Το 2021 θα είναι μικρότερο σε διάρκεια – Τι συμβαίνει στη Γη

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η Γη είναι ένας εξαιρετικός χρονομετρητής: κατά μέσο όρο, σε σχέση με τον Ήλιο, περιστρέφεται μία φορά κάθε 86.400 δευτερόλεπτα, που ισούται με 24 ώρες ή μία μέση ηλιακή ημέρα.
Αλλά δεν είναι τέλειος.
Όταν αναπτύχθηκαν πολύ ακριβή ατομικά ρολόγια στη δεκαετία του 1960, έδειξαν ότι το μήκος μιας μέσης ηλιακής ημέρας μπορεί να ποικίλει κατά χιλιοστά του δευτερολέπτου (1 χιλιοστό του δευτερολέπτου ισούται με 0,001 δευτερόλεπτα).
Αυτές οι διαφορές επιτυγχάνονται μετρώντας την περιστροφή της Γης σε σχέση με μακρινά αστρονομικά αντικείμενα και χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό της μέσης ηλιακής ημέρας .

Πιο γρήγορα περιστρέφεται η Γη τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, με αποτέλεσμα  το 2020 να ήταν ανεπαίσθητα μικρότερο.

Ανεπαίσθητα πιο γρήγορα κυλάει πια ο χρόνος, αφού η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τα τελευταία 50 χρόνια.
Ως εκ τούτου η φετινή χρονιά θα είναι ακόμα πιο μικρή σε διάρκεια και μάλιστα η μικρότερη εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Ωστόσο, ίσως χρειαστεί για πρώτη φορά οι επιστήμονες να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο προκειμένου τα ατομικά ρολόγια να παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).
Εξαιτίας της ταχύτερης περιστροφής του πλανήτη, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα 24ωρο, σύμφωνα με το “Time and Date” : “Πολλοί από εμάς επιθυμούν να περάσουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά το συντομότερο δυνατό. Φαίνεται ότι η Γη μας αισθάνεται με τον ίδιο τρόπο – τελευταία περιστρέφεται ασυνήθιστα γρήγορα. Το 2020 περιελάμβανε τις 28 συντομότερες ημέρες από το 1960″
Η πορεία του έτους ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου ενώ η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων, ήταν το 1937. 

Όταν η διάρκεια περιστροφής, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αποσυγχρονίζεται από τα ατομικά ρολόγια, τότε προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη, πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση, δηλαδή περίπου κάθε δυόμισι χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.

Η ταχύτητα της περιστροφής της Γης ποικίλλει συνεχώς λόγω της πολύπλοκης κίνησης του λιωμένου πυρήνα, των ωκεανών και της ατμόσφαιρας, καθώς και άλλων εφέ και το 2020 είχε τις μικρότερες ημέρες.
Στην πραγματικότητα, το έτος 2021 προβλέπεται να είναι το μικρότερο των τελευταίων δεκαετιών.
Η τελευταία φορά που μια μέση ημέρα ήταν μικρότερη από 86.400 δευτερόλεπτα, για ένα ολόκληρο έτος ήταν το 1937. Βέβαια στην καθημερινή ζωή, αυτό το επιπλέον δευτερόλεπτο δεν έχει σχεδόν καμία σημασία. Ωστόσο, σε κάθε τομέα όπου απαιτείται ακριβής χρόνος, όπως στην αστρονομία, στην πλοήγηση, στις διαστημικές πτήσεις, αλλά και στα δίκτυα υπολογιστών για χρηματιστήρια ή ενεργειακό εφοδιασμό και πολλά άλλα αυτό το δεύτερο είναι πολύ σημαντικό”, δήλωσε ο Wolfgang Dick, εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Συστημάτων Περιστροφής Γης και Συστημάτων Αναφοράς.

“Σίγουρα η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αν η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί κι άλλο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί. Διεξάγονται επίσης διεθνείς συζητήσεις σχετικά με το μέλλον των δευτερολέπτων, και είναι επίσης πιθανό ότι η ανάγκη για ένα αρνητικό άλμα δευτερολέπτου μπορεί να ωθήσει την απόφαση προς τον τερματισμό των δευτερολέπτων.” δήλωσε ο φυσικός Peter Whibberley του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας στην «Τέλεγκραφ».

Τη σχετική απόφαση για τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα λαμβάνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς – IERS που εδρεύει στο Παρίσι.

https://www.livescience.com/earth-spinning-faster-negative-leap-second.html
https://www.nist.gov/pml/time-and-frequency-division/leap-seconds-faqs
https://weather.com/news/news/2021-01-07-earth-rotation-speeding-up-record-setting-short-days
https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2021/01/08/earth-spinning-faster-than-has-decades/6581600002/
https://www.timeanddate.com/time/earth-faster-rotation.html
sputniknews.gr
https://www.iers.org/IERS/EN/Science/EarthRotation/EarthRotation.html

galatsinews.gr 11-01-2021

Προηγούμενο Άρθρο

Yuval Noah Harari : Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να υποσκάψει τη δημοκρατία

Επόμενο Άρθρο

Ο Σάκης Αρναούτογλου: Οι τάσεις του καιρού τον Ιανουάριο του 2021

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.