Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μια Διεπιστημονική Ομάδα Παραγωγής Έρευνας, Ιδεών και 
Προτάσεων Πολιτικής για μια Πολύπλευρη και Σφαιρική 
Προσέγγιση  της Δημόσιας Υγείας 
https://dideady.wordpress.com/
dideady.wordpress.com

Ο χρόνιος ασθενής στην εποχή covid-19  υποφέρει 

Αθανασία Παππά 
Εδώ και ένα περίπου έτος που ξεκίνησε η πανδημία έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα του συστήματος υγείας, τα οποία προέκυπταν συνεχώς και κάποια από αυτά φαίνεται ότι δύσκολα θα βρουν τη λύση τους.
Ελλείψεις φαρμάκων, άδειες ειδικού σκοπού, χειρουργεία να καθυστερούν και κάποια να αναβάλλονται, ρευματολογικές κλινικές να σταματούν τη λειτουργία τους, θεραπείες να ακυρώνονται, τεχνολογία και συστήματα ηλεκτρονικά να μπαίνουν στη ζωή μας αλλά όχι για όλους το ίδιο ισότιμα, μιας και αρκετοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν την ανάλογη γνώση και την πρόσβαση.
Η άσκηση, και κυρίως η κολύμβηση, δραστηριότητα με μοναδικά οφέλη στα ρευματικά νοσήματα, και όχι μόνο, έχουν σταματήσει, με άμεση συνέπεια την ανυπολόγιστη επίπτωση στην κινητικότητα και τις παραμορφώσεις των ασθενών με ρευματικά νοσήματα.
Κοινότητες ολόκληρες ειδικά στην περιφέρεια και στις νησιώτικές περιοχές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανύπαρκτη και τον ασθενή με ένα τηλέφωνο στο χέρι να προσπαθεί να συνεννοηθεί με το γιατρό του εξ αποστάσεως, την άυλη συνταγογράφηση να χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα, οι ασθενείς μας χωρίς την παρουσία συγγενών και φίλων δίπλα τους και τα προγράμματα πρόληψης να μένουν πίσω.
Όλο αυτό το διάστημα διαπιστώσαμε όλοι, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη της ΠΦΥ.
Η ανάπτυξη και η αναδιάρθρωση μιας λειτουργικής ΠΦΥ που θα είναι δίπλα στον πολίτη, περιλαμβάνει όλο το φάσμα των υπηρεσιών.
Της διάγνωσης, της θεραπείας, της αποκατάστασης αλλά και της πρόληψης, προαγωγής υγείας και κοινοτικής φροντίδας, καθώς και σε ολοκληρωμένα δίκτυα παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών. Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας με οργανωτικό πυρήνα την ΠΦΥ θα πρέπει να είναι μια κορυφαία προϋπόθεση για την επίτευξη για όλους τους πολίτες του επιπέδου εκείνου που θα τους επιτρέψει να έχουν μια κοινωνική και οικονομικά παραγωγική ζωή.

https://dideady.wordpress.com/blog/

galatsinews.gr 16-01-2021

Προηγούμενο Άρθρο

Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: Κάπνισμα, νικοτίνη και COVID-19

Επόμενο Άρθρο

Μνήμη: Πως οι νευρώνες διαμορφώνουν μνήμες μακράς διάρκειας

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.