Η τεχνητή νοημοσύνη της Deep Mind έμαθε να μιμείται τον εγκέφαλο βρίσκοντας τον δρόμο σε εικονικούς λαβύρινθους

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η τεχνητή νοημοσύνη της Deep Mind μαθαίνει τις ανθρώπινες ικανότητες πλοήγησης και βρίσκει το δρόμο μέσα  σε εικονικούς λαβύρινθους

Η Deep Mind, η θυγατρική εταιρεία της Google στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα που μπορεί να βρει το δρόμο του με επιτυχία σε ένα εικονικό λαβύρινθο.

Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι ο αλγόριθμος βαθιάς μάθησης του νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης μπορεί «αυθόρμητα» να μιμηθεί τη δραστηριότητα των νευρώνων του ανθρωπίνου εγκεφάλου,των λεγόμενων «κυττάρων πλέγματος, που επιτρέπουν σε ένα άνθρωπο να ξέρει τη θέση του στο χώρο, κάτι ζωτικό για να πλοηγηθεί σε ένα λαβύρινθο.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν ότι το νέο πρόγραμμα –ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που χρησιμοποιεί πολλαπλά στρώματα τεχνητών νευρώνων για να επεξεργασθεί τις πληροφορίες– αναπαρήγαγε τους πολύπλοκους νευρικούς κώδικες που, όπως έχει αποδειχθεί από το 2005, σε εργαστηριακά πειράματα με ζώα και ανθρώπους, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για να προσανατολισθεί.
Με άλλα λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποίησε μόνη της την ίδια στρατηγική νοητικής πλοήγησης στο χώρο, την οποία χρησιμοποιεί και η βιολογική νοημοσύνη.

“Ήμασταν έκπληκτοι πόσο καλά λειτούργησε”,δήλωσε ο Caswell Barry, νευρολόγος του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, ο οποίος εργάστηκε στο έργο.”Ο βαθμός ομοιότητας είναι απολύτως εντυπωσιακός.”

Το επίτευγμα αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες στις έρευνές τους για τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές της Deep Mind και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Dharshan Kumaran, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature*, χρησιμοποίησαν το νέο σύστημα για να εκπαιδεύσουν ένα ψηφιακό αρουραίο να βρίσκει την έξοδο σε ένα επίσης ψηφιακό λαβύρινθο πιο γρήγορα και από ένα άνθρωπο έμπειρο σε αυτό το παιχνίδι.
Οι ειδικοί έκαναν λόγο για επίτευγμα-ορόσημο στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι σήμερα προγράμματα αυτού του είδους είχαν πετύχει εντυπωσιακά πράγματα και είχαν νικήσει τους ανθρώπους σε διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια (σκάκι, πόκερ, Go κ.α.), αλλά η πλοήγηση σε ένα λαβύρινθο αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature , οι επιστήμονες περιγράφουν πώς έχτισαν ένα «βαθύ νευρωνικό δίκτυο», ένα πρόγραμμα υπολογιστή που χρησιμοποιεί πολλαπλά στρώματα τεχνητών νευρώνων για να επεξεργάζεται πληροφορίες. Στη συνέχεια διδάσκουν στο πρόγραμμα τα βασικά στοιχεία της πλοήγησης, τροφοδοτώντας τα είδη των σημάτων που κωδικοποιούν την ταχύτητα και την κατεύθυνση στους εγκεφάλους των ψηφιακών αρουραίων.

πηγή του άρθρου:cnn.gr

*www.nature.com
https://deepmind.com/blog/grid-cells/

Home

Προηγούμενο Άρθρο

Δίας και Αφροδίτη-Πως επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη μας

Επόμενο Άρθρο

E.G.O. Astro Gym Contest and Festival 2018,στο Παλαί του Δήμου Γαλατσίου

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.