Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 “Χαρούμενο φθινόπωρο”.

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Φθινόπωρο

Σήμερα το πρωί Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 μπαίνει και επίσημα το φθινόπωρο στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Tο φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης και είναι η ενδιάμεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.
Ξεκινά κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 21 Σεπτεμβρίου στο Βόρειο ημισφαίριο και στις 21 Μαρτίου στο Νότιο ημισφαίριο.
Αντίστοιχα τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου στο Βόρειο και στις 21 Ιουνίου στο Νότιο. Ωστόσο, για την μετεωρολογία οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο και Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος στο νότιο ημισφαίριο απαρτίζουν συμβατικά την εποχή του Φθινοπώρου.
Εξαίρεση σε αυτού του είδους τη διαίρεση αποτελεί το Κελτικό ημερολόγιο, που ακολουθεί τον Κελτικό ημερολογιακό κύκλο και θεωρεί ως μήνες του Φθινοπώρου τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, η διάρκεια της ημέρας μειώνεται, σταδιακά, κατά αρκετές ώρες και οι θερμοκρασίες πέφτουν σημαντικά έως ραγδαία, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής.
Στην εύκρατη ζώνη το φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής.
Τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους, τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά και ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά.
Τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, ενεργοποιώντας ένα δικό τους αμυντικό μηχανισμό, όταν ωριμάζουν μπορούν και διασπούν τις χρωστικές ουσίες που έχουν παραγάγει -ανάμεσά τους και την χλωροφύλλη– και τις απορροφούν πίσω στο κοτσάνι για άλλες χρήσεις.
Όταν το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης το φθινόπωρο εξαφανίζεται, τότε αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα χρώματα, αυτά που συνήθως αποκαλούνται «φθινοπωρινά».

Ετυμολογία
φθινόπωρο < αρχαία ελληνική φθινόπωρον φθίνω (=λιγοστεύω) + ὀπώρα (=φρούτο) : Φθινόπωρο , η εποχή που αρχίζουν να λιγοστεύουν τα φρούτα

Συγγενικές λέξεις
φθινοπωριάζει
φθινοπώριασμα
φθινοπωριάτικα
φθινοπωριάτικος
φθινοπωρινός

galatsinews.gr 23-09-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Γλυκό σταφύλι – ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κουταλιού

Επόμενο Άρθρο

Μαθαίνω : Διαίρεση δεκαδικών αριθμών με το 10, 100, 1000

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.