Όσπρια τα πολύτιμα,μια πηγή υγείας και ένας διατροφικός θησαυρός.

Χωρίς σχόλια Share:

Όσπρια και δημητριακά ,τα τρόφιμα του φυτικού βασιλείου, που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία φτάνει σε ποσοστό 20-25% –

Τα όσπρια,που καταναλώνονται για τουλάχιστον 10 000 χρόνια και συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στον κόσμο,πρέπει να ξαναεπιστρέψουν στο τραπέζι μας,ώστε να καταστούν πάλι σημαντικά τόσο διατροφικά,καθώς είναι ένας υγιής τρόπος για να ανταποκριθούμε στις διατροφικές συστάσεις των ειδικών για να μειώσουμε τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων,όσο και οικονομικά,καθώς
ο υποσιτισμός,και ειδικά ο υποσιτισμός σε πρωτεΐνες,βασανίζει πολλούς συνανθρώπους μας στον πλανήτη μας!
Δυστυχώς ο υποσιτισμός σε πρωτεΐνες είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως μεταξύ των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες και έχει συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία.
Πρόκειται για ένα σημαντικό διατροφικό σύνδρομο που πλήττει περισσότερα από 170 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας και θηλάζουσες μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου η παροχή επαρκών πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης είναι δύσκολη και δαπανηρή,και τα όσπρια είναι οι κυριότεροι πάροχοι πρωτεϊνών και θερμίδων στην Αφρο-ασιατική δίαιτα για οικονομικούς και πολιτισμικούς λόγους!
Το υψηλό κόστος και η περιορισμένη προσφορά ζωικών πρωτεϊνών έχουν επιβάλει σύγχρονες ερευνητικές προσπάθειες που στοχεύουν στη μελέτη των ιδιοτήτων των τροφίμων και της πιθανής χρήσης πρωτεϊνών από τοπικά διαθέσιμα τρόφιμα, ιδίως από ελλιπώς χρησιμοποιούμενους ή σχετικά παραμελημένους ελαιούχους σπόρους και όσπρια υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
Καθώς οι ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος των πληθυσμών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, προτείνεται από τους επιστήμονες-ερευνητές να δοθεί προσοχή στις εύκολα διαθέσιμες,
προσιτές, φθηνές αλλά θρεπτικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης των ομάδων αυτών.
Τα όσπρια «του φτωχού το κρέας» όπως συνηθίζεται να αναφέρονται τα όσπρια σε πολλά μέρη του πλανήτη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή, δεδομένου ότι είναι,όπως είπαμε,πλούσιες και οικονομικότερες πηγές καλής ποιότητας πρωτεϊνών,ιχνοστοιχείων και μετάλλων,
θερμίδων,
βιταμινών και
φυτικών ινών!

Συνέχεια του άρθρου στη:https://botanologia.blogspot.gr/2017/11/blog-post_21.html

galatsinews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Επίδομα παιδιού 2018. Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου σε λειτουργία το Α21

Επόμενο Άρθρο

GDPR-o νέος κανονισμός προστασίας προσωπικών δεδομένων

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.