Κορινθιακός κόλπος-δίχτυα για να προστατευτεί από τις τσούχτρες

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Το Λιμεναρχείο της Πάτρας, ύστερα από τροποποίηση του νόμου, θα επιτρέπει πλέον τα δίχτυα προστασίας από τις τσούχτρες – μέδουσες σε περιοχές Natura, όπως ο Κορινθιακός κόλπος, ο οποίος εντάθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό δίκτυο Natura 2000

Η τροποποίηση του νόμου, που ψηφίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», επιτρέπει στα Λιμεναρχεία να δίνουν άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παράλιας ζώνης λιμένα να τοποθετήσουν πλωτά φράγματα ή ειδικά δίκτυα για την προστασία από τις τσούχτρες,ακόμη και αν ανήκουν σε περιοχές Natura 2000.

Με νομοθετική ρύθμιση στα τέλη Δεκεμβρίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ή περιοχή από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευομένων Περιοχών Natura 2000, ελπίζοντας ότι με την κατάλληλη προστασία του θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα από τον τεράστιο αριθμό από τσούχτρες στην περιοχή, κυρίως από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Οι ειδικοί από τότε είχαν προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο αυτό θα βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον για δύο χρόνια, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί. Η περσινή χρονιά ήταν μία οικονομική και περιβαλλοντική πληγή για τους κατοίκους της περιοχής, με το μεγάλο μέγεθος που είχαν οι τσούχτρες, επειδή ανήκουν σε είδος που συναντάται κυρίως στα πελάγη, το μέγεθος ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και να εντοπίζονταν σε πολυπληθέστατα κοπάδια σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές.

Χθες, το Λιμεναρχείο Πάτρας ανακοίνωσε ότι πλέον είναι δυνατό να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι πέντε μηνών, προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς να πιάνουν μέσα από τον πυθμένα) για την προστασία των λουομένων από τις τσούχτρες – μέδουσες σε θαλάσσιες περιοχές, περιλαμβανομένων και των περιοχών Natura 2000, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη.

Ο χώρος τοποθέτησης των προστατευτικών διχτυών γνωστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την έκδοση αναγγελίας προς τους ναυτιλλομένους.

πηγή του άρθρου:www.cnn.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Αφρικάνικη σκόνη:συστάσεις για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Επόμενο Άρθρο

Ο Θαλής και ο Χόκινγκ (κι εμείς…)

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.