Παγκόσμια ημέρα του παιδιού -Ημέρα περισυλλογής

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

«Αἰών παῖς ἐστι παίζων, πεσσεύων.παιδός ἡ βασιληίη»
Ο Αιών είναι ένα παιδί που παίζει, που παίζει πεσσούς, του παιδιού είναι η βασιλεία” κατά τον στοχασμό του μέγιστου Ηράκλειτου
Και ο  Hermann Hesse ,ο συgγραφέας που μας έχει χαρίσει “την επιστροφή του Ζαρατούστρα” “το λύκο της στέπας” και το Σιντάρτα σε κάποιο από τα βιβλία του μας έχει πει:
“δεν υπάρχει τίποτα πιο θαυμαστό και ασύλληπτο και τίποτα πιο αλλόκοτο κι ολότελα χαμένο για μας από την ψυχή του παιδιού όταν παίζει”
Και ο μεγάλος μας στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος μας έχει γράψει τους υπέροχους γεμάτους αλήθεια στίχους του:
Υπερασπίσου το παιδί,
γιατί αν γλιτώσει το παιδί,
υπάρχει ελπίδα…” – οι στίχοι από το υπέροχο τραγούδι του “Κάποτε θα `ρθουν”
Και μεις,ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί ας αναλογιστούμε και ας συλλογιστούμε…γιατί αν πεθάνει το παιδί δεν υπάρχει ελπίδα,και δυστυχώς κάθε μέρα πεθαίνουν παιδιά -το ξέρουμε πολύ καλά…

Η παγκόσμια ημέρα του παιδιού θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1954 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα των παιδιών.
Στις 20 Νοεμβρίου 1959, ο Οργανισμός Ηνωμένων υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Και  στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού το κείμενο της οποίας κλήθηκαν τα κράτη μέλη αφενός να φροντίσουν να το δημοσιεύσουν αφετέρου να φροντίσουν την κυκλοφορία του, την αναγνώριση – ερμηνεία του κυρίως στα σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα της μορφής του πολιτεύματος της χώρας.
Στην συνθήκη ως παιδιά ορίζονται όλα τα πρόσωπα κάτω των 18 ετών.
Το επίσημο κείμενο της Σύμβασης αυτής έγινε στις πέντε επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ (Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Κινεζική και Ρωσική).
Μέχρι τώρα όλες οι χώρες του ΟΗΕ έχουν υπογράψει και έχουν επικυρώσει τη συνθήκη εκτός από τη Σομαλία και τις Η.Π.Α.
Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει την συνθήκη αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.
Η μη επικύρωση της συνθήκης σημαίνει ότι είναι νομικά ανενεργή για τις ΗΠΑ.
Η Σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Ελλάδας με το νόμο 2101/1992, βάσει του οποίου έχει αυξημένη τυπική ισχύ και υπερτερεί των λοιπών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας.
Από το 1990, η παγκόσμια ημέρα του παιδιού σηματοδοτεί επίσης την επέτειο της ημερομηνίας που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τόσο τη Δήλωση όσο και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ, η παγκόσμια ημέρα του παιδιού προσφέρει στον καθένα την ευκαιρία να υποστηρίξει, να προωθήσει και να γιορτάσει τα δικαιώματα των παιδιών.
Φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού της ημέρας, ο ΟΗΕ ζητεί από πολίτες, σχολεία και επιχειρήσεις να «βαφτούν» μπλε, προκειμένου να συνδράμουν στην οικοδόμηση ενός κόσμου στον οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο και να ζει με ασφάλεια.

“Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή για τα παιδιά,με έργα όχι με λόγια”

galatsinews.gr 20-11-2018

Προηγούμενο Άρθρο

Καλό σου ταξίδι Σταύρο

Επόμενο Άρθρο

Αντιβιοτικά -Η αντοχή στα αντιβιοτικά μας οδηγεί πίσω σε “σκοτεινές εποχές”

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.