Θόρυβος – Οι επικίνδυνες και καταστροφικές επιπτώσεις του στην υγεία μας

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

O θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, αμέσως μετά την επίδραση της ποιότητας του αέρα (σωματιδιακή ύλη).

Ο ΠΟΥ ορίζει την υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Ως εκ τούτου, ένα υψηλό επίπεδο ενόχλησης που προκαλείται από περιβαλλοντικό θόρυβο θεωρείται ως ένα από τα περιβαλλοντικά βάρη για την υγεία και συνεπώς λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων του θορύβου στην υγεία

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  , ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, αμέσως μετά την επίδραση της ποιότητας του αέρα (σωματιδιακή ύλη).
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη για το θόρυβο παρουσιάζουν ενδείξεις για τις βλάβες στην υγεία λόγω της έκθεσης στο θόρυβο τη νύχτα και προτείνουν τιμές κατωφλίου πάνω από τις οποίες παρατηρούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία Ένας ετήσιος μέσος όρος νυκτερινής έκθεσης που δεν υπερβαίνει τα 40 decibel (dB) συνιστάται στις κατευθυντήριες γραμμές.

Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου,τα άτομα  που εκτίθενται σε επίπεδα νυκτερινού θορύβου πάνω από 40dB, κατά μέσο όρο καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούν να υποφέρουν από επιπτώσεις στην υγεία όπως διαταραχές του ύπνου και αφυπνίσεις.
Πάνω από 55dB μακροπρόθεσμη μέση έκθεση, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από τη DG Environment  σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία από το θόρυβο των αυτοκινήτων,των τραίνων και των αεροπλάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκθεση στον θόρυβο συμβάλλει:
Σε περίπου 910.000,επιπλέον από τις επικρατούσες, περιπτώσεις υπέρτασης,
Σε 43.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία ετησίως, και
σε τουλάχιστον 10.000 πρόωρους θανάτους ετησίως που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περίπου το 90% των περιπτώσεων σχετίζονται με τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας.
Δεδομένου ότι η μελέτη αυτή βασίστηκε σε μερικά δεδομένα σχετικά με την έκθεση στο θόρυβο, οι συνολικές επιπτώσεις στην υγεία σε ολόκληρη την ΕΕ είναι πιθανόν να είναι ακόμη υψηλότερες από αυτές τις εκτιμήσεις.

Η ΠΟΥ επεξεργάζεται επί του παρόντος αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τον κοινοτικό θόρυβο για την Ευρώπη , οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν σύγχρονα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία και επικαιροποιημένες συστάσεις σχετικά με τα αποδεκτά επίπεδα έκθεσης.

Ο ΠΟΥ ορίζει την υγεία ως κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Ως εκ τούτου, ένα υψηλό επίπεδο ενόχλησης που προκαλείται από περιβαλλοντικό θόρυβο θεωρείται ως ένα από τα περιβαλλοντικά βάρη για την υγεία και συνεπώς λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση των επιπτώσεων του θορύβου στην υγεία.
http://ec.europa.eu/environment/noise/health_effects_en.htm
https://www.eea.europa.eu/

Όλα αυτά λέει ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας, αλλά εμείς, πάρα πολλοί κάτοικοι αυτής της χώρας, δεν μπορούμε να βρούμε λεπτό ησυχίας,διότι γύρω μας οι πάντες και τα πάντα εκπέμπουν τα αδυσώπητα ντεσιμπέλ τους χωρίς,δυστυχώς,κάποιος από τους υπεύθυνους να λαμβάνει μέτρα.
Και ενώ η Ελληνική Πολιτεία, όπως και όλες οι σύγχρονες κοινωνίες, έχει θεσπίσει μία σειρά νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου,οι παντός είδους θόρυβοι αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται και οι προκαλούντες τους θορύβους εκτός από αυθάδεις έχουν αρχίσει να είναι και επικίνδυνοι.
Και ενώ η αντιμετώπισή του θορύβου ή έστω ο περιορισμός του, πρέπει να αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους των πολιτισμένων κοινωνιών,εδώ σε αυτή τη χώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Και αν σταθούμε στην παρατήρηση και στο συμπέρασμα που λέει πως “ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του πολιτισμικού επιπέδου μίας χώρας είναι και τα επίπεδα θορύβου που παράγει ο λαός της” εμείς εδώ,σε αυτή τη χώρα,βρισκόμαστε στο ναδίρ – για ποιον πολιτισμό μιλάμε;

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: galatsinews.gr

Διαβάστε επίσης στο galatsinews.gr:Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη κάθε χρόνο

Προηγούμενο Άρθρο

Η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή τεχνητού φεγγαριού μέχρι το 2020

Επόμενο Άρθρο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη κάθε χρόνο

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.