Κλιματική αλλαγή:Οικογένειες που πλήττονται από αυτή δικάζουν την ΕΕ

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Κλιματική αλλαγή:Οικογένειες που πλήττονται από την αλλαγή του κλίματος δικάζουν την ΕΕ

Μια ομάδα οικογενειών έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή δεν κατορθώνει να προστατεύσει τους πολίτες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι η πρώτη αγωγή για το κλίμα σε επίπεδο ΕΕ.

Συνολικά δέκα οικογένειες από την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κένυα και τις Νήσους Φίτζι., καθώς και μια σουηδική οργάνωση νεολαίας, μεταφέρουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δικαστήριο. Λένε ότι η ΕΕ παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στη ζωή, την υγεία, τα μέσα διαβίωσης και την ιδιοκτησία, καθώς τα σπίτια τους και η παραδοσιακή οικογενειακή ζωή και πολιτισμός τους επηρεάζονται από την αλλαγή του κλίματος.

Οι ενδιαφερόμενες οικογένειες συσπειρώθηκαν για να κατηγορήσουν την ΕΕ ότι υιοθέτησε μια πολύ αδύναμη πολιτική για το κλίμα, η οποία παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Συγκεντρώθηκαν με την επωνυμία People’s Climate Case και ζητούν από την Ε.Ε να τροποποιήσει τους κλιματικούς στόχους του για το 2030, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch, η οποία υποστηρίζει την αγωγή, δήλωσε: “Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ για το 2030 δεν παρέχουν την απαραίτητη συμβολή στην αποτροπή των επικίνδυνων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής”.

Και ο Stefan Küper, εκπρόσωπος Τύπου για τη ΜΚΟ Germanwatch, η οποία υποστηρίζει των People’s Climate Case επισημαίνει:
“Αυτή η δικαστική υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική και μοναδική διότι απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της και όχι σε μεμονωμένα κράτη,αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό ελάχιστων ορίων για την κλιματική πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ, όχι για τα ίδια τα κράτη μέλη. Μπορούν να είναι πιο φιλόδοξα από τις καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές αν το επιθυμούν, αλλά πρέπει να τηρήσουν ελάχιστο όριο. “
Η ΕΕ είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, γεγονός που την καθιστά τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκθέσεις μαρτύρων

Οι οικογένειες των εναγόντων αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οικογένειες από το νότο της Γαλλίας και της Πορτογαλίας αγωνίζονται με καύσωνα και ξηρασίες, καθώς και δασικές πυρκαγιές, που απειλούν την υγεία και το βιοτικό τους περιβάλλον.
Μια γαλλική οικογένεια, για παράδειγμα, έχασε το 44% της συγκομιδής της μέσα σε έξι χρόνια.
Μια από τις οικογένειες των εναγόντων από την Πορτογαλία  έχασαν μια φυτεία δέντρων σε δασικές πυρκαγιές το 2017.
Μια πορτογαλική οικογένεια μελισσοκόμων λέει ότι διακυβεύονται τα μέσα διαβίωσής τους επειδή οι μέλισσες δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις κλιματικές διακυμάνσεις και αλλαγές αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα η παραγωγή μελιού να είναι ελάχιστη.
Ο Ιταλός αγρότης Giorgio Elter δήλωσε: “Η αλλαγή του κλίματος είναι κάτι που δεν μπορείς να το αντιληφθείς με άμεσο τρόπο.
Είναι κάτι που εξελίσσεται αργά αλλά συνεχώς.
Αλλά όταν εργάζεστε στη γεωργία, οι συνέπειες είναι άμεσες καθώς επηρεάζουν εδώ και τώρα τη δουλειά μας.
“Πέρυσι, ο Φεβρουάριος ήταν πάρα πολύ ζεστός, αλλά στις 15 Απριλίου υπήρξε ένας τεράστιος παγετός και οι καλλιέργειές μας όπως  τα βατόμουρα τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, εξαιτίας των εναλλαγών αυτών εκτός εποχής.Δεν συλλέξαμε ούτε ένα βατόμουρο.”
Ο Maike Recktenwald, μέλος γερμανικής οικογένειας από το νησί Langeoog της Ανατολικής Frisian, δήλωσε: “Αυτό που συμβαίνει στο νησί μας και στη βόρεια Γερμανία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα”.
“Η αγωγή για το κλίμα δεν αφορά μόνο εμάς και την οικογένειά μας, αλλά και το μέλλον όλων μας,αυτό που συμβαίνει στο νησί μας στο βόρειο τμήμα της Γερμανίας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Απλά εμείς βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή επειδή ζούμε στη φύση”.

Οι οικογένειες, από τα Φίτζι, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κένυα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Samiminor στη Σουηδία, δεν αναζητούν αποζημίωση για τις απώλειές τους, αλλά υποχρεώνουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να είναι πιο εντατικά,πιό εύστοχα και  πιό καθοριστικές οι προσπάθειές τους για την προστασία του παγκόσμια κλίματος.
Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40 τοις εκατό έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 δεν είναι αρκετά καλές.
Η Roda Verheyen, ένας από τους δικηγόρους των ενάγοντων, δήλωσε: “Οι κλιματικοί στόχοι δεν αφορούν πλέον τη διπλωματία, την οικονομία ή τα κλιματικά μοντέλα.
“Είναι πραγματικά για την προστασία των ανθρώπων, των πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων: της γης τους, της κληρονομιάς τους, της ιδιοκτησίας τους, της κουλτούρας τους.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπόθεση είναι σαφής στον κόσμο.
Εάν αναγνωριστεί από το δικαστήριο ότι η προστασία του κλίματος είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε η προστασία του κλίματος μπορεί να ενεργοποιηθεί στα δικαστήρια όλων των άλλων χωρών στον πλανήτη”.
Αυτή η αγωγή οικογενειών, που ασκήθηκε κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ στο Γενικό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, είναι η πρώτη του είδους.
Ο Ildebrando Conceição, ένας μελισσοκόμος από την Πορτογαλία, εξήγησε ότι η νομική υπόθεση ξεκίνησε ενάντια στην ΕΕ, διότι το πρόβλημα «δεν είναι μόνο εθνικό.
Απαιτεί από την ΕΕ κάνει κάτι περισσότερο για να αντισταθμίσει αυτήν την κατάσταση που επηρεάζει τη ζωή μας και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των νεότερων γενεών”.
Προηγούμενες νομικές ενέργειες σχετικά με τα ίδια ζητήματα έχουν ληφθεί μόνο κατά μεμονωμένων κυβερνήσεων σε μια προσπάθεια να τους παροτρύνουν να κάνουν πιο αυστηρές τις πολιτικές τους για το κλίμα.
Το δικαστήριο αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες για να συζητήσει την υπόθεση.

Κείμενα,επιμέλεια:galatsinew.gr

πηγές πληροφόρησης:
http://www.dw.com/en/families-hit-by-climate-change-sue-the-eu/a-43933608
https://www.express.co.uk/news/world/965256/eu-news-climate-change-lawsuit-eu-climate-policy-farmers-agriculture

Προηγούμενο Άρθρο

NASA:Τι έχει βρει στον Άρη;Σημαντική ανακοίνωση την Πέμπτη 7 Ιουνίου.

Επόμενο Άρθρο

Κάλεσμα σε συγκέντρωση από την Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου.

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.