Διοξείδιο του άνθρακα – Σε κλειστούς χώρους αποτελεί κίνδυνο για την υγεία

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Διοξείδιο του άνθρακα – Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου σε κλειστούς χώρους αποτελούν κίνδυνο για την υγεία

Η αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου, που παρατηρείται σε κλειστούς χώρους, συνιστά απειλή για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής έρευνας «Nature Sustainability».

Μέχρι τώρα το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει στραφεί στις επιπτώσεις που έχουν τα μικροσκοπικά σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, ενώ λίγες είναι οι έρευνες που έχουν εκπονηθεί για το τι προκαλεί το διοξείδιο του άνθρακα στην υγεία του ανθρώπου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Μάικλ Χέρνκε του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής έρευνας Nature Sustainability, εξέτασαν 18 έως τώρα έρευνες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αναφέρουν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε κρεβατοκάμαρες, γραφεία, σχολικές τάξεις και άλλα κτίρια μπορούν μεταξύ άλλων να επηρεάσουν αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες και να έχουν επιβλαβείς συνέπειες για το σώμα.
 «Υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ανησυχήσει κανείς, αν και όχι για να σημάνει συναγερμό. Πάντως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Χέρνκε, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και τόνισε ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα επίπεδα διοξειδίου πρέπει να φθάσουν στο πολύ υψηλό επίπεδο τουλάχιστον των 5.000 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) για να θεωρηθούν επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Νεότερες μελέτες ωστόσο, δείχνουν ότι ακόμη και επίπεδα της τάξης των 1.000 ppm μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, έστω κι αν η έκθεση σε αυτά διαρκέσει μόνο λίγες ώρες.

 Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξείδιο του άνθρακα σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στην ατμόσφαιρα, «μεταφράζονται» σε αύξηση και σε κλειστούς χώρους, κάτι που μάλλον γίνεται λόγω της διεύρυνσης της χρήσης κλιματιστικών. 

Οι χώροι που δεν αερίζονται επαρκώς (σπίτια, γραφεία, σχολεία) ξεπερνούν τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα των 1.000 ppm, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει σε τρένα και αεροπλάνα με κλιματισμό.
Ο Χέρνκε τόνισε ότι πολλοί άνθρωποι περνούν το 60% ως 80% του χρόνου τους κάθε μέρα μέσα σε κλειστούς χώρους, ενώ μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι έως το 2100 ορισμένες μεγάλες πόλεις θα έχουν σε ανοιχτούς χώρους επίπεδα διοξειδίου πάνω από 1.000 ppm σε μερικές εποχές του έτους.
Μία από τις 18 μελέτες που εξετάστηκαν βρήκε  ότι αν στη διάρκεια μιας μέρας οι εργαζόμενοι εκτεθούν στον χώρο εργασίας τους σε επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα 1.400 ppm, έχουν κατά μέσο όρο 50% χειρότερες γνωσιακές επιδόσεις σε σχέση με εκείνους που δούλεψαν σε συνθήκες μόνο 550 ppm διοξειδίου.
Επίσης, πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι η έκθεση τους για λίγες ώρες σε 2.000 ppm διοξειδίου συνδέεται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορούν να επιφέρουν βλάβες στα αγγεία του αίματος τους.
Η παρατεταμένη έκθεση σε επίπεδα 2.000 έως 3.000 ppm συνδέεται με αυξημένο στρες, βλάβες στα νεφρά και στα οστά.
 Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή στην ατμόσφαιρα, «μεταφράζονται» σε αύξηση και σε κλειστούς χώρους, κάτι που μάλλον γίνεται λόγω της διεύρυνσης της χρήσης κλιματιστικών. 
Οι επιπτώσεις για την υγεία μπορεί να είναι μεγαλύτερες για τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας.

πηγή:onmed.gr

galatsinews.gr 10-07-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου

Επόμενο Άρθρο

Εγκυμοσύνη – Πώς θα διαχειριστείτε το στρες κατά τη διάρκειά της

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.