Ιρλανδία : Τέλος στα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ιρλανδία – Δουβλίνο : Τέλος στην πώληση βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων ως το 2030

Η ιρλανδική κυβέρνηση στο Δουβλίνο θα απαγορεύσει την πώληση νέων οχημάτων βενζίνης και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2030, στο πλαίσιο μιας μεγάλης στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα καινούργια αυτοκίνητα και τα φορτηγά στους ιρλανδικούς δρόμους έως το 2030 θα ηλεκτρικά οχήματα.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα το βράδυ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar και περιλαμβάνεται στο “Σχέδιο δράσης για το κλίμα”, το οποίο περιλαμβάνει 180 μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις, τον κλάδο της οικοδομής, τις μεταφορές, τη γεωργία και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τελικός σκοπός του σχεδίου είναι το Δουβλίνο να πετύχει τους στόχους του αναφορικά με τη μείωση των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να τεθεί η Ιρλανδία “στον δρόμο προς την επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050”, ανέφερε ο υπουργός περιβάλλοντος Richard Bruton.
Το Δουβλίνο ελπίζει να καταφέρει να αυξήσει ως το 2030 το επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει μέσω των ανανεώσιμων πηγών από το 30% που είναι τώρα στο 70%.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση του μη ανακυκλώσιμου πλαστικού και την επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας στην παραγωγή υλικών που ανακυκλώνονται δύσκολα.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έγινε το λανσάρισμα στο Grangegorman, στο βόρειο Δουβλίνο ενός υβριδικού ηλεκτρικού λεωφορείου, το οποίο στην πρώτη του δοκιμαστική συνοδεύτηκε από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Leo Varadkar ,τον υπουργό περιβάλλοντος Richard Bruton  και πολλά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Bruton είπε ότι το σχέδιο είναι ένας οδικός χάρτης για την επίτευξη των στόχων σχετικά με τις εκπομπές ,το οποίο θα θέσει την Ιρλανδία “σε μια τροχιά για να επιτύχει καθαρότερες εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050”.
Η ελπίδα είναι ότι από τη στιγμή που θα εισαχθεί η απαγόρευση βενζίνης και των πετρελαιοκίνητων οχημάτων το 2030, θα υπάρχουν 950.000 ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους της Ιρλανδίας.
Επίσης η  κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει δίκτυο για την επαναφόρτιση των οχημάτων σε όλη την επικράτεια.
Μέχρι το 2025, απαιτείται τουλάχιστον ένα σημείο επαναφόρτισης σε νέα μη οικιστικά κτίρια με περισσότερους από 10 θέσεις στάθμευσης.
Ποινικές ρήτρες
Εκτός από την απαγόρευση της πώλησης νέων ορυκτών καυσίμων, η κυβέρνηση από το Δουβλίνο δήλωσε ότι θα σταματήσει να χορηγεί τα πιστοποιητικά National Car Test (NCT) σε αυτά τα οχήματα έως το 2045.
Το πρόγραμμα υποχρεωτικής επιθεώρησης θα εκτελείται κάθε χρόνο σε οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών.
Ο κ. Bruton δήλωσε ότι οι στόχοι για το κλίμα θα καθοριστούν για κάθε σχετικό τομέα της κυβέρνησης και του δημόσιου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης,των μεταφορών, της γεωργίας και του δημόσιου τομέα.
Ο αρμόδιος υπουργός θα είναι υπεύθυνος για την επίτευξη του στόχου, με “κυρώσεις” εάν δεν τηρούνται.

πηγές και αναφορές:
bbc.com
en.rfi.fr

galatsinews.gr 18-06-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Το πρώτο βραβείο του Athens Photo World 2019 στο Γιάννη Αντωνόπουλο

Επόμενο Άρθρο

Facebook : Παρουσίασε το δικό του κρυπτονόμισμα – το “Libra”

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.