Γαλάτσι – Το “Γαλάτσι Από Κοινού” θεωρεί το ζήτημα του πρασίνου, του οξυγόνου και των ελεύθερων χώρων, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Δελτίο τύπου

Με αφορμή τις νεραντζιές που θέλουμε ν’ ανθίσουν και φέτος
     Το αστικό πράσινο στην πόλη μας υπολείπεται καταφανώς όχι μόνον του αναγκαίου αλλά και του εφικτού, για μια περιοχή στις παρυφές του βουνού πλούσια σε πηγές και υπόγεια νερά. 
Η άναρχη οικοδόμηση πολυώροφων πολυκατοικιών σε κάθε δυνατό σημείο, χωρίς αποστάσεις και πρασιές, οι επαναλαμβανόμενες –συχνά αχρείαστες– «αναπλάσεις» πλατειών, παιδικών χαρών και πεζοδρομίων, με κοινό άξονα τον εξοβελισμό των φυσικών υλικών και τον πολλαπλασιασμό του τσιμέντου και της πλάκας, προς όφελος των εργολάβων και των πάσης φύσεως μεγάλων και μικρών συμφερόντων (να θυμίσουμε ότι τα μισά πεζοδρόμια του Γαλατσίου δεν είναι δημοτική περιουσία αλλά «πρασιές» πολυκατοικιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα τέλη χρήσης τους από διάφορες επιχειρήσεις), δίνουν τη γενική εικόνα. 
     Το τελευταίο διάστημα η εικόνα συμπληρώνεται από την κάκιστη παροχή υπηρεσιών «συντήρησης πρασίνου», αρμοδιότητας του δήμου, όπου το εποχικό κλάδεμα εφαρμόζεται ως πετσόκομμα, ενώ το πότισμα είναι προφανώς ανεπαρκές, όπως προκύπτει από την εικόνα των μικρών κήπων στις πλατείες και των αχαμνών δεντροστοιχιών στα πεζοδρόμια. 
 – Σ’ αυτό το τοπίο, η κοπή ζωντανών, όμορφων καρποφόρων δένδρων στα κοινόχρηστα πεζοδρόμια, από άγνωστους ασυνείδητους, μόνον αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει. Και είναι βέβαια απορίας άξιον το πώς διαπράχθηκε αυτή η ανώφελη βαρβαρότητα σε κεντρικότατα σημεία της πόλης, με θορυβώδη εργαλεία, χωρίς κανείς από τους περιοίκους, ιδιώτες, καταστηματάρχες, διερχόμενους, ακόμη και τις συχνότατες, το τελευταίο διάστημα, περιοδείες των μοτοσυκλετιστών της αστυνομίας, ν’ αντιληφθεί το παραμικρό, παρά μόνον εκ των υστέρων.
     Γεγονός είναι ότι αρκετοί ενεργοί πολίτες αυτής της πόλης, εθελοντικά και με αυταπάρνηση, κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για τη συντήρηση και την αύξηση του αστικού πρασίνου, αλλά και την πυροπροστασία και τη δενδροφύτευση του πολύτιμου βουνού μας, των Τουρκοβουνίων, και είναι γι’ αυτό άξιοι συγχαρητηρίων. Απ’ αυτούς άλλωστε έγκαιρα μας ήρθε και η καταγγελία για τις πρόσφατες βαρβαρότητες του «τσεκουρώματος» των νεραντζιών.
     Ωστόσο, πέρα από τις ατομικές ή και συλλογικές ευαισθησίες των πολιτών, την ευθύνη αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης την έχει αυτονοήτως η δημοτική αρχή. Η «μήνυση κατ’ αγνώστων» του δήμου, για να μην καταλήξει σε κάποιο συρτάρι, απαιτεί εγρήγορση και σαφή πολιτική βούληση τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της αστυνομίας κι εμείς προτιθέμεθα να το υπενθυμίζουμε διαρκώς
Κυρίως, όμως, αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι ένα σοβαρό, μελετημένο, εκτεταμένο μακράς πνοής πρόγραμμα για το πράσινο, την ανάσα μας:
– Για την συντήρηση και ανανέωση του αστικού πρασίνου, με φροντίδα και αγάπη για τα φυτά και όχι πετσόκομμα και «ξεπέτα»
– Για την προστασία των δασικών εκτάσεων των Τουρκοβουνίων που απειλούνται παντοιοτρόπως: 

  • Από τις πυρκαγιές που αρχίζουν και πληθαίνουν, στο πλαίσιο της απόλυτης έλλειψης οργανωμένης πυροπροστασίας από την πλευρά της δημοτικής αρχής 
  • Από τους σκουπιδότοπους που δημιουργούνται εκεί, από ασυνείδητους ιδιώτες και όχι μόνον. 
  • Από επίδοξους καταπατητές που κάνουν αίφνης την εμφάνισή τους σε κάποιο δημοσίευμα κι ύστερα εξίσου αίφνης ξεχνιούνται. 
  • Από την απόλυτη έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου δενδροφύτευσης, η μοίρα της οποίας για το δήμο και το κράτος επαφίεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό.

     Η δημοτική παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού» θεωρεί το ζήτημα του πρασίνου, του οξυγόνου και των ελεύθερων χώρων, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο, κατά τα φαινόμενα, και για τη δημοτική αρχή: 
Η «συντήρηση του πρασίνου» είχε προϋπολογιστεί για το 2020 σε 92.000 ευρώ + 10.900 για αγορά δενδρυλλίων και θάμνων, όμως δεν δαπανήθηκε ΤΙΠΟΤΕ (0,00!), ενώ για το 2021 έχουν προϋπολογιστεί 85.000 ευρώ συνολικά.
Σε ό,τι δε αφορά την πυροπροστασία, η «συντήρηση πυροσβεστικού συγκροτήματος και πυροσβεστικών φωλεών» είχε προϋπολογιστεί πέρυσι σε 0,00! (φέτος 5000 ευρώ)
Η ανάσα μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Ας την υπερασπιστούμε από κοινού.

galatsinews.gr 10-12-2020

Προηγούμενο Άρθρο

72η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Επόμενο Άρθρο

Γαλάτσι – Δωρεάν διανομή τάμπλετ σε μαθητές, μια πρόταση του “Γαλάτσι. Ζούμε Εδώ!”

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.