Παρελθόν-μπορεί κάποιο συμβάν να διαγράψει το παρελθόν μας;

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Στον πραγματικό μας κόσμο, το παρελθόν μας καθορίζει μοναδικά το μέλλον μας.
Εάν ένας φυσικός ξέρει πώς ξεκινάει το σύμπαν, μπορεί να υπολογίσει το μέλλον του για όλο το χρόνο και όλο το χώρο.
Ένας μαθηματικός όμως το αμφισβητεί αυτό.
Κι αν κάτι διέγραφε όλο μας το παρελθόν;
Για να δούμε τι συμβαίνει-Σύμφωνα με τους φυσικούς,εάν ένας ταξιδιώτης διαβεί τον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας θα συνθλιβεί από τις βαρυτικές της δυνάμεις που οδηγούν στο κέντρο της, στη λεγόμενη ανωμαλία γνωστή μας και ως singularity.
Σύμφωνα όμως με τον Peter Hintz, σε ορισμένους τύπους μαύρων τρυπών, όπως στις υπερμεγέθεις στα κέντρα των γαλαξιών, οι εξισώσεις δείχνουν ότι όχι μόνον επιβιώνει ο ταξιδιώτης αλλά κι ότι συμβαίνει κάτι εξωφρενικό: διαγράφεται όλο του το παρελθόν ανοίγοντας ταυτόχρονα μια βεντάλια με άπειρα μέλλοντα.
Όσο περισσότερο πλησιάζει στο κέντρο της μαύρης τρύπας, ο ταξιδιώτης βιώνει μια υπερβατική εμπειρία όπου ο χρόνος μοιάζει με κάτι εξωτικό και απόκοσμο: τίποτα δεν έχει συμβεί και τα πάντα δύναται να συμβούν.
Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν και οι φυσικοί έχουν επικαλεστεί “strong cosmic censorship” για να το εξηγήσουν.
Δηλαδή, κάτι καταστροφικό – συνήθως ένας τρομερός θάνατος – ο οποίος θα εμπόδιζε τους παρατηρητές να εισέλθουν στην πραγματικότητα μιας περιοχή του χωροχρόνου όπου το μέλλον τους δεν ήταν μοναδικά καθορισμένο.
Αυτή η αρχή, που προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια από τον φυσικό Roger Penrose, διατηρεί την ιερή έννοια – τον ντετερμινισμό – το κλειδί σε οποιαδήποτε φυσική θεωρία. Δηλαδή, δεδομένου του παρελθόντος και του παρόντος, οι φυσικοί νόμοι του σύμπαντος δεν επιτρέπουν περισσότερο από ένα πιθανό μέλλον.
Αλλά, λέει ο μεταδιδακτορικός φοιτητής Peter Hintz, οι μαθηματικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι για κάποιους συγκεκριμένους τύπους μαύρες οπών σε ένα σύμπαν σαν το δικό μας, το οποίο επεκτείνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, είναι δυνατόν να επιβιώσεις το πέρασμα από ένα ντετερμινιστικό κόσμο σε μια μη προσδιοριστική μαύρη τρύπα.
Δεν υπάρχει στο σύμπαν πιο εξωτικό ουράνιο αντικείμενο από τις μαύρες τρύπες.

Δεν τις έχουμε δει, αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν από τις τροχιές αστέρων γύρω από ένα κέντρο όπου δεν υπάρχει τίποτα.
Εκεί βρίσκεται μια μαύρη τρύπα. 
Η βαρύτητά της φτάνει στο άπειρο, ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει – εξ ου και μαύρες.
Την ύπαρξή τους προέβλεψε το 1916 ο Αυστριακός Karl Schwarzschild-βασισμένος στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Albert Einstein.
Ο Karl Schwarzschild έλυνε εξισώσεις στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου, μετά από ένα χρόνο πέθανε από μια αυτοάνοση ασθένεια, την οποία ανέπτυξε ενώ βρισκόταν στο ρωσικό μέτωπο.
Τις εξισώσεις του εκτίμησε δεόντως ο Albert Einstein, πλην όμως ήταν σίγουρος πως τέτοια αντικείμενα,οι μαύρες τρύπες δεν είχαν ακόμα όνομα,το όνομά τους τους έδωσε το 1967 ο Αμερικανός αστροφυσικός o John Archibald Wheeler, αποκλείεται να υπάρχουν διότι η φύση θα έχει προβλέψει μια ασφαλιστική δικλίδα.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι εδώ ο Albert Einstein έπεσε έξω.
Αλλά ποια και πως θα είναι η ζωή σε ένα χώρο όπου το μέλλον είναι απρόβλεπτο είναι ασαφές;
Βέβαια οι επιστήμονες,με επικεφαλής τον Hintz, ερευνητή του Clay Research,έρχονται αμέσως να διευκρινίσουν πως τα ευρήματα δε σημαίνουν  ότι οι εξισώσεις της γενικής σχετικότητας, που μέχρι τώρα περιγράφουν τέλεια την εξέλιξη του Κόσμου, είναι λάθος, 
Υπάρχει περίπτωση κάποιος φυσικός να ταξιδέψει σε μια μαύρη τρύπα και να κατορθώσει να την μετρήσει;
Αυτή είναι μια ρητορική ερώτηση.
Είναι ένα ερώτημα που έχει περισσότερο φιλοσοφικές προεκτάσεις ,και πολύ λιγότερο μαθηματικές και φυσικές.
Ο Hintz και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τη μελέτη τους που περιγράφει αυτές τις ασυνήθιστες μαύρες τρύπες στο περιοδικό Physical Review Letters .
Πέρα από τον ορίζοντα συμβάντων
Οι μαύρες τρύπες είναι παράξενα αντικείμενα που παίρνουν το όνομά τους από το γεγονός ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητά τους, ούτε καν αυτό το φως.
Εάν φτάσετε  πολύ κοντά και διασχίσετε τον λεγόμενο ορίζοντα γεγονότων, ποτέ πια δεν θα ξεφύγετε και κάθε γνωστός ντετερμινιστικός μηχανισμός καταρρέει.
Τις μαύρες τρύπες προσπαθεί να εξερευνήσει το διεθνές αστρονομικό πρότζεκτ “Ορίζοντας Γεγονότων” μια μεγάλη σειρά τηλεσκοπίων που αποτελείται από ένα παγκόσμιο δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων και συνδυάζει δεδομένα από διάφορους σταθμούς VLBI πολύ μακράς διαδρομής στη Γης.
Ίσως δώσει την πρώτη επεξεργασμένη φωτογραφία μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, γνωστής ως Τοξότης Α*.
Το πρότζεκτ, λέγεται “Ορίζοντας Γεγονότων” διότι αυτό είναι το νοητό όριο που περιβάλλει μια μαύρη τρύπα.
Πέρα από αυτό, τα γεγονότα όπως τα ξέρουμε στην πραγματικότητά μας παύουν να ισχύουν.

πηγή:news.berkeley.edu

galatsinews.gr 12-01-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Ο 106χρονος γιατρός,Alfred William Frankland που εξακολουθεί να εργάζεται ακάθεκτος

Επόμενο Άρθρο

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται γρήγορα προς τη Σιβηρία

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.