Βότανα και τρόποι χρήσης :πως ετοιμάζουμε έγχυμα βοτάνων

Χωρίς σχόλια Share:
Οι τρόποι χρήσεις των βοτάνων-έγχυμα
Ένας από τους βασικούς τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι το έγχυμα.
Το έγχυμα είναι ο απλούστερος τρόπος επεξεργασίας των υπέργειων μερών των φυτών
και των βοτάνων ειδικότερα των φύλλων και των λουλουδιών τους!
Είτε λοιπόν θέλουμε να παρασκευάσουμε ιάματα,είτε θέλουμε να παρασκευάσουμε αναζωογονητικά
και χαλαρωτικά ποτά ο τρόπος είναι ίδιος...
Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή εγχύουμε ένα βότανο,με τον ίδιο και τα μείγματα των βοτάνων...
Μπορούμε δε να πιούμε το έγχυμα κρύο ή ζεστό...
Η φαρμακευτική αξία πολλών βοτάνων έχει την έδρα της στα πτητικά αιθέρια έλαιά τους τα οποία διαχέονται
στον αέρα αν δεν έχουμε φροντίσει να σκεπάσουμε πολύ καλά το σκεύος παρασκευής του εγχύματός μας!!!
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό!
Χρησιμοποιούμε μια τσαγιέρα ή βάζουμε ένα καπάκι πάνω στο δοχείο ή
στο φλιτζάνι που ετοιμάζουμε το έγχυμά μας και
χρησιμοποιούμε νερό που μόλις έχει βράσει...
Θα πρέπει πάντα να εξετάζουμε την προτεινόμενη δοσολογία και την ποσότητα του βοτάνου που
πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε,όταν τα χρησιμοποιούμε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό όπως π.χ
για τη δυσκοιλιότητα ή τη διάρροια,για να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα!!!
πρότυπη ποσότητα:
φλιτζάνι: 1 κουταλιά του τσαγιού (2-3 γρ) αποξηραμένου ή 3 κουταλιές του γλυκού (6-9 γρ) νωπού βοτάνου
για ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό
δοχείο:20 γρ ξηραμένου ή 30 γρ νωπού βοτάνου για 500 ml βρασμένο νερό
έγχυμα στο δοχείο: βάζουμε το βότανο στο δοχείο μας και ρίχνουμε φρεσκοβρασμένο μόλις νερό,
το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά να ολοκληρωθεί η έγχυση.
Στη συνέχεια σουρώνουμε το έγχυμα σε ένα ποτήρι,
αν το επιθυμούμε μπορούμε να προσθέσετε μία κουταλιά μέλι αν και
τα περισσότερα βότανα είναι καλό να τα πίνουμε χωρίς γλυκαντική ουσία!!!
 thalia-https://botanologia.blogspot.gr/2010/02/blog-post_2153.html

photo:pixabay.com

Προηγούμενο Άρθρο

Βότανα και τρόποι χρήσης:αφέψημα

 

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.