Οι κοινωνίες στη δίνη της νόσου Covid-19 , τι μάθαμε ένα χρόνο από την Πανδημία;

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:
Από το fb του γιατρού Κωνσταντίνου Φαρσαλινού*:https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos

 

-. Όσοι είδαν την εκπομπή
Αντιθέσεις στην ΚΡΗΤΗ TV με το George Sachinis φαντάζομαι πως δεν σοκαρίστηκαν με όσα άκουσαν αλλά με το ποιοι τα ανέφεραν και τα παραδέχτηκαν, για πρώτη ίσως φορά, δημόσια.

Το ότι έχουμε επιτήρηση (διότι επιτήρηση σημαίνει συστηματική συλλογή στοιχείων και δεδομένων) αλλά τα στοιχεία είναι πρακτικά άχρηστα (αν όχι παραπλανητικά κιόλας), προφανώς σημαίνει ότι δεν έχουμε επιτήρηση. Ελλειπέστατη και προβληματική, και δεν υπάρχει λόγος να κοροιδευόμαστε.

Το ότι φτιάχνουμε εντυπωσιακά μοντέλα, με πολλές παραμέτρους, αλλά εισάγουμε προβληματικά και αναξιόπιστα στοιχεία στα μοντέλα (χωρίς γεωγραφική κατανομή των διαγνωστικών ελέγχων, χωρίς ηλικιακή κατανομή, με βάση τυφλές δειγματοληψίες, χωρίς να γνωρίζουμε την πηγή των τεστ κλπ), σημαίνει ότι τα μοντέλα είναι πρακτικά άχρηστα (εξαιρετικά προβληματικά).

Ή όπως είπα πρόσφατα, είναι για να παρουσιάζονται σε εκπομπές αστρολογίας (https://www.youtube.com/watch?v=eu6hNKK1joQ&t=500).
Εξομοιώσαμε την κοινωνική αποστασιοποίηση με το lockdown (λες και δεν υπάρχουν άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης), και φτάσαμε στο σημείο να απαγορεύουμε ακόμη και τη σωματική άσκηση ή τον περίπατο στα πάρκα (τα οποία κλειδώσαμε), χωρίς να κάνουμε τη στοιχειώδη σκέψη πως όταν απαγορεύεις την κίνηση έξω μπορεί να προάγεις την συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους (π.χ. στα σπίτια).
Με όλα αυτά, και πολλά άλλα, λαμβάνονται αποφάσεις με καταστροφικές για τη Δημόσια Υγεία επιπτώσεις, χωρίς να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των βλαβών και του ενδεχόμενου οφέλους. Και όχι μόνο λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά έχουμε και ορισμένους “ειδήμονες” να κουνούν το δάχτυλο και να εκδηλώνουν φαινόμενα “διαστροφικού ηδονισμού”, ασκώντας εξουσία που ούτε δικαίωμα ούτε ικανότητα έχουν να ασκούν.
Παρουσιάζουν ως επιστημονική βεβαιότητα το τέρας αναξιοπιστίας που διαχειρίζονται, και το εργαλειοποιούν για να κρύψουν τις πραγματικές αδυναμίες. Ο ορισμός της αλαζονείας.
Όπως ανέφερα τις προάλλες, το lockdown ως ΜΟΝΑΔΙΚΟ μέτρο διαχείρισης της πανδημίας είναι σαν να σβήνεις φωτιά σε δάσος κόβοντας όλα τα δέντρα, σαν να προλαμβάνεις θανάτους από σεισμό γκρεμίζοντας όλα τα σπίτια και σαν να αντιμετωπίζεις μια φλεγμονή στο χέρι ακρωτηριάζοντας το χέρι. Χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο πριν καταλήξεις σε τέτοιες καταστροφικές ακρότητες…
Με λίγα λόγια τί ακούσαμε? Ότι τόσο καιρό οι κύριοι που κουνούν το δάχτυλο, λαμβάνουν αποφάσεις, εκφράζουν επιστημονικές βεβαιότητες και μοιράζουν ευθύνες με βάση αναξιόπιστα και αμφίβολα (για να μην πω ανύπαρκτα) δεδομένα. Και δεν μιλάει κανείς για το πως θα αποκτήσουμε αξιόπιστα δεδομένα και γιατί δεν άλλαξε η κατάσταση εδώ και τόσους μήνες.
Τι ακούσαμε ότι χρειάζεται? Σωστή επιδημιολογική επιτήρηση, πολλά τεστ αλλά στοχευμένα, διαφάνεια, δημοσίευση όλων των δεδομένων και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να προστατευτούν τα νοσοκομεία και να αντιμετωπίζονται με ασφάλεια οι ασθενείς στην οικία.
Μετά από ένα χρόνο ακούσαμε τις λύσεις για τις οποίες συζητούμε και παρουσιάζουμε εδώ και ένα χρόνο.
2 Μαρτίου 2020 Ενεργοποίηση οικογενειακών/προσωπικών ιατρών και πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση ασθενών μέσω των ιατρικών συλλόγων https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos/posts/1495033240648422
9 Ιουλίου 2020 Το lockdown πρέπει να είναι η τελευταία λύση https://www.youtube.com/watch?v=HEzORCNWS-o
22 Φεβρουαρίου 2021
Η αξιοπιστία των μοντέλων
Ελάχιστα από όλα όσα υποστηρίζουμε πολλοί από εμάς εδώ και μήνες….
Συμφωνώ λοιπόν με όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή, ή φαίνεται πως συμφωνούν όλοι με όσα λέγαμε και λέμε εδώ και μήνες.
Το θράσος και η αλαζονεία έχουν όρια λοιπόν.
Τα οποία ξεπέρασαν κάποιοι που εδώ και μήνες παραδίδουν μαθήματα “σωστής συμπεριφοράς” στο διαδίκτυο ή στα μέσα ενημέρωσης κουνώντας το δάχτυλο και καταστρέφουν την υγεία της κοινωνία στο όνομα της δήθεν σωτηρίας.
Εκμεταλλεύονται το χάδι των μέσων ενημέρωσης που (με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν ρωτούν τα αυτονόητα (γιατί δεν συνταγογραφείται το διαγνωστικό τεστ? τί εικόνα δείχνει ο συγχρωτισμός περιπατητικών ανθρώπων έξω από τα νοσοκομεία για διαγνωστικό έλεγχο? τί προσφέρουν οι τυφλές δειγματοληψίες στις πλατείες? – και πολλά άλλα).
Όποιος θέλει να παριστάνει τον “ήρωα” λαμβάνοντας θέσεις ευθύνης και ασκώντας εξουσία (είτε ως επιστήμονας είτε ως πολιτική αρχή), θα αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του, των παραλήψεών του και των καταστροφών που προκάλεσε. Υπάρχει λογοδοσία και για την αλαζονεία όσων, γραφικών πλέον, παίζουν με τα lockdown λες και είναι καραμελίτσα που μοιράζουμε στα παιδάκια για να γλυκαθούν.
Πολύ φοβάμαι πως σύντομα θα αρχίσει να βρέχει κάθε μέρα για ορισμένους, και θα πρέπει μόνιμα να κυκλοφορούν με ομπρέλα.
*Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH είναι ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
galatsinews.gr 28-02-2021
Προηγούμενο Άρθρο

Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου – ΟΧΙ στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δίπλα σε σχολεία (2ο Δημοτικό, 3ο-4ο Γυμνάσιο) και σε σπίτια.

Επόμενο Άρθρο

Η θεραπεία είναι απελευθέρωση και έκφραση της εσωτερικής μας δύναμης.

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.