Αλλαγή ώρας τα ξημερώματα Κυριακής – Πώς μας επηρεάζει η αλλαγή της ώρας

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Αλλαγή ώρας

Μία ώρα πίσω πρέπει να ρυθμιστούν τα ρολόγια από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 04.00 τα ξημερώματα, λόγω της αλλαγής από τη θερινή στη χειμερινή ώρα.
Έτσι, στις 04:00 οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 03:00.
Οι αλλαγές ώρας θα τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι χώρες της Ε.Ε. που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν τη θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021.
Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν τη χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Πώς μας επηρεάζει η αλλαγή της ώρας
Τι συμβαίνει στην υγείας μας όταν αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή;
Χρονοβιολόγοι προειδοποιούν για προβλήματα υγείας από την αλλαγή της ώρας
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από σημαντικούς χρονοβιολόγους, όπως ο Darío Acuña Castroviejo, καθηγητής στο University of Granada, προειδοποιεί ότι η αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ευεξία, καθώς αλλάζει το κιρκαδιανό σύστημα που ελέγχει και ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Internal Medicine, αποτελούν διεθνή ομοφωνία όσον αφορά την επίδραση της αλλαγής της ώρας στον οργανισμό.
Η έρευνα έγινε για την αξιολόγηση του πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου.
Η αλλαγή της ώρας υπονοεί ξαφνική αλλαγή αυτών των ρυθμών επειδή σε 24 ώρες αλλάζουμε την υποκειμενική ώρα ηλιοβασιλέματος ανατολής.
Το κιρκαδιανό σύστημα ελέγχεται από τη φωτοπερίοδο ρυθμού φωτός/ σκοταδιού.
Με τη σειρά του αυτό ρυθμίζει τη νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης, που είναι ο γνήσιος ενδογενής συγχρονιστής αυτών των ρυθμών.
Επομένως, αυτή η ξαφνική αλλαγή προκαλεί επίσης αλλαγή του χρόνου στη νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης, οδηγώντας σε διαδικασία (εσωτερικό αποσυγχρονισμό), που εμποδίζει το βιολογικό ρολόι να ‘’κρατά την τάξη’’ στον οργανισμό.
Και χρειάζονται 3-5 ημέρες για να εργαστεί κατάλληλα και πάλι.
Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να εμφανιστεί ελαφρά, μέτρια ή σοβαρή ‘’δυσφορία’’ από νοητικές διαταραχές, όπως απώλεια προσοχής ή κενά μνήμης έως διαταραγμένο ύπνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Μπορεί ενδεχομένως ακόμα και να ωθήσει την ανάπτυξη όγκων, σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ιδιαίτερα στις γυναίκες, η αλλαγή της ώρας την άνοιξη συνδέεται με αύξηση 24% στα σοβαρά καρδιαγγειακά γεγονότα όπως έμφραγμα.
Η εποχική σας κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί
Η εποχική κατάθλιψη συμβαίνει όταν το φως της ημέρας αλλάζει το βιολογικό ρολόι του σώματος, εξηγεί η Kelly Rohan, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ που μελετά την εποχική συναισθηματική διαταραχή (ΕΣΔ).
Αύξηση καρδιακών, τροχαίων και ψυχικών νοσημάτων
Μια σουηδική μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής προσβολής αυξάνεται τις τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή ενώ η κούραση που προκαλείται θεωρείται η κύρια αιτία για την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων την πρώτη Δευτέρα μετά την εφαρμογή της θερινής ώρας.
Την πρώτη Δευτέρα, επίσης, σημειώνονται περισσότερα ατυχήματα στον χώρο εργασίας αλλά και πιο σοβαροί τραυματισμοί σε σύγκριση με άλλες Δευτέρες.
Η έναρξη εφαρμογής της θερινής ώρας έχει συνδεθεί και με αποβολές από γυναίκες που έχουν συλλάβει με τεχνητή γονιμοποίηση.
Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου -όπως και των ζώων- χρησιμοποιεί το φως της μέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον, καθώς αλλάζουν οι εποχές.
Όμως η «θεσμική» αλλαγή της ώρας διαταράσσει αυτό τον συγχρονισμό, καθώς συμβαίνει απότομα.
Εκτιμάται ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου μια μέρα προκειμένου να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή του ρολογιού κατά μία ώρα.
Στις περιπτώσεις των μακρινών αεροπορικών ταξιδιών, όπου το «τζετ λαγκ» είναι ακόμη χειρότερο, το σώμα χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας.
Το σκεπτικό το οποίο ώθησε για την αλλαγή την χειμερινής ώρας σε θερινή ώρα, από την εποχή που την πρότεινε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784 είναι ότι, χάρη στην καθυστερημένη δύση του ήλιου, οι άνθρωποι θα περνάνε λιγότερες ώρες στα σπίτια τους με φως, άρα θα γίνεται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων.
Αλλά έχουν εκφρασθεί πολλές αμφιβολίες κατά πόσο όντως συμβαίνει.
Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας.
Σύμφωνα δηλαδή με τον θεσμό αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Με αυτόν τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα, αφού αποφασίσαμε να “διορθώσουμε” τα ρολόγια μας, οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ηλίου και της ώρας που πάμε για ύπνο.
Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε(;) λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ό,τι αν αφήναμε την ώρα όπως έχει.
Οι αλλαγές, όμως αυτές δεν έχουν κανένα νόημα πλέον, ενώ έχουν κόστος για την υγεία, όπως φάνηκε μετά από χρόνια παρατηρήσεων και ερευνών.
Έτσι, αποφασίστηκε η διακοπή τους. 
Μελέτη στη Δανία έδειξε αύξηση 11% των περιπτώσεων κατάθλιψης μετά την αλλαγή ώρας, με την κατάσταση να ομαλοποιείται μετά από 10 εβδομάδες.
Μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών ανδρών αυξήθηκαν τις ημέρες μετά την αλλαγή ώρας.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης επιβεβαίωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας ανδρών αυξάνονται τις εβδομάδες μετά την έναρξη της θερινής ώρας**
Η θερινή ώρα θεωρείται μια επικίνδυνη πρακτική για την υγεία και την ευημερία*
Προκειμένου να αποφευχθούν σχετικές αρνητικές συνέπειες, πρέπει να διακοπεί η θερινή ώρα*

Αλήθεια η ώρα Γκρίνουιτς-Greenwich αλλάζει;
Όχι βέβαια, γι’ αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι 3 ώρες μπροστά από το Greenwichκαι και το χειμώνα 2 ώρες μπροστά
Πότε λέμε ότι έχουμε  “τεχνητή” ώρα;
Όταν έχει υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση και αυτό συμβαίνει εν όψει του καλοκαιριού στα τέλη Μαρτίου

Ο Μέσος χρόνος ΓκρίνουιτςGreenwich Mean Time, GMT, λεγόμενος και χρόνος Γκρίνουιτς-Greenwich Time ή ώρα Γκρίνουιτς, και για συντομία προφερόμενος Τζι-Εμ-Τι, είναι ο τοπικός μέσος χρόνος του πρώτου μεσημβρινού της Γης που διέρχεται από το Γκρίνουιτς της Αγγλίας.
Με δεδομένο ότι από τον μεσημβρινό Γκρίνουιτς αρχίζει η μέτρηση του γεωγραφικού μήκους στη Γη, ανατολικό ή δυτικό απ΄ αυτόν, κατ΄ ακολουθία και ο χρόνος προσμετριέται από τον μεσημβρινό αυτόν κατά την μεσημβρινή ,φαινομενική, διάβαση του δίσκου του Ηλίου απ΄ αυτόν.

μελέτες και αναφορές:
** https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2007.00331.x
https://www.nature.com/articles/srep14074
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0953620519300135
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc0807104
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199604043341416
https://www.apa.org/pubs/journals/releases/apl9451317.pdf
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07420528.2017.1279173?journalCode=icbi20
https://www.mentalfloss.com/article/88113/daylight-saving-time-blame-seasonal-depression
https://www.ejinme.com/article/S0953-6205(19)30013-5/fulltext
https://www.ejinme.com/article/S0953-6205(19)30050-0/fulltext

galatsinews.gr 24-10-2020

Προηγούμενο Άρθρο

Παιδεία και υπεξαίρεση “ενώνουν” την αντιπολίτευση στο Γαλάτσι

Επόμενο Άρθρο

Ανακοίνωση για την εθελοντική αιμοδοσία Δήμου Γαλατσίου στις 13 και 18 Νοεμβρίου 2020

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.