Σταφυλόκοκκος : Λοιμώξεις που προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός μας

Αισθητή την παρουσία του κάνει και φέτος το καλοκαίρι ο σταφυλόκοκκος, εισβάλλοντας με σχετική ευκολία στον παιδικό οργανισμό. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να τηρούνται μέτρα προστασίας για την προφύλαξη των μικρών παραθεριστών, μειώνοντας έτσι το ρίσκο να γίνει ο σταφυλόκοκκος ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού – δεδομένου δε ότι έχει την τάση να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η παιδίατρος Dr. Αννα Παρδάλη δίνει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τον σταφυλόκοκκο, αλλά και χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της λοίμωξης.

Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus) είναι ένα είδος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει πολλά είδη λοιμώξεων στο σώμα σας. Πρόκειται για κοινά βακτηρίδια που βρίσκονται στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων και συχνά δεν προκαλούν κάποια ασθένεια.

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος;
Ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματός μας. Υπό ορισμένες, όμως, προϋποθέσεις μπορεί να υπεραναπτυχθεί και να προκαλέσει νόσο. Ο σταφυλόκοκκος προκαλεί κυρίως λοίμωξη στο δέρμα (μολυσματικό κηρίο) που εκδηλώνεται με εξάνθημα και φλεγμονή του δέρματος. Μπορεί συχνά να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς έχει την τάση να υποτροπιάζει και να επανεμφανίζεται.
Σταφυλόκοκκος : Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια μικρή σταφυλοκοκκική λοίμωξη του δέρματος από απλή ανάλυση των δερματικών σημαδιών και έτσι δεν απαιτείται συνήθως εργαστηριακή εξέταση.
Οι σοβαρές λοιμώξεις σταφυλόκοκκου στο αίμα, η πνευμονία και η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των εσωτερικών θαλάμων της καρδιάς) απαιτούν συνήθως καλλιέργειες αίματος (δείγματα αίματος, πύου, ή ιστών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο για να επιβεβαιωθεί η παρουσία του βακτηρίου Staphylococcus).
Μόλις επιβεβαιωθεί η παρουσία βακτηρίων σταφυλόκοκκου, μια άλλη εξέταση που ονομάζεται “τεστ ευαισθησίας” μπορεί να χρειαστεί, για να δείτε ποια αντιβιοτικά θα σκοτώσουν τα βακτήρια.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως για να αναπτυχθεί η λοίμωξη πρέπει δηλαδή να υπάρξει κάποια πύλη εισόδου στο δέρμα.
Ένα καθαρό, υγιές και ακέραιο δέρμα ακόμη και αν εκτεθεί ή έρθει σε επαφή με πάσχοντα δεν κινδυνεύει εύκολα να «κολλήσει».
Δεν αποκλείεται όμως να είναι κάποιος φορέας και να το μεταδώσει σε ευάλωτους πιθανούς ασθενείς που θα έχουν τις προϋποθέσεις να αναπτύξουν τη λοίμωξη, όπως βρέφη ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Παράγοντες που ευθύνονται για τις λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο είναι χρόνια προβλήματα που αλλοιώνουν την αμυντική ικανότητα του σώματος.

Σταφυλόκοκκος : Πώς μεταδίδεται;
Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται με την κοινή επαφή, την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, όπως ρούχα και πετσέτες, την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και μολυσμένες εκκρίσεις – π.χ. ρινικές. Το καλοκαίρι η αυξημένη δραστηριότητα των παιδιών σε εξωτερικό χώρο, το περισσότερο εκτεθειμένο δέρμα, ο ήλιος και η ζέστη, η υγρασία, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι μολυσμένες ξαπλώστρες και οι πισίνες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ευκολότερη μετάδοση του μικροβίου.
Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις επίσης ευνοούνται στο ατοπικό δέρμα (που εμφανίζει δηλαδή έκζεμα) γιατί το δέρμα αυτό έχει διαταραγμένο τον επιδερμικό του φραγμό, λόγω της ξηροδερμίας και της συνοδού φλεγμονής που χαρακτηρίζουν το έκζεμα.
Ο σταφυλόκοκκος στα παιδιά, έκτος από λοιμώξεις στο δέρμα, λιγότερο συχνά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες και βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονίες). Ιδιαίτερα επικίνδυνος μπορεί να γίνει για τα βρέφη, που έκτος του ότι προκαλεί βαρύτερη λοίμωξη λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή επιπλοκή, στην οποία ο σταφυλόκοκκος παράγει τοξίνη που προσβάλλει κυρίως το δέρμα με γενικευμένη αποφολίδωση, αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάσταση σηπτικού σοκ.
Όταν η πύλη εισόδου είναι κοντά σε άρθρωση, υπάρχει κίνδυνος για διείσδυση της λοίμωξης εντός της άρθρωσης με κίνδυνο σηπτικής αρθρίτιδας.
Σταφυλόκοκκος : Πώς αντιμετωπίζεται;
Κάθε βλάβη του δέρματος που δείχνει ρυπαρή και μελιτόχροος με τάση εξάπλωσης πρέπει να την αξιολογεί ο γιατρός. Η θεραπεία συνίσταται σε τοπική αγωγή και επιθέματα και τήρηση κανόνων υγιεινής. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί από του στόματος αντιβιοτική αγωγή ή σπανιότερα μπορεί να απαιτηθεί – ειδικότερα σε πολύ μικρά παιδιά και βρέφη – ακόμη και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σταφυλόκοκκος: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Αν και ο καθένας μπορεί να πάθει μια μόλυνση από σταφυλόκοκκο, ορισμένες συνθήκες θέτουν κάποιες ομάδες ανθρώπων σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως:
Νεογέννητα
Γυναίκες που θηλάζουν
Διαβήτης
Αγγειακή νόσος ή πνευμονοπάθεια
Καρκίνος
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Εκείνοι που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων
Τραυματισμοί του δέρματος ή δερματικές διαταραχές
Χειρουργικές τομές
Χρήση ενδοφλέβιων καθετήρων

Σταφυλόκοκκος : Επιστρέφει ο σταφυλόκοκκος;
Οταν νοσήσει κάποιος με σταφυλοκοκκική λοίμωξη δεν αποκτά αντισώματα ώστε να προστατεύεται στο μέλλον απέναντι στο μικρόβιο. Ετσι, μπορεί να επαναμολυνθεί το ίδιο άτομο δημιουργώντας ένα φαινόμενο «πινγκ πονγκ» στη λοίμωξη που αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις υγιεινής, μπορεί να επαναλαμβάνεται.
Το φαινόμενο των συχνών και υποτροπιαζόντων επεισοδίων δερματικής λοίμωξης πρέπει να αντιμετωπίζεται σχολαστικότερα, ενίοτε να απαιτούνται και ειδικές ιατρικές εξετάσεις αλλά και να διερευνούνται προσεκτικά οι προϋποθέσεις που ευνοούν τη δημιουργία της λοίμωξης.
   – Μία από τις σημαντικές αίτιες των υποτροπιαζόντων επεισοδίων σταφυλοκοκκικής λοίμωξης σχετίζεται με την ατοπική δερματίτιδα, δηλαδή το έκζεμα από το όποιο υποφέρουν αρκετά παιδιά. Το ατοπικό δέρμα, όταν δεν διατηρείται ενυδατωμένο, χάνει μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του, που είναι του φραγμού, της προστασίας δηλαδή από τη διείσδυση μικροβίων όπως ο σταφυλόκοκκος. Ετσι, το δέρμα με έκζεμα (που χαρακτηρίζεται από ξηροδερμία και φλεγμονή) λειτουργεί ως ένας μόνιμος ξενιστής του μικροβίου που κατά καιρούς αναπτύσσεται και εξελίσσεται στη γνωστή δερματική λοίμωξη.
  – Επίσης κάποιες φορές υπάρχουν σταφυλόκοκκοι ανθεκτικοί σε αντιβιοτικά που αρχικά χρησιμοποιούνται και απαιτείται ειδική διαδικασία εργαστηριακής διερεύνησης της δερματικής βλάβης ώστε να εξακριβωθεί η κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία που απαιτείται. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται διερεύνηση και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, ώστε να εντοπιστούν τα άτομα που συντηρούν τη φορεία της νόσου και να θεραπευτούν.

Σταφυλόκοκκος : Γενικά μέτρα πρόληψης των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων:

 • Πλύντε τα χέρια σας. Το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη άμυνα κατά των μικροβίων. Πλύνετε τα χέρια σας επί 25 δευτερόλεπτα τουλάχιστον και στεγνώστε τα με καθαρή πετσέτα μίας χρήσεως. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών που περιέχουν τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ.
  Αποφύγετε τα τραύματα και απολυμάνετέ τα.
  Καθαρίστε τραύματα ακόμη και εκδορές από το ξύρισμα καθαρίζοντας προσεκτικά και συχνά με ειδικά αντισηπτικά δέρματος.
 • Χρησιμοποιήστε σωστά τα ταμπόν.
  Με δεδομένο ότι τα ταμπόν που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν να αποτελέσουν έδαφος πολλαπλασιασμού σταφυλόκοκκων, αποφύγετε τα ταμπόν εάν δεν είναι εύκολο να τα αλλάζετε συχνά. Αλλάζετε το ταμπόν σας, τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες. Προσπαθήστε να εναλλάσσετε ταμπόν με σερβιέτες όποτε είναι δυνατόν.
 • Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, σεντόνια, ξυράφια, ρούχα και αθλητικό εξοπλισμό. Οι ανθεκτικοί σταφυλόκοκκοι μπορούν να εξαπλωθούν σε αντικείμενα, καθώς και από άτομο σε άτομο.
 • Πλένετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό. Οι σταφυλόκοκκοι μπορούν να επιβιώσουν σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα που δεν πλένονται σωστά. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για την πλύση των ρούχων και των σεντονιών σας.
 • Πάρτε τις προφυλάξεις σας εάν χειρίζεστε τρόφιμα.Πλύντε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τα τρόφιμα. Μην αφήνετε τα τρόφιμα να παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετήστε άμεσα τα τρόφιμα στο ψυγείο ή σιγουρευτείτε ότι το φαγητό σας παραμένει ζεστό σε θερμοκρασία άνω των 60 C αφού το μαγειρέψετε και πριν το καταναλώσετε.
 • Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού και ουρείτε συχνά ακόμη και εάν δεν έχετε τάση για ούρηση.
 • Η έκπλυση των ούρων αποτελεί φυσικό μηχανισμό κάθαρσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Ουρήστε οπωσδήποτε πριν και μετά τη συνουσία.

πηγές:
iatronet.gr
iatropedia.gr
tanea.gr

galatsinews.gr 20-07-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Οι σεισμοί στην Αθήνα και το μυστικό της Ακρόπολης

Επόμενο Άρθρο

Σεισμός – Οδηγίες του ΙΣΑ σε περίπτωση μετασεισμού

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.