Τεχνολογία του Elon Musk, επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με τη σκέψη

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το νέο εμφύτευμα της εταιρείας Neuralink  του Elon Musk καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστεί που τα αναλύει

Η Neuralink, η εταιρεία που ίδρυσε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Elon Musk με απώτερο στόχο να συνδέσει τους υπολογιστές απευθείας στον ανθρώπινο εγκέφαλο, παρουσίασε βίντεο στο οποίο ένας μακάκος ρέζους παίζει το κλασικό βιντεοπαιχνίδι Pong ελέγχοντας τον υπολογιστή με τη δύναμη της σκέψης.
Παρόμοια συστήματα έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα βοηθούν παράλυτους ασθενείς να χρησιμοποιούν υπολογιστές ή να χειρίζονται ρομπότ με νοητικές εντολές.
Η περίπτωση της Neuralink διαφέρει επειδή το σύστημα είναι ασύρματο: τα δύο τσιπ που εμφυτεύτηκαν στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου (το οποίο ελέγχει το δεξί τμήμα του σώματος) και στο δεξί ημισφαίριο (που ελέγχει τα αριστερά άκρα) μετέδιδαν μέσω Bluetooth τις μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε έναν υπολογιστή που αναλύει τα δεδομένα.
Σε πρώτη φάση, ο πίθηκος με το όνομα Pager έμαθε να παίζει το βιντεοπαιχνίδι με τζόιστικ, με αντάλλαγμα μια γουλιά φρουτοχυμού για κάθε πετυχημένη κίνηση. Καθώς το πειραματόζωο έπαιζε, τα 1.024 ηλεκτρόδια των δύο τσιπ κατέγραφαν τη δραστηριότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις των άνω άκρων.
Τα δεδομένα τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο που έμαθε να αντιστοιχίζει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας με συγκεκριμένες κινήσεις των χεριών. Στην επόμενη φάση το τζόιστικ αποσυνδέθηκε και ο αλγόριθμος ανέλαβε να μεταφράζει τα εγκεφαλικά σήματα σε κινήσεις του κέρσορα στην οθόνη.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε παράλυτους ασθενείς, δεδομένου ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τζόιστικ. Ακόμα και στις περιπτώσεις παράλυσης, όμως, οι νευρώνες που ελέγχουν τις κινήσεις των άκρων παραμένον συχνά άθικτοι και δυνητικά θα μπορούσαν να αποκαλύπτουν τις κινήσεις που θα ήθελε να εκτελέσει ο χρήστης.
Με αφορμή το επίτευγμα, ο Elon Musk προέβη σε έναν προκλητικό ισχυρισμό, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει: «Το πρώτο προϊόν της Neuralink θα επιτρέπει σε ασθενείς με παράλυση να χρησιμοποιούν το κινητό τους πιο γρήγορα από ό,τι κάποιος που χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του» έγραψε στο Twitter.
Σε επόμενη φάση, πρόσθεσε, «οι παραπληγικοί θα αποκτούσαν και πάλι τη δυνατότητα να περπατούν».
«Για να το πετύχουμε αυτό», λέει η Neuralink, «θα χρησιμοποιούσαμε το εμφύτευμα για να διαβάσουμε εγκεφαλικά σήματα και να τα χρησιμοποιήσουμε για να διεγείρουμε νεύρα και μύες στο σώμα, επιτρέποντας έτσι στον ασθενή να ανακτήσει τον έλεγχο των άκρων τους».
Ένας φιλόδοξος στόχος που σίγουρα απέχει αρκετά ακόμα χρόνια.
Στο βίντεο της Neuralink, ο μακάκος παίζει βιντεοπαιχνίδια αρχικά με ένα τζόιστικ και μετά χωρίς

in.gr

galatsinews.gr 13-04-2021

Προηγούμενο Άρθρο

Θησέας, ο μύθος και ο ήρωας

Επόμενο Άρθρο

Κατανοώντας τη συναισθηματική ανάπτυξη του νηπίου

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.