Έγκυες μητέρες – Τον κίνδυνο που κρύβει ο μολυσμένος αέρας

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Έγκυες μητέρες – Η αιθάλη των ρύπων του αέρα μπορεί να φθάσει ως τον πλακούντα της εγκύου

Μελέτη τεκμηριώνει ότι ο μολυσμένος αέρας φτάνει στον πλακούντα
Νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις αποδείξεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ατμοσφαιρική ρύπανση για τα έμβρυα

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν τις πρώτες βάσιμες ενδείξεις ότι η αιθάλη (καπνιά) της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να διεισδύσει στον πλακούντα της εγκύου γυναίκας και πιθανώς να βλάψει την υγεία του εμβρύου.

Μικροσκοπικά σωματίδια άνθρακα που δημιουργούνται κατά την καύση των ορυκτών καυσίμων, βρέθηκαν στους πλακούντες εγκύων γυναικών για πρώτη φορά. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση των εγκύων σε ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, γέννηση λιποβαρούς μωρού, βρεφική θνησιμότητα, αναπνευστικά προβλήματα του μωρού κ.α.

Η νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, η οποία παρουσιάσθηκε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Παρίσι, έρχεται να διευρύνει τους ήδη γνωστούς κινδύνους των ρύπων του αέρα για τα αγέννητα παιδιά, όταν οι έγκυες μητέρες τους αναπνέουν σωματίδια αιθάλης, που από τους πνεύμονες «τρυπώνουν» στον πλακούντα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πέντε έγκυες που ζούσαν στη βρετανική πρωτεύουσα, έδωσαν στους ερευνητές την άδεια να μελετήσουν τους πλακούντες τους μετά τον τοκετό. Η μελέτη των κυττάρων του πλακούντα σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης αποκάλυψε την ύπαρξη σωματιδίων άνθρακα (καπνιάς).

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν τα σωματίδια αυτά μπορούν επίσης να φθάσουν στο έμβρυο, αλλά είναι πράγματι πιθανό. Ξέρουμε πάντως ότι δεν είναι ανάγκη τα σωματίδια να εισδύσουν στο σώμα του μωρού για να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, επειδή εάν έχουν επίδραση στον πλακούντα, αυτό ούτως ή άλλως θα έχει άμεση επίπτωση και στο έμβρυο», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πόλεις με ρύπανση, είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα κύησης όπως η περιορισμένη ανάπτυξη του εμβρύου, ο πρόωρος τοκετός και τα μωρά με μικρό βάρος.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος γέννησης μωρού χαμηλού βάρους μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε επίπεδα ρύπανσης που είναι χαμηλότερα από το συνιστώμενο ετήσιο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως είπε η κα Γκάγκα, «η νέα έρευνα δείχνει ένα πιθανό μηχανισμό για το πώς τα μωρά επηρεάζονται από τη ρύπανση, ενώ θεωρητικά είναι προστατευμένα μέσα στη μήτρα.
Αυτό θα πρέπει να αυξήσει την επίγνωση των γιατρών και του κοινού για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ρύπανσης του αέρα στις εγκύους. Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές πολιτικές για καθαρότερο αέρα, έτσι ώστε να μειώσουμε την επίπτωση της ρύπανσης στην υγεία παγκοσμίως, επειδή ήδη βλέπουμε ένα νέο πληθυσμό νέων ενηλίκων με προβλήματα υγείας».

Πηγή:iefimerida.gr

galatsinews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

#DoItForPeace – Να συμπληρώσουμε ένα δισεκατομμύριο πράξεις ειρήνης σε 10 ημέρες

Επόμενο Άρθρο

Πατάτες και σολανίνη: Μια δηλητηριώδης ουσία που υπάρχει στις πατάτες

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.