EM Bokashi -Ένα υψηλής αξίας φυτικό λίπασμα, που παρασκευάζεται με τα περισσεύματα της κουζίνας μας

Χωρίς σχόλια Share:

Τι είναι το em bokashi; Ένα υψηλής αξίας λίπασμα για τα λουλούδια και τον κήπο μας, που παρασκευάζεται με τα περισσεύματα της κουζίνας μας
Effective microorganisms – em ενεργοί μικροοργανισμοί
Bokashi – αναερόβια διαδικασία ζύμωσης οργανική ύλης,ψεκασμένης με ΕΜ –  κομποστοποίηση
em bokashi – το παραγόμενο υψηλής αξίας λίπασμα για τα λουλούδια και τον κήπο μας, που παρασκευάζεται με τα περισσεύματα της κουζίνας

EM Effective Microorganisms – ενεργοί μικροοργανισμοί – είναι η γενική ονομασία όλων των αυθεντικών προϊόντων, του επιστήμονα καθηγητού Dr. Teruo Higa.
Είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια μεμονωμένα στα τρόφιμά μας, όπως π.χ. στο ψωμί, γιαούρτι, κρασί κτλ.
Αποτελούνται από μικροοργανισμούς των κάτωθι τριών ειδών:
Βακτήρια μαγιάς,
βακτήρια γαλακτικού οξέος και
βακτήρια φωτοσύνθεσης.
Όταν αυτοί οι ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χημικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
Tο μείγμα EM Effective Microorganisms ανακαλύφθηκε το 1968 από έναν Ιάπωνα καθηγητή του πανεπιστημίου Ryukyu της Οkinawa, τον Dr. Teruo Higa, ως μια εναλλακτική λύση στη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία.
Σήμερα οι EM Effective Microorganisms παράγονται παγκοσμίως σε πάνω από 50 χώρες και δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη γεωργία αλλά και στη βιομηχανία και στην υγεία καθώς και για τον εμπλουτισμό του περιβάλλοντος.
Οι EM Effective Microorganisms δεν είναι ούτε λίπασμα ούτε απολυμαντικό ούτε αντιβιοτικό.
Δεν είναι ιατρικό προϊόν ούτε γενετικά τροποποιημένο ή κάτι παθογενές.
Τα σημάδια επιτυχούς ζύμωσης
Ως συνήθως, οι μυρωδιές αποκαλύπτουν ότι κάτι έχει πάει καλά ή στραβά.
Αυτή η διάγνωση είναι λίγο πιο δύσκολη από το συνηθισμένο, διότι το Bokashi δεν μυρίζει άρωμα τριαντάφυλλου ακόμα και στις καλύτερές του στιγμές.
Πως τα ξεχωρίζουμε λοιπόν;
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί σωστή ζύμωση– πρέπει να έχουν οσμή παρόμοια με εκείνη των τουρσιών ή του ξιδιού μηλίτη.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια «γλυκιά και ξινή οσμή», που δείχνει τη χρήσιμη και σωστή ζύμωση και σε μια «άσχημη οσμή», που δείχνει αποσύνθεση.
Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί βλαβερή ζύμωση ή σήψη αναδύουν μια δυνατή μυρωδιά σάπιου
Τρόφιμα που μπορούμε να λιπασματοποιήσουμε είναι οποιεσδήποτε οργανικά υπολείμματα της κουζίνας μας
Νωπά φρούτα και λαχανικά
φλούδες
άψητα κρέατα και ψάρια
τυρί και αυγά, ψωμί,καφέ, υπολείμματα τσαγιού κ.λπ.
άγρια λουλούδια και φύλλα
Τρόφιμα που αποφεύγουμε
Όλα τα υγρά όπως το γάλα και ο χυμός πορτοκαλιού και λάδια
Χαρτί και πλαστικό περιτύλιγμα, κόκαλα κρέατος.
Πως εργαζόμαστε:
Η αναερόβια διαδικασία ζύμωσης είναι δυνατή μόνο με την προσθήκη των ΕΜ.
Αυτή την αναερόβια διαδικασία συστήνουν οι ειδικοί,ειδικά για τα υπολείμματα της κουζίνας μας.
Με τα υπολείμματα μπορούμε να εργαστούμε ως εξής:
– Χρειαζόμαστε ένα πλαστικό δοχείο μέσα στο οποίο θα γίνει η ζύμωση.
– Το δοχείο αυτό πρέπει να κλείνει πολύ καλά-αναερόβια ζύμωση.
– Στο κάτω μέρος του δοχείου υπάρχει μία σχάρα για να στραγγίζουν τα υγρά και μια μικρή βρύση για να μπορούμε να παίρνουμε αυτά τα υγρά τα οποία χρησιμοποιούμε σαν υγρό λίπασμα μεγάλης βιολογικής αξίας!
Κια πρέπει να:
-Κόβουμε τα υπολείμματα από τις τροφές όσο μπορούμε σε μικρά κομμάτια, το 90% να είναι από λαχανικά και φρούτα
– Αποφεύγουμε βρασμένα υπολείμματα.
– Υπολείμματα με μεγαλύτερη υγρασία τα ανακατεύουμε με άλλα που έχουν λιγότερη,η υγρασία του περιεχομένου θα πρέπει να είναι περίπου 35-40%.
– Ψεκάζουμε με τους ΕΜ αραιωμένους σε νερό.
– Τοποθετούμε κάποιο βάρος επάνω στα υπολείμματα για καλύτερη ζύμωση -αναερόβια.
– Το Bokashi είναι μια αναερόβια διαδικασία.
– Επομένως,είναι σημαντικό να συμπιέζουμε τα απόβλητα κάθε μέρα στο δοχείο,έτσι ώστε να απομακρύνονται τυχόν θύλακες αέρα και να μην ανακατεύουμε τα απορρίμματα της προηγούμενης ημέρας με τα νέα.
– Έχουμε κάτι βαρύ,μια πέτρα,ένα πλακάκι ή ότι άλλο θέλουμε,για να συμπιέζουμε τα τρόφιμα
– Έχουμε πάντα κλειστό το καπάκι του πλαστικού δοχείου
– Παίρνουμε καθημερινά τα υγρά που βγαίνουν,αυτό είναι το υψηλής ποιότητας λίπασμα και το χρησιμοποιούμε διαλυμένο στο νερό στις αναλογίες 1 προς 50.
– Ανοίγουμε τον κάδο μόνο μία φορά την ημέρα για να προσθέσουμε τα καινούργια υπολείμματα.
– Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να γεμίσει το δοχείο.
– Προσέχουμε κάθε φορά που βάζουμε το καινούργιο υλικό να κλείνουμε καλά το καπάκι του δοχείου.
– Όταν ο κάδος είναι γεμάτος και τα υπολείμματα πού καλά πιεσμένα περιμένουμε μία εβδομάδα.
– Ανοίγουμε το δοχείο και τοποθετούμε το περιεχόμενο σε μια γλάστρα ή στο χώμα ψεκάζοντάς το με ένα διάλειμμα ΕΜ 1:10.
Δεν πρέπει να μας παραξενέψει το γεγονός όταν ανοίγοντας τον κάδο παρατηρούμε ότι τα απομεινάρια είναι σχεδόν όπως τα βάλαμε.
Αυτό είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα.
Το υλικό έχει αποδομηθεί και αυτό φαίνεται όταν τοποθετηθεί στο χώμα όπου σε τέσσερις εβδομάδες γίνεται και αυτό χώμα.
Το αναερόβιο αυτό μείγμα λέγεται bokashi
Επειδή τα υλικά αναγνωρίζονται μετά τη ζύμωση, καλό θα ήταν να κόβονται σε μικρά κομμάτια.
Όταν η ζύμωση γίνεται με πολλά οργανικά υλικά, τότε το bokashi είναι πλούσιο σε στοιχεία όπως π.χ. άζωτο και ο άνθρακας.
Το bokashi το χρησιμοποιούμε για:
Τον κήπο μας
Το bokashi περιέχει θρεπτικά συστατικά από τα οργανικά τρόφιμα και είναι ζωντανό με τα EM.
Για να αναζωογονήσουμε και να λιπάνουμε τον κήπο μας ή φυτά στις γλάστρες μας χρησιμοποιούμε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 2 λίτρα νερού και εφαρμόζουμε απευθείας στο έδαφος ή στο χώμα της γλάστρας μας.
Για δέντρα και θάμνους χρησιμοποιούμε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 2-3 λίτρα νερού.
Δεν εφαρμόζουμε απευθείας στο φύλλωμα.
Για σπίτι μας
Αδειάζουμε συμπυκνωμένο υγρό απευθείας στην αποχέτευση της κουζίνας και του μπάνιου σας, στις τουαλέτες ή σε σιφώνια.
Το ΕΜ θα βοηθήσει στην αποτροπή της δημιουργίας μούχλας,σάπιου και αποτρέπει τις μυρωδιές.
Και θα ρωτήσουμε γιατί να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία και να μην πάρουμε έτοιμο λίπασμα;
1ον-Για να σταματήσουμε να πετάμε στα σκουπίδια φλούδες,μαραμένα χόρτα,μαραμένα λουλούδια,τόσα χαλασμένα λαχανικά και φρούτα που πετάμε κάθε μέρα,τόσες φλούδες από τις πατάτες τα κρεμμύδια,τις φλούδες από τόσα καρπούζια το καλοκαίρι και ένα μεγάλο πλήθος προϊόντων της κουζίνας μας που πετάμε κάθε μέρα.
2ον Να μειώσουμε τα σκουπίδια
3ον Να προστατέψουμε το περιβάλλον
4ον Να σταματήσουμε τους ρυπογόνους ρύπους
5ον Να ξαναδώσουμε ζωή και να ξανακάνουμε αλκαλικό το εξασθενισμένο χώμα του κήπου μας,του αγρού μας αν έχουμε,του περιβολιού μας αλλά και το χώμα σε όλες τις γλάστρες με τα λουλούδια μας και
6ον βοηθάμε τη φύση για να μας βοηθήσει

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:galatsinews.gr  20-01-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Εντοπίστηκε η μεγαλύτερη «βιβλιοθήκη» προσωπικών δεδομένων

Επόμενο Άρθρο

Mark Bittman -Αλήθεια,τι συμβαίνει με αυτό που τρώμε;

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.