Ο γάμος προστατεύει από καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο γάμος συνδέεται άμεσα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα άτομα που είναι παντρεμένα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις,όπως η καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια από τα άτομα που είναι ανύπαντρα, σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση.

Η μετα-ανάλυση αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart και βασίστηκε στα δεδομένα  34 προηγούμενων μελετών για το θέμα και αφορούσαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους παντρεμένους, οι ενήλικες που είχαν διαζευχθεί, είχαν χηρέψει,ή δεν είχαν παντρευτεί είχαν πολύ περισσότερες-42%-πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Τα ανύπαντρα άτομα είχαν επίσης 43% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και 55% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικά επεισόδια, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Heart.

Ενώ η μελέτη δεν ήταν ελεγχόμενο πείραμα με σκοπό να αποδειχθεί εάν και πώς ο γάμος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, παρατηρήθηκαν διάφοροι και πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γάμος μπορεί να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα, λόγω ενδεχομένως μεγαλύτερης οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής υποστήριξης, δήλωσε ο επικεφαλής  συγγραφέας της μελέτης Dr. Mamas Mamas από το Πανεπιστήμιο του Keele του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να πάρουν τα αντίστοιχα  φάρμακα μετά από ένα επεισόδιο όπως καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εάν είναι παντρεμένοι, ίσως λόγω της συζυγικής πίεσης”, δήλωσε Dr. Mamas Mamas. “Ακριβώς για τον ίδιο λόγω,είναι πιθανό να λάβουν μέρος στη θεραπείεα αποκατάσταση, η οποία βελτιώνει τα αποτελέσματα μετά από εγκεφαλικά επεισόδια ή καρδιακά επεισόδια”.

“Η ύπαρξη ενός συζύγου μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να αναγνωρίσουν πρώιμα συμπτώματα από καρδιακές παθήσεις ή την έναρξη καρδιακής προσβολής”.

Η μοναξιά όμως δεν είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου της καρδιακής νόσου. Οι  γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη, το κάπνισμα και ο διαβήτης αποτελούν περίπου το 80% του κινδύνου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Όλες οι μελέτες στην παρούσα μετά-ανάλυση δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1963 και 2015 και συμπεριέλαβαν άτομα ηλικίας από 42 έως 77 ετών από την Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Το διαζύγιο σχετίζεται με 33% υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από στεφανιαία καρδιακή νόσο και έναν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι διαζευγμένοι άνδρες και οι γυναίκες είχαν επίσης 35% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από τους παντρεμένους.

Οι χήρες, εν τω μεταξύ, είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από τις παντρεμένες, αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Παρόλο που οι προηγούμενες έρευνες μας είχαν δώσει σχετικά στοιχεία για τους ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, η παρούσα μελέτη μας προσέφερε νέες ενδείξεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα ανύπαντρα άτομα, δήλωσε ο Brian Chin, ερευνητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Pittsburgh της Πενσυλβανίας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

“Δεδομένου ότι οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη του γάμου για την υγεία είναι σημαντικά ισχυρότερα για τους άνδρες από ότι για τις γυναίκες, ήταν ιδιαίτερα περίεργο το γεγονός ότι αυτή τη μελέτη δεν διαπίστωσε διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η οικογενειακή κατάσταση επηρέασε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου”.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να διαδραματίσουν ακόμα ένα ρόλο στα διαφορετικά αποτελέσματα που αφορούν τους παντρεμένους και τους άγαμους ασθενείς, συμπλήρωσαν ο dr. Stefania Basili του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης και οι συνάδελφοί σε συνοδευτικό κείμενο.

“Ένα ευρύ φάσμα πολλαπλών συμπεριφορικών παραγόντων, ψυχοκοινωνικών διαδικασιών και προσωπικών και πολιτισμικών παραγόντων μπορεί να δημιουργήσει, να καταστείλει ή να ενισχύσει τις υποκείμενες βιολογικές διαφορές στις καρδιαγγειακές παθήσεις”, συμπληρώνει ο dr. Stefania Basili  και οι συνεργάτες του.

Από τη συγκεκριμένη μελέτη υπάρχει έλλειψη στοιχείων για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου ή την ποιότητα των συζυγικών σχέσεων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Και βέβαια υπάρχουν διάφορες θεωρίες γιατί ο γάμος μπορεί να είναι προστατευτικός. Μπορεί να είναι η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος,η σωστή και τακτική λήψη των φαρμάκων,η οικονομική ασφάλεια,η πιο προσεγμένη και υγιεινότερη διατροφή και η καλύτερη κοινωνική ζωή.

Είναι πολύ πιθανό τα μοναχά άτομα να μην φροντίζουν την υγεία της καρδιάς τους όσο και τα παντρεμένα άτομα, δήλωσε ο Dr. Mamas Mamas.

Βέβαια τα μοναχά άτομα μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους αυτούς για την υγεία τους υοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως να μην καπνίζουν,να τρέφονται σωστά και να ακολουθούν μια τακτική σωματική άσκηση,πρόσθεσε ο Dr. Mamas Mamas.Η άσκηση είναι πολύ σημαντική,επεσήμανε.

“Συχνά συμβουλεύω τα ζευγάρια να ασκούνται μαζί επειδή είναι πολύ πιθανό να έρθουν ακόμα “πιο κοντά”,τους συμβουλεύω-“Πηγαίνετε στο γυμναστήριο μαζί, τρέξτε μαζί,χορέψτε μαζί,κάντε δραστηριότητες που θα ενδυναμώσουν τη σχέση σας,γιατί αυτό βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία των δύο σας”.

Κείμενο επιμέλεια:galatsinews.gr

πηγές πληροφόρησης:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180618222500.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28128671
reuters.com

Προηγούμενο Άρθρο

Albert Einstein:Πως αντέδρασαν οι Κινέζοι στις περιγραφές του

Επόμενο Άρθρο

Κλιματιστικά αυτοκινήτων:Ερευνητές εντόπισαν στα φίλτρα πληθώρα επικίνδυνων για την υγεία μικροοργανισμών

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.