Η NASA είναι έτοιμη να μελετήσει την καρδιά του Άρη

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η μεγαλύτερη αποστολή της NASA στον Άρη ξεκίνησε και οι ερευνητές και οι επιστήμονες της NASA είναι έτοιμοι να μελετήσουν την καρδιά του κόκκινου πλανήτη.

Η αποστολή του ρομποτικού εργαστηρίου σεισμολογικών ερευνών, με την ονομασία InSight,της NASA και δύο μικροσκοπικοί δορυφόροι βρίσκονται ήδη καθ οδόν προς τον Άρη,και στόχο έχει στην καλύτερη κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του κόκκινου πλανήτη μελετώντας το εσωτερικό του

Αυτή ήταν η πρώτη αποστολή προς τον Άρη που ξεκίνησε από το Vandenberg της Καλιφόρνια,και είναι η πρώτη φορά, μετά τις αποστολές «Απόλλων» στη Σελήνη, που η NASA θα τοποθετήσει ένα σεισμογράφο σε άλλο πλανήτη.
Η αποστολή, θα ταξιδεύει περίπου έξι μήνες πριν να φτάσει στον Άρη,το οποίο προβλέπεται να συμβεί στις 26 Νοεμβρίου 2018
Το InSight το οποίο είναι ένα στατικό αυτόματο επιστημονικό εργαστήριο,θα προσεδαφιστεί στην περιοχή Elysium Planitia του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη.

Τα όργανά του για πρώτη φορά θα ‘δουν’ βαθιά κάτω από την αρειανή επιφάνεια, προκειμένου να μελετήσουν το υπέδαφος του «κόκκινου» πλανήτη, μεταξύ άλλων ανιχνεύοντας και τους σεισμούς του Άρη.
«Με κάποιους τρόπους το InSight είναι σαν μια επιστημονική μηχανή του χρόνου που θα φέρει πληροφορίες για τα αρχικά στάδια της διαμόρφωσης του Άρη πριν από τέσσερα και μισό δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Bruce Banerdt. «Θα μας βοηθήσει να μάθουμε πώς σχηματίζονται τα βραχώδη σώματα, συμπεριλαμβανομένης της Γης, της σελήνης,αλλά και πλανητών σε άλλα ηλιακά συστήματα».
Για τον Bruce Banerdt το όλο εγχείρημα είναι ένα έργο αγάπης. Ο Banerdt, κύριος ερευνητής του InSight*, εργάστηκε για περισσότερα από 25 χρόνια για να καταστήσει την αποστολή πραγματικότητα.

Δεδομένου ότι η Γη και ο Άρης πιθανώς σχηματίστηκαν από παρόμοιες διεργασίες πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο αμερικανικός διαστημικός οργανισμός και επιστήμονες από πολλές άλλες χώρες,ελπίζουν ότι το InSight θα ρίξει φως σε αυτό που τους έκανε τόσο διαφορετικούς.
“Πώς φτάνουμε από μια σφαίρα πετρωμάτων σε έναν πλανήτη που μπορεί να υποστηρίξει ή όχι τη ζωή είναι ένα βασικό ερώτημα στην planetary science”, δήλωσε ο Bruce Banerdt, κύριος ερευνητής του InSight στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Pasadena της Καλιφόρνια.
«Θα θέλαμε να κατανοήσουμε τι συνέβη».
Στη Γη, αυτές οι διαδικασίες έχουν κρυφτεί για δισεκατομμύρια χρόνια από τους σεισμούς και την κίνηση του λιωμένου βράχου στο μανδύα της, είπε.
Αλλά ο Άρης, ο τέταρτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο μικρότερος και λιγότερο γεωλογικά ενεργός, μπορεί να μας δώσει περισσότερες ενδείξεις και πληροφορίες.
Η αποστολή InSight, προγραμματίζεται να διαρκέσει τουλάχιστον 26 γήινους μήνες,ένα Αρειανό έτος, διευθύνεται από το Εργαστήριο Αεριώθησης ,JPL, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ,Caltech, και της NASA.

Την αποστολή υποστηρίζουν η γαλλική, η γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές διαστημικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν κατασκευάσει τα ευαίσθητα επιστημονικά όργανα του InSight.
“Το InSight είναι μια πραγματικά διεθνής διαστημική αποστολή”, δήλωσε ο Διευθυντής Έργου Tom Hoffman της JPL. “Οι συνεργάτες μας,μας έχουν παραδώσει απίστευτα ικανά όργανα που θα επιτρέψουν τη συλλογή μοναδικών επιστημονικών πληροφοριών μετά την προσγείωση”.
Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε και περιμένουμε την κρίσιμη στιγμή της εισόδου,την κάθοδο και την προσεδάφιση στον Άρη τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Hoffman.

*InSight — συντόμευση του “Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport”

αναφορές:
https://phys.org/news/2018-05-nasa-mars-lander-quakes-red.html
https://www.nasa.gov/feature/jpl/marsquakes-could-shake-up-planetary-science
https://mars.nasa.gov/insight/news/8325/nasa-is-ready-to-study-the-heart-of-mars

galatsinews.gr

Γαλάτσι 06-05-2018

Προηγούμενο Άρθρο

Μαύρη σοκολάτα:Η κατανάλωσή της μειώνει το στρες και τη φλεγμονή

Επόμενο Άρθρο

Όταν η φύση ζωγραφίζει με αστραπές τον ουρανό στο Γαλάτσι

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.