Οι προβλέψεις του Isaac Asimov για το 2019 – μυθοπλασία ή γεγονός;

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το 1983, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov κλήθηκε να προβλέψει πώς θα είναι ο κόσμος το 2019.
Ο φημισμένος φουτουριστής και συγγραφέας έγραψε για έναν κόσμο που κυριαρχείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ρομπότ, όπου η τεχνολογία έχει αντικαταστήσει εκπαιδευτικούς και βιομηχανικούς εργάτες και έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εργασία και αναψυχή.
Νόμιζε επίσης ότι όλοι θα ζούσαμε και θα εργαζόμαστε σε τροχιά γύρω από τους διαστημικούς σταθμούς.
Οι σκέψεις του και οι προβλέψεις του,που δημοσιεύτηκαν αρχικά στην εφημερίδα Toronto Star, στις 31 Δεκεμβρίου 1983 συνοπτικά ήταν πάνω -κάτω οι εξής:

Αν οραματιστούμε τον κόσμο για το πως μπορεί να είναι στο τέλος μιας άλλης γενιάς, ας πούμε το 2019 – δηλαδή 35 χρόνια από τώρα, όπως ακριβώς είχε συμβεί μετά από 34 χρόνια από το 1949,μέχρι το 1984 όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1984 του George Orwell – τρεις σκέψεις πρέπει να κυριαρχούν στο μυαλό μας:
1. Πυρηνικός πόλεμος.– Αν συμβεί οτιδήποτε ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και σε Σοβιετική Ένωση ανά πάσα στιγμή μέχρι το 2019, δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία να συζητάμε για ποια θα είναι η ζωή μετά από κει,διότι πολύ λίγοι από εμάς ή από τα παιδιά μας ή από τα παιδιά των παιδιών μας θα είμαστε ζωντανά για να υπάρξει κάποιο σημείο αναφοράς και περιγραφής της ακριβούς κατάστασης της παγκόσμιας δυστυχίας εκείνης της εποχής.
2. Μηχανοργάνωση.– Η μηχανοργάνωση αναμφίβολα θα συνεχιστεί αναπόφευκτα.
Οι υπολογιστές έχουν ήδη γίνει οι ίδιοι απαραίτητοι και για τις κυβερνήσεις και για τις βιομηχανίες του πλανήτη,και θα αρχίσουν από δω και πέρα να γίνονται απαραίτητοι και για κάθε σπίτι.
Θα είναι ουσιαστικό ένα παράπλευρο αναγκαίο προϊόν, κινητό μηχανογραφικό αντικείμενο ή ρομπότ, που ήδη έχει αρχίσει να πλημμυρίζει τη βιομηχανία και θα διεισδύσει σε κάθε σπίτι κατά τη διάρκεια της επόμενης γενιάς.
3. Χρήση χώρου.– Μέχρι το 2019, ο πρώτος διαστημικός οικισμός θα είναι ήδη στα χαρτιά και μπορεί ίσως να βρίσκεται και σε κατάσταση κατασκευής,θα είναι ο πρώτος από πολλούς στους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν κατά δεκάδες χιλιάδες.
Και αυτό γιατί ο πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετά χρόνια μετά από τώρα που θα κάνει δύσκολη την κατάσταση στη Γη.
Η NASA σκοπεύει, όπως ξέρουμε, θα ξαναστείλει αστροναύτες στο Φεγγάρι σε μια δεκαετία, αν και για μόνιμη σεληνιακή αποικία δεν υπάρχουν ακόμα σκέψεις.

          Αυτά είχε πει τότε ο Ασίμωφ,τα οποία μπορούν τώρα να συγκριθούν με την πραγματικότητα και να δούμε ποια είναι ακριβή και πια όχι
Πολλά έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ακριβή.
Πάνω σε αυτό  ο Calum Chase, ο οποίος γράφει βιβλία φαντασίας και μη-φαντασίας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη λέει χαρακτηριστικά πως “Η σκέψη ότι οι υπολογιστές θα καταλάβουν τον κόσμο ήταν αξιοσημείωτα διορατική εκείνη τη στιγμή”
Προέβλεψε την άνοδο των υπολογιστών, λέγοντας πως “το φορητό υπολογιστικό αντικείμενο” θα “διεισδύσει στα σπίτια μας” και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα της κοινωνίας θα κάνει αδύνατη τη ζωή χωρίς αυτή την τεχνολογία.
Είπε ότι οι υπολογιστές θα αλλάξουν τα εργασιακά ήθη και θα αντικαταστήσουν τις παλιές δουλειές με καινούριες που θα είναι τελείως διαφορετικές.
Οι περισσότεροι εργοδότες δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές τη δεκαετία του 1980. Είχαν τις γραμματείς τους που έκανα όλες τις δουλειές.Το διαδίκτυο ήταν γύρω τους, αλλά πολλοί δεν το γνώριζαν.
Ο Ασίμωφ προέβλεψε επίσης ότι η ρομποτική θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, και πως με την αυτοματοποίηση θα μειωθούν κατά πολύ οι εργασιακές θέσεις,αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν και να αναζητήσουν νέες επαγγελματικές σταδιοδρομίες ή ακόμα και διαφορετικό τρόπο ζωής.
Στον κόσμο της εκπαίδευσης, προέβλεψε ότι τα παιδιά δεν θα χρειάζονταν πλέον δασκάλους, και το μόνο που θα τους προκαλούν θα είναι η “περιέργεια”, μαθαίνοντας ό,τι πρέπει να μάθουν από τους υπολογιστές στο σπίτι.
Είπε πως “σε 30 χρόνια οι μηχανές θα ξέρουν τι γνωρίζει ο κάθε σπουδαστής και τι χρειάζεται να μάθει περαιτέρω.
Βέβαια αυτό δεν έχει συμβεί, καθώς πολλά σχολεία βασίζονται σε μεθόδους διδασκαλίας που έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Και ενώ οι υπολογιστές και τα ρομπότ θα κάνουν το έργο της κοινωνίας, ο κόσμος, το 2019, θα έχει πολύ ελεύθερο χρόνο
Αυτό δεν σημαίνει ότι τον ελεύθερο χρόνο τα άτομα δεν θα κάνουν τίποτα, αντίθετα θα κάνουν αυτά που τους ικανοποιούν περισσότερο.
Θα είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν σε επιστημονικές έρευνες, στη λογοτεχνία και στις τέχνες και θα επιδιώκουν εξωστρεφή ενδιαφέροντα και συναρπαστικά χόμπι όλων των ειδών”
            Αυτό,όπως γνωρίζουμε,δεν έχει γίνει πραγματικότητα και θα χρειαστούν μερικές ακόμη δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα του Ασίμοφ, τονίζει ο κ. Chase.
Εκεί που ο Asimov ήταν λιγότερο ακριβής ήταν οι προβλέψεις του για τη σχέση του ανθρώπου με το διάστημα. Προέβλεψε ότι μέχρι το 2019 οι άνθρωποι θα έχουν εργοστάσια εξόρυξης και σταθμό ηλιακής ενέργειας στη Σελήνη, και ότι με έναν πύραυλο ως το όχημα, θα έχουν φτιάξει ένα διαστημικό σταθμό και θα έχουν βάλλει τα θεμέλια για να κάνουν το διαστημικό χώρο μόνιμο σπίτι για όλο και περισσότερους ανθρώπους”, έγραφε τότε ο Asimov.
            Βέβαια,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι πράγματι μια μόνιμη δομή γύρω από τη Γη, αλλά η Σελήνη δεν έχει αποικιστεί.
Οι λόγοι για αυτό είναι πολιτικοί και όχι τεχνολογικοί, επισημαίνει ο Chase.
“Ο αγώνας για την  κατάκτηση του διαστήματος κατέρρευσε όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, που έβγαλε από την πίεση από την Αμερική, που μέχρι τότε αισθανόταν ότι έπρεπε να βγει νικήτρια για πολιτικούς αλλά και για λόγους γοήτρου.
Βέβαια το 2017, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα σχέδια να επιστρέψει στη Σελήνη και να δημιουργήσει μόνιμες δομές εκεί για εξερεύνηση και πειραματισμό και ο διαστημικός επιχειρηματίας Elon Musk ελπίζει να προσφέρει την πρώτη ιδιωτική πτήση γύρω από τη Σελήνη το 2023.
     Και μην ξεχνάμε πως ο Elon Musk μιλάει για τον πρώτο διαστημικό τουρίστα,ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποιεί για την απειλή θέσεων εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη και κάποιοι άλλοι πως τα ρομπότ θα πάρουν τη δουλειά σας;
Ο Asimov προέβλεψε,επίσης σωστά,ότι ο υπερπληθυσμός και η ρύπανση θα αυξηθούν, αν και ήλπιζε- μάλλον αισιόδοξα – ότι “μέχρι το 2019 η πρόοδος στην τεχνολογία θα μας δώσει τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας με την οποία θα αναστραφεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος”.
Και τα επόμενα 30 χρόνια από δω και πέρα;
“Οι προβλέψεις του Asimov είναι απολύτως συναρπαστικές”, δήλωσε ο κ. Chase.
“Τα πράγματα που προέβλεψε μπορεί να μην έχουν πραγματοποιηθεί αλλά είναι ενδιαφέροντα, και κάποια είναι πολύ ακριβή. Ήταν μια μεγαλοφυία”.
Και αποδεικνύει ότι η τέχνη της πρόβλεψης του μέλλοντος μπορεί να είναι χρήσιμη.
“Το άρθρο του δείχνει μερικά από τα γενικά περιγράμματα του μέλλοντος, ακόμα κι αν οι λεπτομέρειες είναι λάθος.”
Όσον αφορά τα επόμενα 30 χρόνια, ο κ. Chase πιστεύει ότι θα είναι μια περίοδο δραματικής αλλαγής.
“Δεν είμαι βέβαιος ότι κάποιος έχει καταλάβει πόσο μεγάλες είναι οι αλλαγές που έρχονται τα επόμενα 30 χρόνια”, δήλωσε στο BBC.
Ένα πράγμα που ο Ασίμοφ δεν πρόβλεψε πραγματικά ήταν η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία ο κ. Chase πιστεύει ότι θα αποτελέσει βασική τεχνολογία για τις επόμενες δεκαετίες.
“Τα επόμενα 30 χρόνια, η παγκόσμια οικονομία θα αλλάξει πλήρως”, δήλωσε ο κ. Chase.
«Δεν θα υπάρχουν επαγγελματίες οδηγοί, ούτε τηλεφωνικά κέντρα, το λιανικό εμπόριο θα αλλάξει τελείως και θα πρέπει να βρούμε νέες ασχολίες και πρακτικές. Αν βρούμε έναν τρόπο οικονομικά εφικτό, ίσως οδηγήσουμε τη ζωή μας σε αυτό που οραματίστηκε το Ασιμόφ.”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:galatsinews.gr 09-01-2019

πηγές και αναφορές:
https://www.bbc.com/news/technology-46736024
thestar.com
cnet.com

Προηγούμενο Άρθρο

Μυστηριώδη ραδιοσήματα – FRBs – από το βαθύ διάστημα

Επόμενο Άρθρο

Τα υαλοπωλεία -ένα χρονογράφημα του Εμμανουήλ Ροΐδη

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.