Κρεατινίνη – Τι είναι η εξέταση και διατροφικές συμβουλές

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η κρεατινίνη είναι μεταβολικό προϊόν της διάσπασης της φωσφορικής κρεατίνης των μυών και απεκκρίνεται από τους νεφρούς. Είναι ένα αζωτούχο προϊόν του μεταβολισμού που παράγεται σε καθημερινή βάση.
Η φυσιολογική απομάκρυνση της κρεατινίνης από το σώμα προϋποθέτει την καλή λειτουργία των νεφρών, τα οποία λειτουργούν ως το απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

Τι είναι η εξέταση;
Η κρεατινίνη είναι μία εξέταση αίματος, που μαζί με την ουρία αίματος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι χρήσιμη η εκτίμηση της κρεατινίνης ούρων.
Η κρεατινίνη είναι ένα αζωτούχο προϊόν του μεταβολισμού που παράγεται σε καθημερινή βάση και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η φυσιολογική απομάκρυνση της κρεατινίνης από το σώμα προϋποθέτει την καλή λειτουργία των νεφρών, τα οποία λειτουργούν ως το απεκκριτικό φίλτρο των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού.

Αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα όπως, ο ρυθμός του μεταβολισμού, η μυϊκή μάζα, η διατροφή, η ηλικία, η πρόσληψη νερού και αλκοόλ καθώς και η φαρμακευτική αγωγή. Σε ορισμένες καταστάσεις τα επίπεδα της κρεατίνης είναι πιθανό να αυξηθούν στο αίμα.
Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι:
Διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας
Αφυδάτωση
Σωματική υπερκόπωση
Υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής με αυξημένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων
Συμπληρώματα διατροφής με κρεατίνη
Παρενέργειες φαρμάκων

Υπάρχουν συμπτώματα για να το καταλάβετε;
Η αύξηση της κρεατινίνης στο αίμα τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματική, ειδικά όταν η αύξηση προκύπτει σταδιακά.
Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις.
Ορισμένα συμπτώματα τα οποία συνδέονται έμμεσα με τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης και αφορούν κυρίως σε κάποια πιθανή δυσλειτουργία των νεφρών είναι:
Αίσθημα αφυδάτωσης
Μειωμένη ποσότητα ούρων
Γενική εξασθένηση και κόπωση
ΟιδήματαΔιανοητική σύγχυση
Δύσπνοια
Σε περίπτωση, λοιπόν, που εμφανίσετε αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης, αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό νεφρολόγο για να διαγνώσει τα πραγματικά αίτια της αύξησης αυτής.

Πότε γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση της κρεατινίνης είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

  • Ως εξέταση ρουτίνας στον προληπτικό έλεγχο υγιών ατόμων, καθώς και στον διαγνωστικό έλεγχο των ασθενών που πάσχουν από οξέα ή χρόνια νοσήματα.
  • Σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που επηρεάζουν τα νεφρά, η κρεατινίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παρακολούθηση εξέλιξης της νόσου όσο και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
  • Στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας πριν από τη διενέργεια εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία. Συχνά, στις εξετάσεις αυτές, χρειάζεται να χορηγηθούν φάρμακα που μπορεί να επιδεινώσουν κάποια προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.
  • Στην εκτίμηση των ασθενών πριν από την έναρξη θεραπειών που μπορεί να επηρεάσουν τη νεφρική λειτουργία (χημειοθεραπευτικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά.).
  • Δεδομένου ότι η κρεατινίνη παράγεται και αποβάλλεται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό από το σώμα, η ανίχνευση της ποσότητάς της στα ούρα βοηθάει στην αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών ή άλλως διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος.
  • Οι μετρήσεις κρεατινίνης, σε συνδυασμό με την ηλικία, το βάρος και το φύλο του ασθενούς, χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό της σπειραματικής διήθησης των νεφρών, η οποία είναι μία διαγνωστική εξέταση για εκτίμηση της νεφρικής βλάβης.

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;
Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία.
Για την εκτίμηση της κρεατινίνης αίματος χρειάζεται μία απλή αιμοληψία μικρής ποσότητας αίματος.
Για την κρεατινίνη ούρων θα συλλέξετε δείγμα σε ένα ουροδοχείο.
Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;
Μετά τη συλλογή των δειγμάτων, αυτά θα μεταφερθούν στο βιοχημικό εργαστήριο.
Με τη χρήση ειδικών αναλυτών, γίνεται η εκτίμηση της κρεατινίνης στο υπό εξέταση δείγμα.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Οι φυσιολογικές τιμές κρεατινίνης αίματος είναι:
0,7-1,3 mg/dl για τους άντρες και
0,6-1,1 mg/dl για τις γυναίκες (μικρές διαφορές μπορεί να υπάρχουν από εργαστήριο σε εργαστήριο).
Εκτός από το φύλο, τα επίπεδα κρεατινίνης φυσιολογικά επηρεάζονται και από τη μυϊκή μάζα, τη διατροφή, την πρόσληψη νερού αλλά και τη θερμοκρασία.

Διατροφικές συμβουλές για την επαναφορά των επιπέδων της!
Πιείτε αρκετό νερό
Καταναλώστε άφθονο νερό και συγκεκριμένα τουλάχιστον 1,5-2Lt για τις γυναίκες και 2-2,5Lt για τους άνδρες ημερησίως. Η αύξηση της πρόσληψης νερού λογικά θα πρέπει να αυξήσει και τη συχνότητα της διούρησης κατ’ επέκταση περισσότερη κρεατινίνη θα αποβάλλεται από τον οργανισμό.
Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πρωτεΐνες
Τέτοια τρόφιμα είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα ασπράδια των αυγών. Αυξήστε, αντίθετα, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Μειώστε το αλάτι στο φαγητό σας
Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού καθώς το νάτριο ευνοεί την κατακράτηση υγρών. Αποφύγετε παστά τρόφιμα, κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα και μειώστε τη χρήση του επιτραπέζιου αλατιού στα φαγητά και στις σαλάτες σας.
Αποφύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με κρεατίνη
Σε περίπτωση που ασχολείστε με τον αθλητισμό, αποφύγετε την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με κρεατίνη. Η επιπλέον πρόσληψη κρεατίνης, όχι μόνο επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών και μοιραία και τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κράμπες στους μύες ή και καρδιακά προβλήματα.
Η κάθε περίπτωση βέβαια είναι ξεχωριστή, επομένως έπειτα από τη διάγνωση σε έναν ειδικό νεφρολόγο είναι καλό να επισκεφτείτε και έναν διαιτολόγο, ώστε να σας παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές.

πηγές πληροφόρησης:
imop.gr
mednutrition.gr – Δέσποινα Γκακνή 

galatsinews.gr 05-11-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Γαλάτσι – Διανομή τροφίμων από τη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Γαλατσίου

Επόμενο Άρθρο

Βιταμίνη D : Τι προκαλεί η έλλειψή της και ποιες οι πηγές πρόσληψης

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.