Από την εποχή των εσπερδοειδών-Μαρμελάδα με λεμόνι και πορτοκάλι

Χωρίς σχόλια Share:

Από την εποχή των εσπερδοειδών -Μαρμελάδα με λεμόνι και πορτοκάλι και για άρωμα τζίντζερ

Η μαρμελάδα , όπως όλα τα γλυκά που φτιάχνονται με φρούτα, ζάχαρη και νερό χρησιμεύει τόσο για τη συντήρηση και μακροπρόθεσμη χρήση των φρούτων μετά το τέλος της καρποφορίας τους, όσο και για την κατανάλωση φρούτων που δεν μπορούν να φαγωθούν ωμά, λόγω γεύσης,όπως το κυδώνι, αλλά και για την κατανάλωση τμημάτων του φρούτου που φυσιολογικά τα πετάμε όπως π.χ. η φλούδα των εσπεριδοειδών.
Η λέξη μαρμελάδα κάνει ένα μεγάλο κύκλο μέχρι να καταλήξει εδώ -και ας δούμε γιατί.
Η λέξη μαρμελάδα λοιπόν προέρχεται από τη γαλλική «malmelade» η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την πορτογαλική «marmelada».
Η πορτογαλική λέξη, που σημαίνει κατ ουσίαν «κυδωνόπαστα», προέρχεται από το λατινικό «melimelum» το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μελίμηλον».
Σύμφωνα με τον Νίκο Τσελεμεντέ η μαρμελάδα ανήκει στην κατηγορία των γλυκών του κουταλιού μαζί με τους πελτέδες και τις κομπόστες.
Η μαρμελάδα διαφέρει από το γλυκό του κουταλιού, το οποίο περιέχει κομμάτια του φρούτου σε πηκτό σιρόπι, από την κομπόστα η οποία περιέχει κομμάτια φρούτου σε αραιό σιρόπι και από τους ζελέδες και τους πελτέδες που αποτελούνται κυρίως από πηγμένο χυμό φρούτου.

Παρακάτω παρακολουθούμε πως μπορούμε να φτάξουμε μια υπέροχη μαρμελάδα εσπεριδοειδών με λεμόνι ,πορτοκάλι και τζίντζερ από το blog – syntageskardias.blogspot.com
Είναι μια μαρμελάδα με έντονα ευχάριστη γεύση.
Την απολαμβάνουμε στο πρωινό μας, αλλά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και στην παρασκευή πολλών γλυκών.
Για να τη φτιάξουμε χρησιμοποιούμε ολόκληρα πορτοκάλια και λεμόνια, μαζί με τις φλούδες τους.
Της προσθέτουμε φρέσκο τζίντζερ, και απολαμβάνουμε μιαν ιδιαίτερα αρωματική μαρμελάδα!
Πάμε να δούμε πόσο εύκολα θα τη φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
4 βιολογικά πορτοκάλια
1 βιολογικό λεμόνι
1 κουταλάκι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
ζάχαρη -τόσες κούπες, όσες και οι κούπες πολτού των φρούτων που θα προκύψουν
Τι κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι.
Τα τοποθετούμε ολόκληρα σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει καλά και τα βράζουμε για 12 λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και βράζουμε τα εσπεριδοειδή για άλλα 12 λεπτά.
Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε 4 φορές συνολικά, ώστε να μην πικρίζει η μαρμελάδα μας.
Αν προτιμάμε, μπορούμε πριν το βράσιμο να ξύσουμε την φλούδα των φρούτων, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πικρίζει καθόλου.
Αφού τελειώσει η διαδικασία του ξεπικρίσματος, αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε ξύλο κοπής και τα τεμαχίζουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια, τις λευκές μεγάλες ίνες, το πάνω και κάτω εξωτερικό μέρος.
Βάζουμε τα κομμάτια λίγα λίγα στο multi, και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
Ρίχνουμε το πολτό στη κατσαρόλα, μετρώντας τον σε κούπες (εμένα μου βγήκαν 4 κούπες πολτός)
Προσθέτουμε τόσες κούπες ζάχαρη, όσες και οι κούπες πολτού που πήραμε.
Προσθέτουμε επίσης 2 κούπες νερό, και το τζίντζερ.
Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να μην μας κολλήσει, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας και να στέκεται στο κουτάλι.

πηγή:syntageskardias.blogspot.com

galatsinews.gr 24-02-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Ζωτικά Σημεία -οι δείκτες της κατάστασης της υγεία του ατόμου.

Επόμενο Άρθρο

Ισχυρότατα αντιβιοτικά που μας έχει χαρίσει η φύση

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.