Διαλογισμός – Σύντομος οδηγός διαλογισμού σε 5 βήματα

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Διαλογισμός  – Η πιο κλασική και διαδεδομένη τεχνική διαλογισμού είναι αυτή της αναπνοής.
Είναι απλή, εύκολη, μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους, της νευρικότητας και της κατάθλιψης.
Η τακτική πρακτική της μας βοηθάει επίσης να αλλάξουμε την καταναγκαστική σχέση που έχουμε με τον νου μας και να αρχίσουμε να βλέπουμε τις σκέψεις, όχι ως αυτές που καθορίζουν τη ζωή μας, αλλά ως παροδικά αντικείμενα που εμφανίζονται μέσα στο χώρο της επίγνωσης.
Βήμα 1ο
Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα.
Ισιώστε την πλάτη σας, χαλαρώστε τους ώμους, κλείστε τα μάτια σας και ακουμπήστε τα χέρια σας πάνω στα πόδια σας (με τις παλάμες προς τα πάνω ή προς τα κάτω – όπως σας βολεύει).
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε τη μία παλάμη μέσα στην άλλη
Βήμα 2ο
Εστιάστε την προσοχή σας στην κοιλιά σας (ή στο στέρνο, ό,τι σας βολεύει καλύτερα) και αναπνέετε από τη μύτη.
Παρατηρήστε ότι όταν εισπνέετε η κοιλιά σας διαστέλλεται ελαφρά και όταν εκπνέετε συστέλλεται.
Αυτή η κίνηση είναι το αντικείμενο της προσοχής.
Βήμα 3ο
Κρατήστε την προσοχή σας στην κίνηση της κοιλιάς.
Αν σας βοηθάει μπορείτε να σκέφτεστε τη λέξη “διαστολή” όταν εισπνέετε και “συστολή” όταν εκπνέετε (ή στα αγγλικά “rising” και “falling”, αντίστοιχα).
Μ’ αυτό τον τρόπο ελέγχετε λίγο καλύτερα τον νου και αποτρέπετε την απόσπαση της προσοχής σας από τις σκέψεις.
Βήμα 4ο
Μετά από λίγα δευτερόλεπτα θα παρατηρήσετε ότι η προσοχή σας θα φύγει από την κίνηση της κοιλιάς και θα ακολουθήσει κάποιες σκέψεις.
Αυτές οι σκέψεις μπορεί να αφορούν οτιδήποτε:
κάτι που θέλετε να κάνετε αργότερα, κάτι που έγινε χθες, ή ακόμα και να αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο να κάνετε διαλογισμό, μήπως χάνετε το χρόνο σας, και άλλα διάφορα.
Βήμα 5ο
Κάθε φορά που παρατηρείτε την προσοχή σας να έχει φύγει από την κίνηση της κοιλιάς και να έχει ακολουθήσει τον νου, επαναφέρετέ την στην κίνηση της κοιλιάς.
Είναι σημαντικό η επαναφορά αυτή να γίνεται χωρίς κριτική.
Αν επιθυμείτε να κρατήσετε την προσοχή σας στην κοιλιά σας χωρίς να την αποσπάει ο νους, απλά παρατηρήστε αυτή την επιθυμία που εκφράζεται με τη μορφή σκέψης.
Και λίγη θεωρία…
Είναι φυσιολογικό ο νους να φλυαρεί και να δημιουργεί σκέψεις χρησιμοποιώντας όλες τις ικανότητές του (φαντασία, μνήμη, κριτική, κ.τ.λ.) σε συνεργασία με το κυρίαρχο συναίσθημα, το φόβο.
Ο νους θα προσπαθήσει να σας παρουσιάσει κάθε σκέψη ως σημαντική και θα προσπαθήσει να σας πείσει ότι πρέπει να τον ακολουθήσετε.
Καθώς θα διαλογίζεστε θα αντιληφθείτε την ισχυρή μαγνητική του δύναμη και θα παρατηρήσετε ότι η προσοχή σας φεύγει από την κίνηση της κοιλιάς χωρίς να το έχετε αντιληφθεί.
Μην το πάρετε προσωπικά και μην σκεφτείτε ότι κάτι πάει στραβά.
Είναι απολύτως φυσιολογικό.
Η συγκέντρωση της προσοχής στην κίνηση της κοιλιάς, σε συνδυασμό με την επίγνωση που αναπτύσσεται κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ότι η προσοχή σας έχει παρασυρθεί από τον νου, πρέπει να συνοδεύεται από αποδοχή.

Μ’ αυτό τον τρόπο ο διαλογισμός μας βοηθάει να αναπτύξουμε την κατανόηση απέναντι σε φαινόμενα (όπως είναι ο νους) που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Η κατανόηση και η αποδοχή μας διδάσκουν να μην επιθυμούμε να ελέγχουμε τις καταστάσεις, αλλά να τις παρατηρούμε με επίγνωση.
Η απουσία κριτικής απέναντι σε φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μας, με τον καιρό μας κάνει πιο ευέλικτους και πιο δεκτικούς στα φαινόμενα και τα γεγονότα της ζωής.
Ταυτόχρονα με όλα αυτά, ο διαλογισμός μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ποια μοτίβα σκέψεων επαναλαμβάνονται από τον νου μας.
Μπορεί να είναι μοτίβα φόβου και ανησυχίας, σκέψεις για την εικόνα μας, επιθυμίες, εμμονές, ή οτιδήποτε άλλο.
Τέλος, όσον αφορά τη διάρκεια του διαλογισμού, αν ξεκινάτε τώρα μπορείτε να ορίσετε το χρονικό διάστημα στα 1-5 λεπτά και με τον καιρό να το αυξήσετε στα 20-30 λεπτά.
Δεν υπάρχει περιορισμός στο χρόνο, ούτε στο χώρο.
Περιμένοντας στη στάση του λεωφορείου, ή μέσα στο ταξί, ή σε μια αίθουσα αναμονής, όποτε και όπου θέλετε μπορείτε να παίρνετε κάποιες συνειδητές αναπνοές που θα σας επιτρέψουν να ανακόπτετε την εξάρτηση από τη φλυαρία του νου.

Νίκος Μπάτρας
aytepignosi.com

galatsinews.gr 06-11-2018

Προηγούμενο Άρθρο

Φωτογραφία – Η φωτογράφος γάμων Nadia Meli η νέα Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη

Επόμενο Άρθρο

Πλανήτης Άρης ,μπορεί να έχει φιλοξενήσει ζωή στο παρελθόν ή να φιλοξενεί ακόμη

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.