Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται γρήγορα προς τη Σιβηρία

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης μετακινείται ασυνήθιστα γρήγορα από τον Καναδά προς τη Σιβηρία και προβληματίζει τους επιστήμονες

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η ασυνήθιστα γρήγορη μετακίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, ο οποίος απομακρύνεται συνεχώς από τον Καναδά, κινούμενος ολοένα και ανατολικότερα προς τη Σιβηρία.
Ενώ το 1900 βρισκόταν κάπου στην ξηρά του ανατολικού Καναδά, σήμερα πια βρίσκεται κάπου στον Αρκτικό Ωκεανό, αρκετά χιλιόμετρα βόρεια του γεωγραφικού βορείου πόλου (οι δύο πόλοι δεν ταυτίζονται).

Οι πυξίδες καθίστανται περιττές, καθώς ο μαγνητικός βορράς μετακινεί 55 χιλιόμετρα το χρόνο – και οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα γιατί συμβαίνει.

Η κίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, η οποία οφείλεται στις μετακινήσεις του λιωμένου σιδήρου στον καυτό πυρήνα της Γης, είναι τόσο γρήγορη, που οι ειδικοί στον γεωμαγνητισμό από όλο τον κόσμο αναγκάζονται να προχωρήσουν εσπευσμένα σε κάτι ασυνήθιστο: στην αναθεώρηση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου στις 15 Ιανουαρίου.
“Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου φαίνεται να κυβερνάται από δύο μεγάλα στρώματα μαγνητικού πεδίου, το ένα κάτω από τον Καναδά και το άλλο κάτω από τη Σιβηρία”, δήλωσε ο Phil Livermore, γεωμαγνητιστής στο Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Το στρώμα της Σιβηρίας φαίνεται να κερδίζει τον ανταγωνισμό.”
Το εν λόγω Μοντέλο περιγράφει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας και αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης πλοήγησης, από τα συστήματα των πλοίων ως το Google Maps στα κινητά τηλέφωνα. Η τελευταία αναθεώρηση του μοντέλου είχε γίνει το 2015 και η επόμενη προγραμματιζόταν για το 2020, όμως θα επισπευσθεί εξαιτίας της απρόσμενα γρήγορης κίνησης του μαγνητικού πόλου του Βορρά, κάτι που έχει ως συνέπεια το μοντέλο να εμφανίζει πλέον ολοένα μεγαλύτερο σφάλμα.
“Το σφάλμα αυξάνεται συνεχώς”, δήλωσε στο”Nature” ο Arnaud Chulliat,γεωμαγνητιστής στο Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) με τους ειδικούς να αναρωτιούνται τι συμβαίνει.
Σύμφωνα με το”Nature” , ένας γεωμαγνητικός παλμός κάτω από τη Νότια Αμερική το 2016 μετατόπισε το μαγνητικό πεδίο απροσδόκητα. Αυτό επιδεινώθηκε από την κίνηση του βόρειου μαγνητικού πόλου. “Το γεγονός ότι ο πόλος μετακινείται γρήγορα κάνει την περιοχή πιο επιρρεπής σε μεγάλα λάθη”, δήλωσε ο Chulliat.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει μετακινηθεί απροσδόκητα και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί

Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, που παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο, σύμφωνα με το “Nature”, συνειδητοποίησαν ότι έχει επιταχυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο να είναι πια τόσο ανακριβές, ώστε ξεπερνά το αποδεκτό όριο για τα σφάλματα πλοήγησης.
Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου -που υπολογίστηκε για πρώτη φορά το 1831 από τον Τζέιμς Κλαρκ Ρος- «περιπλανιέται» με απρόβλεπτο τρόπο, κάτι που έχει ανέκαθεν γοητεύσει εξερευνητές και επιστήμονες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η κίνηση του πόλου έγινε πιο γρήγορη, από περίπου 15 χιλιόμετρα ετησίως έως τότε, σε 55 χιλιόμετρα το χρόνο. Το 2001 για πρώτη φορά ο πόλος εισήλθε στον Αρκτικό Ωκεανό, ενώ το 2018 διέσχισε τη νοητή Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας (International Date Line), περνώντας έτσι από το δυτικό στο ανατολικό ημισφαίριο και βάζοντας «πλώρη» ολοταχώς για τη Σιβηρία.
Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί έχει επιταχυνθεί τόσο δραματικά η κίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου.

πηγή και αναφορές:
cnn.gr
newsweek.com
express.co.uk

                                                                         galatsinews.gr 12-01-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Παρελθόν-μπορεί κάποιο συμβάν να διαγράψει το παρελθόν μας;

Επόμενο Άρθρο

Bird Box – Η φρενίτιδα της νέας ταινίας με τη Sandra Bullock

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.