Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου – ΟΧΙ στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δίπλα σε σχολεία (2ο Δημοτικό, 3ο-4ο Γυμνάσιο) και σε σπίτια.

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Απόφαση του ΔΣ του συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου για την επικείμενη εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑ στο Γαλάτσι

Με τον νόμο 4685/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση, με την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απλά απείχε της ψηφοφορίας, νομιμοποιήθηκαν 25 θέσεις για την προσωρινή λειτουργία  Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε 22 δήμους της Αττικής.

Ήταν υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όλες παράνομες (χωρίς άδεια) κατά παράβαση των χρήσεων γης, σε βάρος του περιβάλλοντος και των γύρω οικισμών, ενώ οι περισσότεροι έχουν ήδη μεταλλαχθεί σε τοπικές χωματερές.
Στη συνέχεια, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον νόμο 4759/2020 εγκρίθηκε η παράταση υφιστάμενων ΣΜΑ σε ακόμα 8 δήμους πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Γαλατσίου παρόλο που δεν υπήρχε υφιστάμενη εγκατάσταση, κατά παράβαση και πάλι των χρήσεων γης.
Η εγκατάσταση αυτή θα δημιουργηθεί εντός  δασικής και αναδασωτέας περιοχής στον Λόφο Κόκκου, στον χώρο που λειτουργεί παράνομα εδώ και πολλά χρόνια ως αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων του δήμου.
Τη στιγμή δηλαδή που ο λαός μας δοκιμάζεται από την πανδημία, βρήκαν ευκαιρία η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή, να υλοποιήσουν τους αντιλαϊκούς τους σχεδιασμούς, δημιουργώντας μια μικρή χωματερή ουσιαστικά δίπλα σε σχολεία (2ο Δημοτικό, 3ο-4ο Γυμνάσιο) και σε σπίτια.
Είναι προφανές ότι ο χώρος αυτός υποδείχθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ από τη δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα ούτε τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε και κρίθηκε κατάλληλος για μια τέτοια εγκατάσταση ο χώρος αυτός ούτε τις απαραίτητες μελέτες και τα μεγάλα μέτρα προστασίας που οφείλει να πάρει για να δημιουργηθεί μια τέτοια εγκατάσταση.
Η αυθαίρετη χωροθέτηση και διασπορά των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Αττική, και η μετάλλαξη των περισσότερων σε τοπικές χωματερές, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές για το περιβάλλον, την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, ακυρώνουν το πλεονέκτημά τους, που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, με τη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων προς τη χωματερή.
Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον χώρο του αμαξοστασίου στον Λόφο Κόκκου. Εδώ και τώρα να βρεθεί άλλη εγκατάσταση για το ίδιο το αμαξοστάσιο που μετατρέπεται ούτως ή άλλως συχνά-πυκνά σε μίνι χωματερή.
Και σε αυτή την περίπτωση, τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι ο απόλυτος δείκτης, καθώς ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις! Αντίθετα ο λαός θα “πληρώσει το μάρμαρο”, όχι μόνο με τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, όχι μόνο με την ελλιπή καθαριότητα, όχι μόνο με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, αλλά και με την ίδια την υποβάθμιση, για άλλη μια φορά, του περιβάλλοντος του οποίου ζει και στέλνει τα παιδιά του σχολείο!
Καλούμε το λαό του Γαλατσίου σε οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο έγκλημα σε βάρος του και σε βάρος των παιδιών του.
Συνεχίζουμε να απαιτούμε:
– Ουσιαστική ενίσχυση της Υπηρεσίας καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
– Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες.
Και λέμε:
– ΟΧΙ στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον λόφο Κόκκου.
– ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
– ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσω ανταποδοτικών τελών και χαρατσιών.

 

 

 

 

 

Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου (Μέλος της ΟΓΕ)
Αρτέμιδος 8, Παλιό Τέρμα – 2102912459, 698 2767115
syl.gyn.galatsiou@gmail.com / www.oge.gr

galatsinews.gr 28-02-2021

Προηγούμενο Άρθρο

Μήνας Μάρτης – Έθιμα και προλήψεις που τον χαρακτηρίζουν

Επόμενο Άρθρο

Οι κοινωνίες στη δίνη της νόσου Covid-19 , τι μάθαμε ένα χρόνο από την Πανδημία;

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.