Λυρίδες – Η πρώτη βροχή από ανοιξιάτικα “πεφταστέρια”

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, οι Λυρίδες, θα κάνει την εμφάνισή της στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, προς χαράματα της Μεγάλης Τρίτης.

Μία βροχή μετεώρων ή ορθότερα βροχή διαττόντων αστέρων είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης.
Η ύλη αυτή προέρχεται συνήθως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ορισμένη ημέρα του έτους όταν η Γη βρίσκεται στη τομή της τροχιάς της με τη τροχιά κάποιου κομήτη ή πολύ κοντά σ΄ αυτήν.
Γι΄ αυτό το λόγο και οι διάττοντες αστέρες παρατηρούνται σαν να «πηγάζουν» από ένα συγκεκριμένο σημείο της ουράνιας σφαίρας, που ονομάζεται ακτινοβόλο σημείο, απ΄ όπου και εμφανίζονται με χαρακτηριστικά υψηλότερους ρυθμούς (διάττοντες ανά ώρα) από τον μέσο όρο εμφάνισής τους.
Οι γνωστότερες βροχές διαττόντων είναι οι Περσείδες,οι Λεοντίδες, οι Διδυμίδες και οι Λυρίδες
Η ευκολότερα παρατηρούμενη ,εξαιτίας του καλού καιρού, βροχή διαττόντων είναι οι Περσείδες, που κορυφώνονται περί τις 12 Αυγούστου εκάστου έτους.
Η θεαματικότερη όμως ιστορικά ,κάθε 33 χρόνια που περνά ο κομήτης της, είναι οι Λεοντίδες, ενώ η βροχή με τη μεγαλύτερη μάζα είναι οι Διδυμίδες και η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων είναι οι Λυρίδες
Απόψε λοιπόν το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας προς χαράματα της Μεγάλης Τρίτης αναμένεται να κορυφωθεί η πρώτη αυτή βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης οι Λυρίδες, οι οποίες συνήθως είναι ορατές έως τις 25 Απριλίου, εφόσον ο καιρός επιτρέπει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους και φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα ,’Αλφα Λύρας, ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο αυτού του αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 “Θάτσερ”, τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α.Θάτσερ.
Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.
Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.
Ωστόσο,φέτος ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός λόγω της πανσελήνου της 19ης Απριλίου, καθιστώντας δύσκολη την παρατήρηση της βροχής διαττόντων.
Στο αποκορύφωμα της συγκεκριμένης βροχής διαττόντων εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα έως και 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.
Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα.
Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφτασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.
Εάν δεν υπάρχουν σύννεφα και ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός, ενδέχεται τα μετέωρα τους να είναι ορατά κάθε τρία με έξι λεπτά.

Προηγούμενο Άρθρο

Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Δημοτικής Κίνησης «Γαλάτσι ο τόπος μου» και παρουσίαση των υπ. Δημ. Συμβούλων

Επόμενο Άρθρο

5η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας – # Σώσε ζωές,μη σωπαίνεις

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.