Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό- Ανακοινώθηκαν οι άδειες γονιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με δεδομένο το κλείσιμο των σχολείων λόγω κοροναϊού ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Τι ισχύει για τις άδειες
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα κυρώσει η Κυβέρνηση, θα προβλέπεται η έκδοση άδειας ειδικού σκοπού για έναν από τους δύο γονείς με πλήρεις αποδοχές, έως τις 10 Απριλίου. Παράλληλα, για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίες, μόνο η μία θα προσμετράται ως άδεια του εργαζόμενου.
Η άδεια ειδικού σκοπού αφορά μόνο εργαζόμενους και τον έναν γονέα 
Σε περίπτωση που τη λάβει, ο άλλος δεν θα τη δικαιούται με εξαίρεση σε περιπτώσεις ασθενείας από τον ιό.
–          Άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής για τον έναν εκ των δύο γονέων, σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο ένας γονιός, με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου
–          Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού, 1 ως κανονική άδεια
–          Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών. Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται
–          Στον δημόσιο τομέα το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών
–          Εάν πάρει την άδεια ειδικού σκοπού ο ένας γονέας δεν τη δικαιούται και ο άλλος γονιός ταυτόχρονα.
–          Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο ένας γονέας νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία
–          Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως
–          Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο, όπου αυτό είναι εφικτό
Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, των δόσεων ρυθμίσεων για χρέη και των λοιπών υποχρεώσεων, που ισχύουν βάσει κλάδου και περιοχής που πλήττεται απο τον κοροναϊό:
Την αναστολή για 4 μήνες της πληρωμής ΦΠΑ πληρωτέου τέλος Μαρτίου
Την αναστολή για 4 μήνες της πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΥΟ και δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών πληρωτέων τέλος Μαρτίου
Την αναστολή για 3 μήνες πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων κάθε είδους ρύθμισης που είναι πληρωτέες έως 31 Μαρτίου
-Για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας.
-Παράλληλα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στην Εργάνη κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Κάθε τέτοια αλλαγή και κάθε υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρείται το πρώτο 10ήμερο του επόμενου.
Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία, τα φροντιστήρια και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται και όλες οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου.
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

«Χθες αποφασίσαμε αναστολή εκπαιδευτικής λειτουργίας σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες.
Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που κερδίζουμε ελέγχοντας την επέκταση της επιδημίας για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους» συνέχισε.
«Απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού για το δικό τους και το κοινό καλό.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης η προστασία της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν έχουν και σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις και «είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Προηγούμενο Άρθρο

Κοροναϊός – Πρόληψη του ιού και μύθοι γύρω από την μετάδοση του

Επόμενο Άρθρο

Κοροναϊός: Ακυρώνονται οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.