Θα μας δείξει φωτογραφία από τον ορίζοντα των γεγονότων μιας μαύρης τρύπας το Event Horizon Telescope;

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope  θα μας δείξει φωτογραφία από τον ορίζοντα των γεγονότων μιάς μαύρης τρύπας*;

Το διεθνές τηλεσκόπιο Event Horizon Telescope (EHT), το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προανήγγειλαν ότι θα κάνουν μια βαρυσήμαντη επιστημονική ανακοίνωση την Τετάρτη 10 Απριλίου.
Γι’ αυτό το σκοπό θα δοθεί συνέντευξη Tύπου στην Ουάσιγκτον (στις 16:00 ώρα Ελλάδας) από τους διευθυντές του ΕΗΤ Σέφερντ Ντόουλμαν και του NSF Φρανς Κόρντοβα. Ταυτόχρονες μάλιστα συνεντεύξεις Τύπου θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στη Σαγκάη, στην Ταϊπέι, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο.

Ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων εργάζεται για να καταγράψει την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας. Στις 10 Απριλίου στις 9 π.μ. EDT, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει ένα πρωτοποριακό αποτέλεσμα.

Στην παρουσίαση στην έδρα της ΕΕ – η οποία έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας – θα συμμετέχουν ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Έρευνα, Επιστήμη και Καινοτομία, Κάρλος Μοέδας, αλλά και άλλοι επιστήμονες, ενώ στη Χιλή θα συμμετέχουν οι διευθυντές του μεγάλου τηλεσκοπίου ALMA και του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO).
Τι μπορεί να ανακοινωθεί; Πιθανότατα θα αφορά την πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, που δεν αποκλείεται να είναι η κεντρική μαύρη τρύπα του δικού μας γαλαξία. Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαίρεται έμμεσα από τις επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν έχει «δει» μια μαύρη τρύπα ή μάλλον τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.
Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο διάσπαρτων τηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας – μέσω διασύνδεσης τους – ένα τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη.

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται αρκετή δυνατότητα μεγέθυνσης, ώστε να απεικονισθεί η περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα, ιδίως του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», δηλαδή της «περιμέτρου» πέρα από την οποία τίποτε δεν μπορεί να δραπετεύσει, ούτε το φως (γι’ αυτό, άλλωστε, μια μαύρη τρύπα λέγεται…μαύρη). Είναι συνεπώς προφανές ότι είναι αδύνατο να φωτογραφηθεί το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, αφού δεν βγαίνουν φωτόνια από εκεί.
Μέχρι τώρα το τηλεσκόπιο ΕΗΤ έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο μαύρες τρύπες, οι οποίες έχουν τους μεγαλύτερους «ορίζοντες γεγονότων», όπως φαίνονται από τη Γη: στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας (γνωστή και ως «Τοξότης Α*») και στην ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μ87. Κατά πάσα πιθανότητα η ανακοίνωση θα αφορά μια από αυτές τις δύο μαύρες τρύπες (ή και τις δύο!).

*Οι μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά πυκνές περιοχές της ύλης, αντικείμενα με τόσο απίστευτη μάζα και μικροσκοπικό όγκο που στρεβλώνουν δραστικά τον ιστό του χωροχρόνου. Οτιδήποτε περνά πολύ κοντά, είτε είναι περιπλανώμενο αστέρι,είτε φωτόνιο, “συλλαμβάνεται”. Οι περισσότερες μαύρες τρύπες είναι τα συμπυκνωμένα υπολείμματα ενός τεράστιου αστέρα, του οποίου ο πυρήνας κατέρρευσε μετά από μια εκρηκτική σουπερνόβα. Ωστόσο, το οικογενειακό δέντρο της μαύρης τρύπας έχει διάφορους κλάδους, από μικροσκοπικές δομές όσο ένα ανθρώπινο κύτταρο μέχρι τεράστιους γιγάντες δισεκατομμύρια φορές πιο μαζικούς από τον ήλιο μας.
Ο όρος «μαύρη τρύπα» είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ.[2] Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.
Το καθοριστικό χαρακτηριστικό μιας μαύρης τρύπας είναι η εμφάνιση ενός ορίζοντα γεγονότων σε ένα όριο στο χωροχρόνο, μέσα από το οποίο η ύλη και το φως μπορεί να περάσει μόνο προς τα μέσα για τη μάζα της μαύρης τρύπας. Τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να δραπετεύσει από το εσωτερικό του ορίζοντα γεγονότων. Ο ορίζοντας γεγονότων (event horizon) αναφέρεται ως τέτοιος, διότι αν κάτι συμβεί εντός των ορίων του, οι πληροφορίες από αυτό το γεγονός δεν μπορούν να φτάσουν σε ένα εξωτερικό παρατηρητή, καθιστώντας αδύνατο να προσδιοριστεί αν κάτι τέτοιο συνέβη.

 

 

 

 

πηγή:cnn.gr

Αναφορές:
Η ανακοίνωση θα κυκλοφορήσει στην ιστοσελίδα της NSF .
www.astronomy.com
www.eso.org
www.space.com

galatsinews.gr 06-04-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Photovision & Image+Tech : Πραγματοποιήθηκαν χθες 5 Aπριλίου τα επίσημα εγκαίνια.

Επόμενο Άρθρο

Άστεγοι -Πώς η Φινλανδία έλυσε το πρόβλημα των αστέγων

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.