Η πρωτεϊνούχος φέτα-Βρέθηκε η ταυτότητα του Εθνικού Θησαυρού της Ελλάδας

Χωρίς σχόλια Share:

H υψηλή διατροφική αξία της ελληνικής πρωτεϊνούχου φέτας ΠΟΠ,κατόπιν επιστημονικών αναλύσεων
Μοναδική και με την επιστημονική βούλα η ελληνική φέτα – Aποκωδικοποίησαν το DNA της
Περιλαμβάνει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου. 

    Μοναδικές στον κόσμο είναι οι πρωτεΐνες που περιέχει η φέτα και αποτελούν τη γενετική της υπογραφή.
Στο DNA της, που αποκωδικοποίησαν Έλληνες επιστήμονες, βρίσκονται συνολικά 489 πρωτεΐνες, οι οποίες καθορίζονται από την περιοχή όπου παράγεται και αποδεικνύουν τη μοναδικότητά της.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Data in Brief (Elsevier), «η φέτα και άλλα φαγητά που έχουν μακρές ιστορικές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, έχουν χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά και μπορούν να ξεχωρίζουν».
Η εν λόγω ανάλυση, αναφέρουν οι ερευνητές, θέτει τα θεμέλια για μία μοναδική διαδικασία ελέγχου, αυτή της ανάλυσης των πρωτεϊνών, με τις οποίες και θα καθορίζεται η «Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ). 
Η ανάλυση του DNA της φέτας έγινε στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου βρέθηκαν τα ακριβή συστατικά, οι διατροφικές της αξίες και ιδιότητες σε μοριακό επίπεδο.
Τη μελέτη έκαναν οι Γεώργιος Τσάγκαρης και Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που παράγουν φέτα.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν δείγματα από Λέσβο, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Ηπειρος, Θράκη και Θεσσαλία.
Διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες αυτές τις περιοχές περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως.

Κατά τα τελευταία χρόνια, υπήρξε τεράστια συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα του τυριού φέτα και υπό ποιους όρους τέτοια τρόφιμα με ιστορικούς δεσμούς με την αρχαία Ελλάδα μπορούν να διακρίνονται μεταξύ άλλων, με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά τους

Οι πρωτεΐνες αυτές αποτελούν την «ταυτότητα» της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Ταυτοποιήθηκαν επίσης πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως τη D που ευθύνεται για την μεταφορά ασβεστίου στα οστά, τη βιταμίνη B12 υπεύθυνη για τη μεταφορά και την πρόσληψη σιδήρου, καθώς και άλλων λειτουργικών ιχνοστοιχείων.
Στην ελληνική φέτα ΠΟΠ ανιχνεύθηκαν επίσης πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ ανέπτυξε πρόσφατα μια καινοτόμο μεθοδολογία, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τον ακριβή ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών των υγρών ή στερεών τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής.
Πρόκειται για την τροφομετρία (trophometry, foodometry, nutriometry), η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στο ΙΙΒΕΑΑ και αφορά στο σύνολο των μεθόδων φασματομετρίας μάζας, που οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων, μεταβολιτών, λιπιδίων και όλων των άλλων ομάδων μορίων ενός τροφίμου, τα οποία συνδυαζόμενα δημιουργούν το «τροφομετρικό αποτύπωμά» του.
Αυτό είναι μοναδικό για κάθε τρόφιμο, όπως είναι και το γενετικό προφίλ DNA στους ανθρώπους.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία της τροφομετρίας καθιστά την Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής μοναδική στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη στην εφαρμογή της μοριακής ιχνηλασιμότητας.
Πέραν της απόδειξης της υψηλής διατροφικής αξίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, το διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και, τελικά, την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ονομασίας προελεύσεως.
Η τροφομετρία μπορεί να εφαρμοσθεί περαιτέρω σε όλα τα είδη των τροφίμων, περιλαμβανομένων των υγρών, των στερεών, των τροφίμων ζωικής ή φυτικής προέλευσης, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ. προσδιορίζοντας με ακρίβεια τα Προϊόντα Ανωτέρας Ποιότητας (ΠΑΠ) που έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία του ανθρώπου, τη γεωγραφική προέλευση κάθε τροφίμου (ελληνικό, ΠΟΠ, προϊόν γεωγραφικής ένδειξης-ΠΓΕ, εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν-ΕΠΙΠ), καθώς και τα βιολειτουργικά τρόφιμα.
Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ έχει ήδη διενεργήσει πλήθος τροφομετρικών αναλύσεων για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οικονομικά σημαντικών ζωικών οργανισμών της πανίδας του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και τροφίμων από το εξωτερικό (Ιταλία, Βρετανία).

Πηγή: Protagon.gr

Η μελέτη:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352340918307352

galatsinews.gr 17-01-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόσκληση της Δημοτικής Παράταξης ΓΑΛΑΤΣΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ

Επόμενο Άρθρο

Δίαιτα και διατροφή – Ας ακούσουμε το διατροφικό μας ένστικτο

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.