Η «Κιβωτός των Σπόρων» κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το παγκόσμιο «θησαυροφυλάκιο σπόρων» μπάζει νερά

Ακριβώς έξω από την πρωτεύουσα του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ -Svalbard της Νορβηγίας, βρίσκεται ένα κτήριο που πρέπει να διασωθεί πάση θυσία: Η «Κιβωτός των Σπόρων» είναι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας στο σενάριο μιας «Ημέρας της Κρίσης».
Στην «Κιβωτό» βρίσκονται αποθηκευμένα περίπου ένα εκατομμύριο αποθέματα σπόρων από όλη τη Γη, για τη διαφύλαξη των φυτών του πλανήτη, προκειμένου αυτός να διατηρηθεί ζωντανός σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.
Το Global Seed Vault, όμως, βρίσκεται και αυτό αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αφού δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο.

Μπορεί το καταφύγιο να είναι χτισμένο σε μία κατά τα άλλα ιδανική τοποθεσία, αφού η περιοχή δεν κινδυνεύει από ηφαίστεια, σεισμούς ή άλλους εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Κιβωτός μπορεί να μην καταφέρει να διασωθεί από την κλιματική αλλαγή.
Θεωρείται η «Κιβωτός του Νώε» για τους σπόρους και είναι η τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας στο σενάριο μιας «Ημέρας της Κρίσης». Όμως, το Global Seed Vault πλημμύρισε όταν, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μέρος των πάγων έλιωσε. «Το νερό μπήκε στη σήραγγα της εισόδου του καταφυγίου κι αμέσως μετατράπηκε σε πάγο», τόνισε στον Guardian στέλεχος της νορβηγικής κυβέρνησης. Παρότι οι σπόροι είναι ασφαλείς, καθώς το νερό παρέμεινε στην είσοδο, το περιστατικό εγείρει ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια του καταφυγίου.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ίνγκερ Χάνσεν-Μπάουερ, του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας, το κλίμα στην πρωτεύουσα του Σβάλμπαρντ θερμαίνεται ταχύτερα από κάθε άλλο μέρος της Γης.
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Λονγκιμπέρμπιεν το 1900 ήταν -7,8 βαθμοί Κελσίου. Από τότε έχει ανέβει 3,7 βαθμούς – τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του ενός βαθμού Κελσίου.
Οι θερμοκρασίες στο Νορβηγικό αρχιπέλαγος μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 10 βαθμούς Κελσίου πριν το τέλος του αιώνα, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες στην περιοχή.
Ήδη τον Μάιο του 2017, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στη Βόρεια Νορβηγία έκαναν τους πάγους να λιώσουν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα το Global Seed Vault να πλημμυρίσει.
Το νερό μπήκε στη σήραγγα της εισόδου του καταφυγίου κι αμέσως μετατράπηκε σε πάγο, είχε τονίσει τότε στον Guardian στέλεχος της νορβηγικής κυβέρνησης. Παρότι οι σπόροι έμειναν ασφαλείς, καθώς το νερό παρέμεινε στην είσοδο, το περιστατικό ενέγειρε ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια του καταφυγίου.
Εκτός από την άνοδο της θερμοκρασίας, το Σβάλμπαρντ μπορεί να αντιμετωπίσει αύξηση από 45% έως 65% στις βροχοπτώσεις μέχρι το 2100.

Το Svalbard Global Seed Vault γνωστό και ως «Κρύπτη της Αποκάλυψης» είναι μια από τις τράπεζες σπόρων που συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης το οποίο δημιουργήθηκε με διεθνή συνθήκη το 2004. Βρίσκεται σε ένα βουνό στο Νορβηγικό νησί Spitsbergen, 1120 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο.
Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη. Το παγωμένο έδαφος της περιοχής σε συνδυασμό με τη χαμηλή τεκτονική δραστηριότητα, θεωρήθηκαν ιδανικά για την κατασκευή της κρύπτης καθώς μελέτες έδειχναν πως ακόμα κι αν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γης, η τοποθεσία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Η κατασκευή της κόστισε 8 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση. Στο διοικητικό της συμβούλιο παρουσία έχουν η νορβηγική κυβέρνηση, ο διεθνής οργανισμός Global Crop Diversity Trust και το Nordic Genetic Resource Center.

πηγή:cnn.gr
photo:wiki , wiki

galatsinews.gr 29-03-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Υπογραφή Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας για την ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού από τους Δημάρχους Αθηναίων & Γαλατσίου, κ.κ. Γ. Καμίνη και Γ. Μαρκόπουλο

Επόμενο Άρθρο

Θυμάρι το ισχυρότατο, για χίλιες και μία παθήσεις του οργανισμού μας

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.