#Μένουμε_Σπίτι – Ευχάριστοι τρόποι για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

#Μένουμε_Σπίτι

Έτσι λοιπόν, είμαστε όλοι εσώκλειστοι, απομονωμένοι, εργαζόμαστε ή σπουδάζουμε από το σπίτι μας, προσπαθούμε να παραμένουμε υγιείς, ενώ γύρω μας μαίνεται η πανδημία του κοροναϊού.
Παρόλο που απέχουν πολύ από μια ιδανική κατάσταση, υπάρχουν κάποιες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να μας μεταφέρουν σε άλλους τόπους.
Να περπατήσουμε σε μέρη άγνωστα,
να επισκεφτούμε μουσεία,
να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις που δεν έχουμε ή που θέλουμε να ξαναδούμε ή
να παρακολουθήσουμε τις νέες ταινίες στο Netflix

Ας δούμε πως:
Δωρεάν οn line παραστάσεις από το αρχείο του Θεάτρου «Πορεία»
«Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, είναι η πρώτη από τις 12 παραστάσεις που θα προβληθούν δωρεάν online από το αρχείο του θεάτρου Πορεία, το οποίο παραμένει κλειστό όπως και όλα τα θέατρα, λόγω του κορωνοϊού.
Το Θέατρο «Πορεία», θέλοντας να βοηθήσει με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνάει η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε εμβληματικές θεατρικές παραστάσεις από την 20ετή πορεία του, χωρίς κανένα οικονομικό αντίτιμο. 
Κάθε ημέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση μέσα από την ιστοσελίδα του θεάτρου «Πορεία» www.poreiatheatre.com.
Οι λήψεις των παραστάσεων, ιδιαίτερα εκείνων των τελευταίων ετών (όπως η Μεγάλη Χίμαιρα, οι Τρεις Αδερφές, Το Ευχαριστημένο. κ.ά.), έχουν γυριστεί από επαγγελματίες κινηματογραφιστές με έξι κάμερες και κοντινά πλάνα.
Επιπλέον, θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και στα προγράμματα των παραστάσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων περιέχουν και το κείμενο της παράστασης.
Το πρόγραμμα 
• Η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2015, Τρίτη 24/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Το Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση, σε διασκευή Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2018, Τετάρτη 25/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Ύψωμα 731σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019, Πέμπτη 26/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Η Αγριόπαπια του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2017, Παρασκευή 27/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Οι Τρειςευτυχισμένοιτου Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017, Σάββατο 28/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Τρεις Αδερφές του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016, Κυριακή 29/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Μιράντα βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016, Δευτέρα 30/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Το Κτήνος στο Φεγγάρι του Richard Kalinoski, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009, Τρίτη 31/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010, Τετάρτη 1/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008, Πέμπτη 2/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008, Παρασκευή 3/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
• Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006, Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας)
Online περιήγηση σε Σμύρνη, Αϊβαλί, Μίλητο με τα ντοκιμαντέρ του ΙΜΕ
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στηρίζοντας την εκστρατεία #Μένουμε_Σπίτι και τον αγώνα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προσφέρει ποιοτική ψυχαγωγία με δωρεάν online παρακολούθηση σπουδαίων ιστορικών κινηματογραφικών του παραγωγών.
Σε αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο, το Ίδρυμα προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι, ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, #DigitalSolidarityGR.
Σε μια εποχή που η απόκτηση των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων, από όλους, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Τη στιγμή που τα θέατρα, τα μουσεία και όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας πλήττονται περισσότερο από ποτέ, το Ίδρυμα Μειζονος Ελληνισμού μάς προσκαλεί σε ένα μαγευτικό διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, με τη δωρεάν online παρακολούθηση των παραγωγών του.
Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κ.α.
Στις περισσότερες από τις παραγωγές που θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό δωρεάν, γίνεται χρήση τρισδιάστατων γραφικών που αναπαριστούν μνημεία και δημόσια κτήρια τα οποία δεν διασώζονται σήμερα.
Πολλές από τις παραγωγές έχουν βραβευθεί σε διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενώ η ταινία «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του AltesMuseum στο Βερολίνο.
Η ελληνική ιστορία στο διαδίκτυο
Επιπλέον, παρέχεται πρόσβαση στο έργο «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» που έχει αναπτυχθεί από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και είναι διαθέσιμο στο σύνολό του στις ιστοσελίδες του ΙΜΕ.
Μέσα από τους ιστορικούς κόμβους του Ιδρύματος μπορείτε να επισκεφθείτε, το πρόγραμμα «Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο», το οποίο είναι πιστοποιημένο ως κατάλληλο, επιστημονικά και παιδαγωγικά, εκπαιδευτικό λογισμικό.
Η «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» αποτελεί έναν πρωτοποριακό τρόπο παρουσίασης της Ελληνικής Ιστορίας στο παγκόσμιο κοινό, τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς τη μέθοδο, και έχει παραχθεί από διακεκριμένους ιστορικούς, ερευνητές, αρχαιολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής του τόπου μας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας των Ελλήνων: πολιτικοστρατιωτική ιστορία, τέχνες, γράμματα, πολιτισμός, ιδιωτικός βίος, κοινωνία, οικονομία κτλ. από την Προϊστορία έως τις μέρες μας.
Συνοδεύεται δε από εκτενή βιβλιογραφία, χρονολόγια και πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό.
Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τα παρακάτω ντοκιμαντέρ σε αυτή την ιστοσελίδα.
Mίλητος… Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις
Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας (Cinquieme Festival du Film d’ Archeologie d’ Amiens).
Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Mιλήτου.
Mικρά Aσία… Aναζητώντας Όσα δεν Έβησε ο Χρόνος
Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ.
Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την ‘Ασσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά.
Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.
Tο Κερί που δε Σβήνει… Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας
Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του ’20.
Θαλάσσιοι Δρόμοι – Κύπρος
Ήδη από την Αρχαιότητα η θάλασσα έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της ιστορίας.
Ανά τους αιώνες, το νησί έγινε αντικείμενο διαμάχης λόγω της στρατηγικής του θέσης και του πλούσιου υπεδάφους του.
Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα.
Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.
Tα Λιμάνια της Πορφύρας
Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.
Ερμογένους Οίκος
Δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους διάρκειας περίπου 9 λεπτών, που αναπαριστά μια τυπική κατοικία στην Πριήνη των ελληνιστικών χρόνων, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Βασίζεται στις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Δρ. Wolfram Hoepfner.
Η ταινία βραβεύτηκε στο ετήσιο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών και βίντεο The Archaeology Channel International Film and Video Festival του Όρεγκον.
Παίξτε online τα παιχνίδια της αρχαίας Ελλάδας, με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο κοροναϊός έκλεισε τα μουσεία, αλλά όχι και τις δραστηριότητές τους.
Μια από αυτές -και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα- μάς προτείνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης που καλεί μεγάλους και μικρούς να παίξουν online παιχνίδια από την αρχαία Ελλάδα… 
Πώς έπαιζαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μέσα στο σπίτι;
Είχαν συγκεκριμένα παιχνίδια ή χρησιμοποιούσαν απλά τη διάθεση και τη φαντασία τους για να βρουν πρωτότυπους τρόπους ώστε να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους;
Και πώς ντύνονταν;
Είχαν διαφορετικά ρούχα για μέσα και έξω από το σπίτι;
Απαντήσεις στα παραπάνω αλλά και σε πολλά ακόμη ερωτήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα στην αρχαιότητα θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν όσοι επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Cycladic.gr. 
Γιατί οι πόρτες του μπορεί να είναι κλειστές, λόγω κορωνοϊού, οι δράσεις τους ωστόσο έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο και αποτελούν ιδανική πρόταση για ψυχαγωγία των παιδιών αλλά και των ενήλικων στο σπίτι.
Πλοηγείτε λοιπόν στην ιστοσελίδα του Μουσείου και απολαύστε ένα δημιουργικό ταξίδι στο γοητευτικό κόσμο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Δείτε εικόνα και βίντεο από τις ψηφιακές συλλογές έργων και θαυμάστε την ιδιαιτερότητες της τέχνης κάθε εποχής,
Μπείτε στο online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» και φτιάξτε, μόνοι σας τα ίδια παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι στην αρχαιότητα, μεταξύ των οποίων χειροποίητες κουδουνίστρες, κούκλες, παιχνίδια με ρόδες, ζωάκια από πηλό, αστράγαλοι, μπάλες αλλά και ξύλινα αλογάκια.
Παίξτε αγαπημένα ομαδικά παιχνίδια  όπως το κρυφτό, η τυφλόμυγα, τα αγαλματάκια ακούνητα, το κουτσό, αλλά και οι γρίφοι και τα αινίγματα.
Και για να μπείτε ακόμη πιο καλά στο κλίμα της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων, φτιάξτε, με απλά υλικά, τα δικά σας ρούχα, κοσμήματα, στολίδια, κορδέλες και καπέλα και φυσικά χτενιστείτε αναλόγως.
Ψηφιακή ξενάγηση στους θησαυρούς του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή
Σπάνια έργα τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζονται στο goulandris.gr και είναι προσβάσιμα για ελεύθερη ψηφιακή περιήγηση από το σπίτι.
Ψηφιακές αναπαραγωγές 148 έργων, εικόνες λεπτομερειών και ηχητικές ξεναγήσεις σε δύο γλώσσες προσφέρουν στους χρήστες μία ολοκληρωμένη οπτική των έργων τέχνης και ένα νέο σημείο επαφής με το Μουσείο.
Μέσα από την ψηφιακή περιήγηση στη συλλογή, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν έργα των Van Gogh, Picasso, El Greco, Monet, Rodin, Miró, Degas, Giacometti, Cézanne, Παρθένη, Τσαρούχη, Μόραλη και άλλων ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης τέχνης, να ανακαλύψουν λεπτομέρειες κρυμμένες στο πίσω μέρος των καμβάδων και να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργία των έργων, την ιστορία τους, και τη ζωή των καλλιτεχνών.
Ανάμεσά τους βρίσκεται η Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών (1878-1881 περίπου) του Degas, που κλόνισε τα θεμέλια της γλυπτικής, ο Καθεδρικός Ναός της Ρουέν το πρωί (ροζ απόχρωση) (1894), ένας από τους πιο ολοκληρωμένους πίνακες της σειράς των Καθεδρικών του Monet, καθώς και το έργο Η συγκομιδή της ελιάς (Δεκέμβριος 1889) του Van Gogh, το οποίο ο καλλιτέχνης δημιούργησε κατά την περίοδο του εγκλεισμού του στην ψυχιατρική κλινική του Σαιν-Ρεμύ-ντε-Προβάνς.
Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Β&ΕΓουλανδρή
Το νέο μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 2 Οκτωβρίου 2019, πλαισιωμένο από πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Το νέο μουσείο της οδού Ερατοσθένους 13 στεγάζει τη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&E Γουλανδρή, ενώ μελλοντικά θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στο μουσείο, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, λειτουργούν ένα Πωλητήριο και ένα Εστιατόριο – Café, Βιβλιοθήκη τέχνης, Παιδικό Εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών Αμφιθέατρο.

πηγή:
cnn.gr
www.cnn.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Σχεδιάζοντας το μέλλον που επιθυμούμε!

Επόμενο Άρθρο

Γαλάτσι – Μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου.

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.