Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Κάπνισμα, νικοτίνη και COVID-19

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.
Ιατρός-Ερευνητής,
Σχολή Δημόσιας Υγείας Παν. Δυτικής Αττικής και Παν. Πατρών.
Κάπνισμα, νικοτίνη και COVID-19
Νέα επιστημονική δημοσίευση
Smoking prevalence among hospitalized COVID-19 patients and its association with disease severity and mortality: an expanded re-analysis of a recent publication
Ένα διφορούμενο θέμα, που έχει δημιουργήσει αρκετή συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται ξεκάθαρα για ευρήματα που αναδεικνύουν την πιθανότητα η φαρμακευτική νικοτίνη, και άλλα φάρμακα που δρουν στους νικοτινικούς υποδοχείς (κυρίως στους α7 υποδοχείς) όπως η βαρενικλίνη, να έχουν θεραπευτική δράση στη νόσο COVID-19. Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ιβερμεκτίνη (ivermectin), να σημειώσω ότι και η ιβερμεκτίνη είναι αλλοστερικός αγωνιστής (positive allosteric modulator) των νικοτινικών υποδοχέων (απλοποιημένα, δρα όπως η νικοτίνη αλλά με επίδραση σε διαφορετική θέση πάνω στον υποδοχέα σε σχέση με τη νικοτίνη).
Μετα-ανάλυση 22 επιστημονικών δημοσιεύσεων, που είχαν προηγουμένως δημοσιευτεί από άλλη επιστημονική ομάδα. Εκτός από μια αναγκαία αλλαγή στη μεθοδολογία, εξετάσαμε τον επιπολασμό καπνίσματος μεταξύ νοσηλευομένων με COVID-19 ασθενών σε νοσοκομεία, σε σχέση με τον επιπολασμό καπνίσματος στο γενικό πληθυσμό.
Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 οι καπνιστές είναι περίπου το 1/4ο (75% λιγότεροι) σε σχέση με το αναμενόμενο με βάση το ποσοστό τους στο γενικό πληθυσμό. Επομένως είναι πολύ λιγότεροι από το αναμενόμενο οι καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο.
Για τους λίγους καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο, η έκβαση φαίνεται να είναι χειρότερη, κάτι που έχουμε επιβεβαιώσει και σε προηγούμενη μελέτη μας (https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2040622320935765).
Έχουμε σημειώσει ότι ένας από τους πιθανούς λόγους που συμβαίνει αυτό (πέρα από το γεγονός ότι οι καπνιστές αυτοί πιθανότατα έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου όπως άλλα νοσήματα που προκαλεί το κάπνισμα) είναι η διακοπή της λήψης νικοτίνης με την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Έχουμε προτείνει λοιπόν τη χορήγηση φαρμακευτικής νικοτίνης (π.χ. αυτοκόλλητα) στο νοσοκομείο, ως υποκατάστατο του καπνίσματος (που είναι και επίσημη ένδειξη των φαρμακευτικών σκευασμάτων νικοτίνης).
Σήμερα γίνονται ήδη κλινικές μελέτες στη Γαλλία με τη χρήση φαρμακευτικής νικοτίνης σε ασθενείς με COVID-19, ακόμη και ως προφύλαξη από μόλυνση σε υγειονομικούς.
Η επιστημονική μας ομάδα ήταν η ΠΡΩΤΗ που ανέλυσε και ανέδειξε το φαινόμενο και την επιστημονική υπόθεση για τις πιθανές θεραπευτικές δράσεις της νικοτίνης, αρχικά με προδημοσίευση στις 3 Απριλίου 2020 (https://www.qeios.com/read/Z69O8A.12) και στη συνέχεια με σειρά δημοσιεύσεων, ξεκινώντας από τις 30 Απριλίου.
Από τότε που ξεκινήσαμε, πολλές επιστημονικές ομάδες έχουν επιβεβαιώσει τα ευρήματά μας.
Για παράδειγμα, μελέτη στη Γερμανία, στην πόλη του Έσσεν, που δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου βρήκε ότι οι καπνιστές είχαν 72% μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με COVID-19 σε σχέση με τους μη-καπνιστές.
Μελέτη στην Αγγλία βρήκε ότι οι βαρείς καπνιστές είχαν 88% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν σε ΜΕΘ λόγω COVID-19, και πολύ μικρότερη πιθανότητα να διαγνωστούν με COVID-19 σε σχέση με τους μη-καπνιστές.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ότι τα ευρήματα δεν αναδεικνύουν σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το κάπνισμα ως προστατευτικό. Άλλωστε το κάπνισμα είναι εξαιρετικά βλαπτικό και προκαλεί νοσήματα που είναι ταυτόχρονα παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ξεκάθαρη σύσταση.
Τα δεδομένα όμως θέτουν μια στέρεα βάση για τη διερεύνηση των πιθανών θεραπευτικών ιδιοτήτων της φαρμακευτικής νικοτίνης και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη νόσο COVID-19. Η πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος της νικοτίνης μας αφήνει παγερά αδιάφορους και αποτελεί αντι-επιστημονική στάση. Τα τελικά επιστημονικά δεδομένα είναι τα μόνο που έχουν σημασία.
Πριν λίγους μήνες είχαμε κάνει μια άλλη δημοσίευση όπου παρουσιάζαμε πιθανές φαρμακευτικές ουσίες που θα μπορούσαν να μελετηθούν.
Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες κλινικές μελέτες όλα τα παραπάνω είναι ευρήματα προς διερεύνηση. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία σύσταση και φυσικά κανείς δεν πρέπει να τρέχει στα φαρμακεία για να αγοράζει ότι νομίζει.
Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH είναι ιατρός και
ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και
στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
galatsinews.gr 17-01-2021
Προηγούμενο Άρθρο

Μπρόκολο – Ένα από τα ισχυρότερα σταυρανθή λαχανικά του πλανήτη μας

Επόμενο Άρθρο

Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.