Αττική-Γιατί είναι εκτεθειμένη σε φυσικές καταστροφές,όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Αττική-Φυσικοί κίνδυνοι και κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα

Η ‘Εκθεση της Αθήνας σε Φυσικές Επικινδυνότητες
Ιστορικά η Αττική αποτελεί μια από τις πιο εκτεθειμένες σε φυσικούς κινδύνους περιφέρειες της Χώρας, κυρίως σεισμούς, πλημμύρες, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές. Η υψηλή έκθεση της Αττικής και του λεκανοπεδίου της Πρωτεύουσας ειδικότερα, οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού, δραστηριοτήτων, υποδομών και αποθεμάτων υψηλής αξίας σε μια περιορισμένη έκταση, που αποτελεί ταυτόχρονα ζώνη υψηλών επικινδυνοτήτων.

Η Αττική συγκαταλέγεται στις ελληνικές περιφέρειες με τις υψηλότερες μακροσεισμικές εντάσεις για τα τελευταία 50 χρόνια (Papanastasiou et al. 2008). Η έκθεση της Αττικής στη σεισμική επικινδυνότητα επανεκτιμήθηκε μετά το σεισμό της Πάρνηθας 1999 (με μέγεθος 5,9 R και επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ του κέντρου της Αθήνας) που προκάλεσε περισσότερες από 140 απώλειες ζωής και ζημιές 3 δις ευρώ (χάρτης 1). Υπήρξε ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών στην Ελλάδα (εικόνα 1) και οδήγησε στην αλλαγή του χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας της χώρας. Ο νέος χάρτης, που αποτελεί τη βάση του Ελληνικού Κτηριοδομικού Αντισεισμικού Κανονισμού του 2000, καταχώρησε σημαντικό μέρος της Αττικής και τους βορειότερους Δήμους της πρωτεύουσας στη Ζώνη ΙΙ μέσης σεισμικότητας. Η δημόσια πολιτική πρόληψης του σεισμικού κινδύνου βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην αντισεισμικότητα των κατασκευών. Έτσι, το κτηριακό απόθεμα των αυθαιρέτων της Αττικής παραμένει εκτεθειμένο. Μετά το σεισμό του 1999, η περιορισμένη δημόσια οικονομική στήριξη της αποκατάστασης και ανασυγκρότησης κάλυψε μόνο τους ιδιοκτήτες κτηρίων (όχι τους ενοικιαστές) και κυρίως την κατοικία (όχι τις παραγωγικές δραστηριότητες). Κατά συνέπεια, η μετασεισμική ανασυγκρότηση δεν οδήγησε σε ουσιαστική μείωση της έκθεσης και τρωτότητας των πληγεισών περιοχών στον σεισμικό κίνδυνο. Μάλλον το αντίθετο συνέβη.

Οι απώλειες από ενδεχόμενη φυσική καταστροφή αναμένεται να ενταθούν από την αύξηση της θεσμικής τρωτότητας λόγω κρίσης.

Η Αθήνα ταλαιπωρείται, επίσης, συχνά από πλημμύρες, παρά το γεγονός ότι η ανατολική πλευρά της Χώρας χαρακτηρίζεται από χαμηλή μέση ετήσια βροχόπτωση (~ 300mm). Οι καταιγίδες στην Αθήνα είναι σχεδόν τόσο συχνές όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η επιρρέπειά της σε πλημμύρες οφείλεται –εκτός από κλιματικούς και γεωμορφολογικούς– κυρίως σε παράγοντες σχετικούς με ανθρώπινες παρεμβάσεις (Koutsoyannis 2002). Λόγω της ραγδαίας αστικοποίησης και της αυθαίρετης ανάπτυξης, η πόλη σταδιακά απογυμνώθηκε από τη φυσική αντιπλημμυρική της προστασία καθώς το δίκτυο ρεμάτων της καλύφθηκε σε σημαντικό μήκος του  και οι φυτο-καλυμμένες επιφάνειες ελαχιστοποιήθηκαν. Παράλληλα, οι επανειλημμένες δασικές πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους του λεκανοπεδίου αύξησαν την έκθεση των περιφερειακών ιδιαίτερα δήμων σε πλημμύρες. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, με το μικτό αποχετευτικό δίκτυο, είναι περισσότερο θωρακισμένο από τους Δήμους που αναπτύχθηκαν αργότερα, και κυρίως αυτούς κατά μήκος της ακτής του Σαρωνικού.

“…τα οφέλη από την πρόληψη δεν είναι άμεσα αισθητά αφού στην ουσία πρόκειται για καταστροφές που δεν συνέβησαν ποτέ…”

Το καλυμμένο και ακάλυπτο δίκτυο ρεμάτων στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας 
Η Αττική συγκαταλέγεται στις περισσότερο πληγείσες από τους καύσωνες περιοχές της χώρας. Παρά το μεσογειακό, ήπιο κλίμα της, σημειώνονται σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των εποχών. Θερμοκρασίες καύσωνα (380C και άνω) δεν είναι σπάνιες τους θερινούς μήνες και η θερμοκρασία 490C που καταγράφηκε στην Αθήνα το 1977 αποτελεί την υψηλότερη μέχρι σήμερα θερμοκρασία της Ευρώπης (WMO 2011). Ταυτόχρονα υφίσταται τις συνέπειες της λεγόμενης αστικής θερμικής νησίδας που συμβάλλει σε και ενισχύει θερμοκρασίες καυσώνων. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες εδάφους στην Αττική κατά το θέρος παρουσιάζονται σε Ελευσίνα–Ασπρόπυργο, Μέγαρα, το κέντρο της Αθήνας (λόγω αστικής θερμικής νησίδας) και τα Μεσόγεια (χάρτης 3). Η δημόσια διαχείριση των καυσώνων περιορίζεται σε μέτρα ετοιμότητας / έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:athenssocialatlas.gr

galatsinews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Μέδουσες , οι γνωστές και ως τσούχτρες-Γιατί δεν τις βγάζουμε στην παραλία

Επόμενο Άρθρο

Νέα λίστα με τηλέφωνα και χρήσιμες πληροφορίες για τους πληγέντες καθώς και τα σημεία που μαζεύονται είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.