Για δεκατιανό στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό ψωμί με λάδι

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Για δεκατιανό στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό οι μικροί μαθητές τρώνε ψωμί με λάδι

Στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό της ιταλικής πόλης Stella Cilento δεν υπάρχουν σνακ ή κρουασαν για κολατσιό στο σχολείο.
Εδώ και κάποιες μέρες τα παιδιά στο δεκατιανό τους γεύμα τρώνε  ψωμί με λάδι .
Στην  επιλογή αυτή κατέληξαν μαζί οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι τοπικοί διοικητικοί υπάλληλοι, και βέβαια τα μικρά παιδιά τη δέχτηκαν και μάλιστα χωρίς διαμαρτυρίες ή παράπονα.
Τα συστατικά του υγιεινότατου δεκατιανού των παιδιών είναι όλα τοπικά και είναιψ: ψωμί από στάρινο αλεύρι πασπαλισμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στα ελαιοτριβεία της περιοχής.

Όχι πια στα προ-συσκευασμένα σνακ – η εκπαίδευση και η προτροπή προς τη μεσογειακής διατροφής και υγιεινή διατροφή ξεκινά στην τάξη. Για μια εβδομάδα,στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο της Stella Cilento, ένα μικρό χωριό με λιγότερους από 700 κατοίκους, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την οποία συμφώνησαν όλοι: οι μητέρες, οι εκπαιδευτικοί και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο παρέχει δωρεάν τα προϊόντα, προφανώς προσεκτικά επιλεγμένα

Αυτή η πρωτοβουλία, προφανώς απλή, ωστόσο εκπαιδεύει και μαθαίνει τα παιδιά να τρώνε υγιεινά και παράλληλα προωθεί την κουλτούρα της εκτίμησης της τοπικής παραγωγής.
Τα παιδιά έλαβαν μέρος στη συλλογή των ελιών που παρήγαγαν το ελαιόλαδο και γνώρισαν αυτή την αρχαία τέχνη.
Και αυτό διότι ,όπως χαρακτηριστικά λένε οι μητέρες και οι δάσκαλοι,οι πρωτοβουλίες και τα έργα που σχετίζονται με τη διατροφική εκπαίδευση δεν πρέπει να παραμείνουν στη θεωρία.
Είναι απαραίτητο να καθοδηγήσουμε τα παιδιά στην εκ νέου ανακάλυψη των συστατικών των τροφίμων που παράγει η περιοχή μας,ποια η διαδικασία και οι πρακτικές της παραγωγής και την σπουδαιότητα των παραγόμενων προϊόντων στην υγεία και την ευεξία του οργανισμού.

“Έτσι επιτυγχάνουμε τον διπλό στόχο της τόνωσης της τοπικής παραγωγής και της καλής διατροφής για την καρδιά, ξεκινώντας από τα παιδιά.
Είναι θεμελιώδους σημασίας η απόκτηση ορθών διατροφικών συνηθειών από την πρώιμη παιδική ηλικία, καθώς η θετική προσέγγιση για τα τρόφιμα αποτελεί τη βάση για ένα μελλοντικό τρόπο ζωής με στόχο τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία. Η εκπαίδευση στα τρόφιμα είναι ένας από τους πυλώνες που αποτελούν τα θεμέλια της εκπαίδευσης για την υγεία.”

Είναι γνωστό πως με τα χρόνια έχουμε απομακρυνθεί από τον υγιεινό τρόπο ζωής και η διατροφή υποφέρει.
Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε και πάλι, να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μεσογειακή διατροφή και την υγιεινή διατροφή από το νηπιαγωγείο: οι δάσκαλοι και οι τοπικοί άρχοντες μπορούν να δώσουν μια αποφασιστική ώθηση στην καινοτομία αυτή στη διατροφή.
Ψωμί και λάδι, απλότητα στο τραπέζι και – γιατί όχι; – στην τάξη: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ότι “πρέπει”,  χάρη στις ισχυρές  αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και τις ευεργετικές επιδράσεις του στην ανάπτυξη του σώματος, του σκελετικού και μυικού συστήματος ,αλλά και χάρη στη βοήθεια που παρέχει το λάδι στην καρδιά.
Το μήνυμα είναι έντονο και σαφές : υποστηρίζουμε με την ενθάρρυνση, τη κατανάλωση ενός από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής,του λαδιού του τοπικού μας προϊόντος.
Και οι περήφανες μικρές μαρτυρίες είναι οι μαθητές, που είπαν αντίο, χωρίς σχεδόν κανένα παράπονο, στα προ-συσκευασμένα σνακ.

          Μία αξιέπαινη προσπάθεια που θα πρέπει να βρει μιμητές και στη χώρα μας.

galatsinews.gr 31-03-2019

napoli.repubblica.it
portalebambini.it
portalebambini.it

Προηγούμενο Άρθρο

UFO θεάθηκαν στο νυχτερινό ουρανό του Γαλατσίου

Επόμενο Άρθρο

Αρχαία ελληνικά και Λατινικά άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.