Η NASA μπορεί να αρχίσει να ψάχνει ξανά για εξωγήινη νοημοσύνη

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η NASA εξετάζει κάτω από καινούργια δεδομένα την αναζήτηση ζωής πέρα ​​από τη Γη

Η NASA έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να ξαναρχίσει την αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη στο σύμπαν, αναζητώντας “σημάδια” ζωής από άλλες “φυλές”πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα.
Το 1993 το Κογκρέσο ακύρωσε το πρόγραμμα της NASA για αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI) , επικαλούμενο την έλλειψη κεφαλαίων και ότι τα στοιχεία ήταν ελάχιστα για να μπορούν να δικαιολογήσουν μια τόσο μεγάλη έρευνα.
Έκτοτε, το SETI βασίστηκε σε ιδιωτική χρηματοδότηση από διάφορους πλούσιους χορηγούς.
Αλλά σε πολύ πρόσφατη  ανακοίνωση , η NASA δήλωσε ότι εξετάζει την επανένταξή της στο χώρο, φιλοξενώντας το Workshop Technosignatures (NTW18) που έχει προγραμματιστεί για τις 26-28 Σεπτεμβρίου 2018 στο Lunar and Planetary Institute του Χιούστον, για να αποφασίσει εάν ο οργανισμός θα πρέπει να επανεξετάσει την αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη.

Από την αρχή του πολιτισμού, η ανθρωπότητα έχει αναρωτηθεί εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Καθώς η NASA έχει διερευνήσει το ηλιακό μας σύστημα αλλά και τόπους πέρα ​​από αυτό, έχει αναπτύξει όλο και πιο εξελιγμένα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του θεμελιώδους ζητήματος. Μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, οι αποστολές της NASA έχουν ψάξει για σημάδια αρχαίας και τρέχουσας ζωής, ειδικά στον Άρη και σύντομα, στο φεγγάρι του Δία την Ευρώπη. Πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, οι αποστολές, όπως του Kepler και TESS , αποκαλύπτουν συνέχεια χιλιάδες πλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια και αυτό δημιουργεί την προοπτική μιας άλλης ζωής όπως εμείς.

Η έκρηξη της γνώσης των πλανητών που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια, που ονομάζονται εξωπλανήτες, και τα αποτελέσματα δεκαετιών έρευνας για τις “υπογραφές της ζωής” – που οι επιστήμονες αποκαλούν βιογραφίες – ενθάρρυναν τη NASA να αντιμετωπίσει με επιστημονικό τρόπο το ερώτημα αν η ανθρωπότητα είναι μόνη της. Πέρα από την αναζήτηση αποδείξεων για μικροβιακή ζωή, η NASA διερευνά τώρα νέους τρόπους για να αναζητήσει “εξωγήινη ζωή” αρκετά προηγμένη ώστε να έχει δημιουργήσει τεχνολογία.
“Θεωρούσαμε πως οι εξωπλανήτες ήταν σπάνιοι, τώρα πειστήκαμε ότι ο πλανήτης μας  είναι μόνο ένας από τους δισεκατομμύρια πλανήτες του γαλαξία μας,και οι τεχνητές υπογραφές” είναι σημάδια ή σήματα, τα οποία, αν παρατηρηθούν, θα μας επιτρέψουν να συμπεράνουμε την ύπαρξη τεχνολογικής ζωής σε άλλα μέρη του σύμπαντος.
Αν και φαινομενικά υπερβολική, μια τέτοια ιδέα έχει ενθαρρυνθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.
Η πιο γνωστή τεχνητή υπογραφή είναι τα ραδιοφωνικά σήματα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα που δεν έχουν εξερευνηθεί πλήρως.
Τον Απρίλιο του 2018, προέκυψε νέο ενδιαφέρον στο Κογκρέσο και τη NASA να έχει αρχίσει να υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα για “τεχνητές υπογραφές” ως μέρος της αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Το Ινστιτούτο SETI της Καλιφόρνια αναζητά σήματα ζωής από άλλους πλανήτες εδώ και δεκαετίες και από τότε όλο και περισσότερες οργανώσεις έχουν ενταχθεί στην έρευνα αυτή.
Το έργο “Breakthrough Listen” , χρηματοδοτούμενο από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Yuri Milner,αναζητά “εξωγήινη ζωή” από το 2016.Και το τεράστιο τηλεσκόπιο FAST της Κίνας έχει επίσης ψάξει για εξωγήινη νοημοσύνη από τότε που άνοιξε,το 2016.
Ο Yuri Milner έχει πει – “Η τρέχουσα τεχνολογία μας δίνει μια πραγματική ευκαιρία να απαντήσουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας: Είμαστε μόνοι; 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο οργανισμός φιλοξενεί το εργαστήριο NosA Technosignatures στο Χιούστον στις 26-28 Σεπτεμβρίου 2018 με σκοπό την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα των πλέον ελπιδοφόρων τρόπων έρευνας στον τομέα των τεχνολογιών όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις για να προωθηθεί η επιστήμη. Ένας από τους κύριους στόχους είναι να προσδιοριστεί,πώς η NASA θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα αυτή την προσπάθεια μέσω εταιρικών σχέσεων με ιδιωτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις,και τελικά αν θα αποφασίσει,εάν αξίζει να ξανασυνδεθεί με την συγκεκριμένη έρευνα της αναζήτησης εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει – και η ανάμειξή της θα αποτελούσε τεράστιο όφελος σε ένα πεδίο που έχει τόσο πολύ αγωνιστεί για χρηματοδότηση.
“Οι επιστημονικές αποστολές της NASA συνεργάζονται με στόχο να βρουν αδιαμφισβήτητα σημάδια της ζωής πέρα ​​από τη Γη”, ανέφερε η υπηρεσία. “Και ίσως αυτή η ζωή να είναι πράγματι πιο τεχνολογικά προηγμένη από τη δική μας.”

Ιστορία της αναζήτησης της εξωγήινης νοημοσύνης
Το 1988, το Αρχηγείο της NASA στην Ουάσινγκτον ενέκρινε επισήμως το πρόγραμμα SETI που οδήγησε στην ανάπτυξη της έρευνας μικροκυμάτων υψηλής ανάλυσης.
Ανακοινώθηκε επίσημα την Ημέρα του Κολόμβου,το 1992 – δηλαδή 500 χρόνια μετά την προσγείωση του Κολόμβου στη Βόρεια Αμερική.
Αυτό το 10ετές σχέδιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων περιελάμβανε μια στοχοθετημένη αναζήτηση των αστεριών που καθοδηγούσε η Ames χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο των 300 μέτρων στο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο.
Η έρευνα του ουρανού ήταν υπό την ηγεσία του  εργαστηρίου εκτόξευσης αεριωθούμενων αεροσκαφών της NASA χρησιμοποιώντας το πιάτο Deep Space Network.
Το πρόγραμμα διήρκεσε μόνο ένα χρόνο πριν η πολιτική αντιπολίτευση καταργήσει το έργο,οπότε και έληξαν οι ερευνητικές προσπάθειες της NASA στο SETI.

Γιατί να αρχίσουν να βλέπουν τώρα τις “τεχνητές υπογραφές”;

Στηριζόμενη στην ανακάλυψη ότι ο γαλαξίας μας είναι γεμάτος πλανήτες, το ενδιαφέρον για την ανίχνευση σημείων τεχνολογικής προηγμένης  ζωής άρχισαν να έρχονται πάλι στην επιφάνεια.

Η ανακάλυψη του Kepler το 2015 των ακανόνιστων διακυμάνσεων της φωτεινότητας σε αυτό που έγινε γνωστό ως αστέρι του Tabby οδήγησε σε μιά φρενίτιδα αν και οι επιστήμονες έκτοτε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα σύννεφο σκόνης ήταν η πιθανή αιτία.

Ωστόσο, το αστέρι του Tabby έχει αποδείξει τη δυνητική χρησιμότητα της ανεύρεσης ανωμαλιών στα δεδομένα που συλλέγονται από το διάστημα, καθώς τα σημάδια της τεχνολογικά προηγμένης ζωής μπορεί να εμφανίζονται ως παρεκκλίσεις από τον κανόνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο από ένα ανεξήγητο σήμα για να αποδείξουμε οριστικά την ύπαρξη τεχνολογικής ζωής.
Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξουν πολλές παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων από πηγές που βασίζονται στη Γη.
Η NASA θα συνεχίσει να αξιολογεί τις υποσχόμενες τρέχουσες προσπάθειες έρευνας και να διερευνά το πού θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις για την προώθηση της επιστήμης. Παρόλο που δεν έχουν εντοπιστεί σημάδια εξωγήινης ζωής, η NASA ενισχύει την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος αλλά και πέρα ​​από αυτό για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να απαντήσει αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.
Μετά την επιβεβαίωση ότι ο Άρης έχει νερό,διερευνώνται πολλά  υποσχόμενοι “κόσμοι ωκεανών” όπως η Ευρώπη ή το φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδος, επίσης συνεχίζεται η αναζήτηση για “ίχνη” στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών.
Οι επιστημονικές αποστολές της NASA δουλεύουν μαζί με στόχο να βρουν αδιαμφισβήτητα σημάδια της ζωής πέρα ​​από τη Γη.
Και ίσως αυτή η ζωή να είναι πράγματι πιο τεχνολογικά προηγμένη από τη δική μας.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:galatsinews.gr

πηγές και αναφορές:
www.nasa.gov
www.iflscience.com

Προηγούμενο Άρθρο

Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου -Για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Επόμενο Άρθρο

Καιρός : Το Αστεροσκοπείο προειδοποιεί για μεσογειακό κυκλώνα στο νότιο Ιόνιο

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.