Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στο άλσος Βεΐκου στις 18/07/2018 με θέμα την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία 

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τραγικά επίκαιρο χαρακτήρα είχε η εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων Γαλατσίου του ΚΚΕ με θέμα την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία, η οποία η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Ιουλίου εντός του Άλσους Βεϊκου, λίγες ημέρες νωρίτερα από τις καταστροφικές και θανατηφόρες πυρκαγιές των περασμένων ημερών σε Ανατολική και Δυτική Αττική.
Η εκδήλωση έστειλε κάλεσμα αγώνα στο εργατικό κίνημα ενάντια στις αιτίες που καταστρέφουν τα δάση, αφαιρούν ανθρώπινες ζωές, καταστρέφουν λαϊκές περιουσίες.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Μιχάλης Σκαρβέλης, διδάκτορας δασολόγος, καθηγητής στο ΤΕΙ Καρδίτσας, και ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στην ομιλία του ο Μ. Σκαρβέλης υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Ολοι συσκοτίζουν τη βασική αιτία που προκαλεί τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος, δηλαδή την άναρχη ανάπτυξη, με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, την εμπορευματοποίηση της γης, των δασικών οικοσυστημάτων, του νερού, της Ενέργειας, διαμορφώνοντας παράλληλα ευνοϊκό νομικό και οικονομικό επενδυτικό πλαίσιο και παρέχοντας πολύμορφες παχυλές κρατικές ενισχύσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους».
Πρόσθεσε δε πως «σκόπιμα αποφεύγεται η αναφορά στην εμπορευματοποίηση της γης, στο χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης, στη διεκδίκηση της κυριότητας και της ατομικής ιδιοκτησίας σε δάση και δασικές εκτάσεις μετά τον αποχαρακτηρισμό τους και το υπάρχον νομικό πλαίσιο, στα μέτρα για εξαγορά κρατικών δασικών εκτάσεων κ.λπ. Ολα αυτά όμως αποτελούν το έδαφος της εμπρηστικής πολιτικής (…) Σκόπιμα δε αποκρύβουν την αντικειμενική αλήθεια: Οτι η δασική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων δεν είχε ως περιεχόμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση, οικολογική ανόρθωση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων αφού δεν απέδιδαν το προσδοκώμενο στους επιχειρηματικούς ομίλους ποσοστό κέρδους, παρά μόνο με την αλλαγή του χαρακτήρα ή της χρήσης τους».
Στη συνέχεια είπε ότι οι κυβερνήσεις έκαναν τα αδύνατα δυνατά, στην προσπάθειά τους να κρύψουν ότι στις προηγούμενες 10ετίες οι εμπρησμοί ήταν πάνω από το 60% των αιτίων των πυρκαγιών και κατέστρεφαν πάνω από το 85% των καμένων δασών. Οτι οι πυρκαγιές ήταν βασικό εργαλείο μεταβολής του χαρακτήρα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων, σε τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, οικόπεδα, οικισμούς, πολυτελείς βίλες κ.λπ.
Αναφερόμενος στη δασική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τόνισε πως «η εθνική στρατηγική για τα δάση που προτείνει, έχει ως περιεχόμενο την ολοκληρωτική εκχώρηση των δασικών οικοσυστημάτων σε επιχειρηματικούς ομίλους που θα παίρνουν πακέτο τη διαχείριση των δασικών προϊόντων μαζί με την προστασία, την τουριστική αξιοποίηση, τη διαχείριση της πανίδας και των υδάτων, ανάλογα με το προσφερόμενο σύμπλεγμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι “καθετοποιημένα” θα προκύψει το επιδιωκόμενο από την κυβέρνηση 1% του ΑΕΠ από τα δάση. Κι όλα αυτά στο όνομα της “προστασίας και διαχείρισής” τους και της εξυπηρέτησης “περιβαλλοντικών, κλιματικών και κοινωνικών αναγκών”».
Πρόσθεσε ότι με πρόσχημα τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαμορφώνεται «κλίμα» ώστε να εμφανιστεί ως μοναδική λύση η πλήρης είσοδος των μονοπωλιακών ομίλων στο σύνολο της διαχείρισης και προστασίας των δασών, που θα αναλάβουν από τη φύλαξη μέχρι την καταστολή των δασικών πυρκαγιών και τη διαχείρισή τους, όπως κατά το παρελθόν υπήρξε μεγάλη ξυλοβιομηχανία που πρότεινε να της δοθούν δασικά συγκροτήματα να τα διαχειριστεί χωρίς αντίτιμο προς το κράτος, αφού «θα εξασφάλιζε τη διαχείριση, προστασία και ανόρθωση των δασών».
Στην τοποθέτησή του ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γαλατσίου, αναφερόμενος στο Αλσος Βεΐκου είπε ότι ο χώρος αυτός κερδήθηκε και αποδόθηκε ως λαϊκή περιουσία, με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, των νέων του Γαλατσίου, με καταλήψεις, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, αγώνες όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές τη δεκαετία του ’70. Πρόσθεσε δε πως οι εμπρησμοί στα δάση δεν είναι τυχαίοι. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «ανησυχούμε και για το άλσος μας, για το δασόκτημα της Ομορφοκλησιάς και για την ευρύτερη περιοχή των Τουρκοβουνίων. Μια περιοχή που κομμάτια της έχουν χαρακτηριστεί από το 1915, το 1934, το 1994 δασικά και αναδασωτέα, ωστόσο οι φερόμενοι ιδιοκτήτες και ιδιοκτησίες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή πατώντας στο αντιδραστικό αντιδασικό θεσμικό πλαίσιο “ροκανίζουν” κάθε έννοια που αναφέρεται σε δασικό οικοσύστημα ή άλλο ελεύθερο χώρο».
Στη συνέχεια είπε πως «ως “Λαϊκή Συσπείρωση” σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε την πρωτοβουλία και “ανοίξαμε” τα ζητήματα της δασοπροστασίας και της πυρασφάλειας για την περιοχή. Οι απαντήσεις που πήραμε από τη διοίκηση του δήμου Γαλατσίου κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές ήταν. Αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε κανενός είδους σχεδιασμός και συντονισμός με την Περιφέρεια, τους όμορους δήμους, τη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική. Μόνο αποσπασματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που δεν θα μπορέσουν και δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση».
Ο Μ. Σκαρβέλης ανέδειξε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη δασική προστασία απαιτούνται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, σχεδιασμός και οργάνωση της παραγωγής υπέρ του λαού, διαφορετικές σχέσεις παραγωγής, που μόνο στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας μπορεί να εξασφαλιστούν.

Με κριτήριο της παραγωγής την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος και όχι του ανταγωνισμού για το κέρδος, τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων από τη διαχείριση των δασών και του περιβάλλοντος. Με επίκεντρό της την κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία, με εργατικό έλεγχο, με την αξιοποίηση της επιστήμης, την προώθηση της έρευνας, την ανάπτυξη της γνώσης και της τεχνολογίας, με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κάλεσε σε πάλη ανάμεσα σε άλλα για:
— Να μετατραπεί σε κρατική περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα δασικά οικοσυστήματα.
— Να καταργηθεί όλο το νομικό πλαίσιο που διευρύνει την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στα δάση.
— Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.
— Να γίνει επανεκτίμηση του διαχωρισμού πρόληψης από την καταστολή, στη βάση της ενοποίησης της επιστημονικής αντιμετώπισης και ένταξης της συνολικής αντιπυρικής προστασίας των δασών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προστασίας – διαχείρισης και ανάπτυξης των δασών, με κύριο βάρος στην πρόληψη και στην οργάνωση των επίγειων δυνάμεων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
— Να αυξηθεί το μόνιμο προσωπικό όλων των βαθμίδων, επιστημονικό, τεχνολογικό, εργατοτεχνικό, πυροσβεστικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα γι’ αυτό χρήματα στη Δασική Υπηρεσία, την Πυροσβεστική κ.λπ. Οι εποχικές προσλήψεις δεν εξασφαλίζουν αποτελεσματική αντιμετώπιση, αλλά διαμορφώνουν κίνδυνο απωλειών ανθρώπινων ζώων του εποχικού προσωπικού.
— Να εξασφαλιστούν άμεσα τα απαραίτητα χρήματα από τον προϋπολογισμό για την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται από τις μελέτες – σχέδια αντιπυρικής προστασίας.

Προηγούμενο Άρθρο

Η δημιουργικότητα έχει το δικό της «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο

Επόμενο Άρθρο

Το “ματωμένο φεγγάρι” φάνηκε πάνω από τα Τουρκοβούνια

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.