Διαβήτης -Νέο προϊόν υπόσχεται την από του στοματική χορήγηση ινσουλίνης

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης γίνεται ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Αυτή η αυτοάνοση ασθένεια οδηγεί σε καταστροφή των β-κυττάρων στον διαβήτη τύπου 1 και στην προοδευτική δυσλειτουργία των β-κυττάρων στον διαβήτη τύπου 2. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπάρκεια ινσουλίνης στον ασθενή.

Η ινσουλίνη,για όλους αυτούς τους ασθενείς,είναι σήμερα διαθέσιμη ως ενέσιμο σκεύασμα, αλλά η  χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα θα ήταν μιά καινοτομία,η οποία θα βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα ζωής των διαβητικών ασθενών παγκοσμίως.

Μια κάψουλα ινσουλίνης που οι ασθενείς θα μπορούσαν  να την καταπιούν θα ήταν πολύ καλύτερη, επειδή όχι μόνο θα διευκόλυνε τη ζωή τους, αλλά και γιατί η χορηγούμενη από του στόματος ινσουλίνη μιμείται στενά τη φυσιολογική διαδρομή της από του παγκρέατος παραγόμενης ινσουλίνης.

Οι ερευνητές εργάζονται για ένα τέτοιο χάπι για μερικές δεκαετίες τώρα, αλλά καμία συνταγή δεν έχει περάσει με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές ακόμα.

Σε αυτή,οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Η στοματική χορήγηση της ινσουλίνης έχει έως τώρα αποδειχθεί δύσκολη, επειδή δεν αντιδρά καλά όταν έρχεται σε επαφή με το όξινο περιβάλλον του στομαχιού, ενώ δεν απορροφάται καλά από το έντερο.

Για αυτό είναι ελπιδοφόρα η καινούργια έρευνα.

Η στοματική λήψη ινσουλίνης μιμείται περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο το πάγκρεας ενός υγιούς ατόμου παράγει και χορηγεί ινσουλίνη στο ήπαρ

Έτσι οι Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν πρόσφατα,σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences,ότι ανέπτυξαν μια από του στόματος μέθοδο,η οποία ενίσχυσε σημαντικά την απορρόφηση της στοματικής ινσουλίνης και που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, καταργώντας ουσιαστικά την ανάγκη για ενέσιμη χρήση.

Η ερευνητική ομάδα στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως βρήκαν ένα τρόπο να μεταφέρουν την ινσουλίνη μέσα σε ένα υγρό που τοποθετείται σε κάψουλα από πολυμερές υλικό, ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.
Η κάψουλα αυτή διαλύεται και απελευθερώνει την ινσουλίνη, όταν πια φθάνει στο λεπτό έντερο, όπου το περιβάλλον είναι πιο αλκαλικό και λιγότερο όξινο από το στομάχι.
Το σκεύασμα παρουσίασε υψηλή βιοσυμβατότητα και ήταν σταθερό για 2 μήνες σε θερμοκρασία δωματίου και για τουλάχιστον 4 μήνες υπό ψύξη.
Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το CAGE είναι ένα ελπιδοφόρο προϊόν από του στόματος λαμβανόμενο,το οποίο όμως θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πειραματόζωα. Θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε και άλλε έρευνες και  δοκιμές μέχρι να διασφαλισθεί η έλλειψη τοξικότητας και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μετά από αυτά και αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές.

Σύνταξη,επεξεργασία:galatsinews.gr

wyss.harvard.edu

Προηγούμενο Άρθρο

Το “ματωμένο φεγγάρι” φάνηκε πάνω από τα Τουρκοβούνια

Επόμενο Άρθρο

Ματωμένο φεγγάρι-Ολική έκλειψη σελήνης την Παρασκευή

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.