Μπορεί μια μάσκα προσώπου να μας προστατέψει από τον κοροναϊό;

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Μάσκα προσώπου

Μετά τη νέα θεαματική αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού στην Ελλάδα, αρκετοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης. Ιδιαίτερα ρωτούν εάν η μάσκα μπορεί να τους προστατέψει αποτελεσματικά. Ο ιός COVID19 ανήκει στους αναπνευστικούς κορoνοϊούς που μεταδίδονται μέσω μολυσματικών σταγονιδίων με αναπνοή, βήχα, φτέρνισμα, προσβεβλημένα από τον ιό αντικείμενα.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια.
Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος και δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα.
Σε ορισμένους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εξουδετερώνει με επάρκεια τον ιό, οπότε αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και οργανική ανεπάρκεια.
Διαδεδομένη πρακτική προστασίας από τον ιό είναι η χρήση μάσκας.
Σε πολλά κράτη η διαθεσιμότητα των προστατευτικών μασκών έχει εκλείψει λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Οι μάσκες που χρησιμοποιούν αρκετοί άνθρωποι, ωστόσο, συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.
Αρκετά άτομα χρησιμοποιούν μη πιστοποιημένες και ακατάλληλες μάσκες.
Επιπρόσθετα, οι απλές χειρουργικές μάσκες, που συνήθως είναι μιας χρήσεως και χρησιμοποιούνται ευρέως, παρέχουν αδρή προφύλαξη διότι αρκετά μολυσμένα σωματίδια μικρού μεγέθους περνούν τον φραγμό.
Αποτελεσματικότερη προφύλαξη και καλύτερη στεγανοποίηση παρέχουν οι μάσκες με πιστοποίηση Ν95.
Οι μάσκες αυτές, όμως, δεν είναι κατάλληλες για όλους διότι ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν δυσχέρεια αναπνοής κατά την εφαρμογή τους. Να αγοράζετε μάσκες που έχουν κατασκευαστεί για αντιμικροβιακή προστασία και να εφαρμόζετε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Τι πρέπει να ξέρετε κατά την εφαρμογή μάσκας:
1. Όταν δεν παρευρίσκεστε σε κλειστούς χώρους και σε απόσταση μικρότερη από δύο μέτρα από ανθρώπους που είναι άρρωστοι ή βήχουν, η μάσκα σας είναι παντελώς άχρηστη. Έτσι μην φοράτε μάσκα όταν απλώς βγάζετε το σκύλο σας βόλτα ή επιλέγετε να απολαύσετε την πεζοπορία σας υπό το φως του ανοιξιάτικου ήλιου.
2. Η μάσκα δεν προστατεύει πλήρως και δεν αποτελεί υποκατάστατο των μέτρων υγιεινής, που είναι σημαντικά για την αποτροπή της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Ο καλός αερισμός των χώρων και το καλό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητα. Επιπρόσθετα, τα χέρια πρέπει να πλένονται σωστά και με επιμέλεια πριν την τοποθέτηση της μάσκας, πριν και μετά την αφαίρεσή της. Τα χέρια πρέπει να πλένονται με επιμέλεια τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα χωρίς να παραλείπονται οι καρποί, οι περιοχές κάτω από νύχια και οι πτυχές των δακτύλων.
3. Πριν βγάλετε μια μάσκα, καθαρίστε τα χέρια με σαπούνι και νερό και σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση, με αλκοολούχο διάλυμα 70%.
4. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με τη μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου σας και της μάσκας. Εάν η μάσκα φέρει μεταλλικό έλασμα για τη μύτη, πρέπει να το τοποθετείτε σωστή στην ράχη της μύτης.
5. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα κατά τη χρήση της. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και, σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση, με αλκοολούχο διάλυμα 70%.
6. Αντικαταστήστε τη μάσκα με μια νέα όταν είναι υγρή και μην επαναχρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης.
7. Για να αφαιρέσετε τη μάσκα, αφαιρέστε την από πίσω τραβώντας τα κορδόνια χωρίς να αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Πετάξτε την άμεσα σε κλειστό κάδο απορριμμάτων. Καθαρίστε τα χέρια με σαπούνι και νερό και, σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση, με αλκοολούχο διάλυμα 70%.
8. Κατά την εφαρμογή της συνήθους απλής χειρουργικής μάσκας που είναι μιας χρήσεως, το χρωματιστό μέρος της μάσκας τοποθετείται προς τα έξω, λόγω ανάλογης θέσης του αντιμικροβιακού φίλτρου.
9. Αλλάξτε τη μάσκα όταν υγρανθεί και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, που αφορούν την αντοχή της μάσκας στην υγρασία:

Παρά το γεγονός ότι η μάσκα αποτελεί ένα αδρό αρχικό φραγμό εισόδου για τα μικρόβια, λόγω της αναπνοής προοδευτικά η υγρασία της μάσκας αυξάνεται, με αποτέλεσμα το υγρό περιβάλλον να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι αυξημένη.

Συγγραφέας Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.
Ιστοσελίδα

πηγή:enallaktikidrasi.com

galatsinews.gr 18-03-2020

Προηγούμενο Άρθρο

Θόρυβος ο αόρατος εχθρός – Πόσο επιζήμιος είναι ο θόρυβος σε κάθε τομέα της ζωής μας

Επόμενο Άρθρο

Πνευμονολόγος : Αυτά είναι 3 ανησυχητικά συμπτώματα για τον κορωνοϊό

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.