Το ναυάγιο ενός ποταμόπλοιου δικαιώνει τον Ηρόδοτο μετά από 2.469 χρόνια

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η ανακάλυψη ναυαγίου του Νείλου επιβεβαιώνει τον Ηρόδοτο μετά από 2.469 χρόνια

Ένα άριστα συντηρημένο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της αρχαία πόλης Ηράκλειο ή Θώνις, στην Αίγυπτο, επιβεβαιώνει πόσο ακριβής ήταν ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος για τα πλοία “Μπάρις”.
Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Αναφερόμενος στα όσα είδε, περιέγραφε πλήρως τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο. 

Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο μεγάλος Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε και περιέγραψε τα τόσο ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο. Στο έργο του  “Ἱστορίαι”, γνωστό και ως Ιστορία, το οποίο σήμερα θεωρείται η θεμελιώδης βάση της Ιστορίας στο δυτικό πολιτισμό ο Ηρόδοτος αφιερώνει αρκετές γραμμές στην περίπλοκη περιγραφή της κατασκευής ενός πλοίου “Μπάρις”.

Μεταγενέστεροι μελετητές θεωρούσαν πως οι περιγραφές αυτές του Ηρόδοτου ήταν αποκύημα της φαντασίας του και όχι καθαρή ιστορική αναγραφή, επειδή δεν υπήρχαν αρχαιολογικά στοιχεία που να επιβεβαιώσουν ότι τέτοια πλοία υπήρξαν. Τώρα όμως υπάρχουν.

Ένα “καταπληκτικά συντηρημένο” ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι στην αρχαία πόλη Ηράκλειο ή Θώνις στην Αίγυπτο αποκάλυψε πόσο ακριβής ήταν ο αρχαίος ιστορικός.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, η περιγραφή που έκανε ο Ηρόδοτος 2.469 χρόνια πριν ήταν απολύτως αληθινή καθώς, τα αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζονται με το κείμενο του Έλληνα ιστορικού.
“Όταν ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο”, λέει ο καθηγητής Νταμιάν Ρόμπινσoν, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έλληνας ιστορικός περιέγραψε τα σκάφη με εσωτερικά πλευρά, μια πληροφορία την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να κατανοήσει.
Η συγκεκριμένη δομή δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα αλλά σε αυτό το ναυάγιο επιβεβαιώνεται καθαρά η άποψη του Ηρόδοτου.
Το 450 π.Χ. ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός “Μπάρις”.
Παρατήρησε πως οι οικοδόμοι «έκοψαν τις σανίδες σε δύο ράβδους (περίπου 100 εκατοστά) και τα κανόνισαν σαν τούβλα».
Επίσης έγραφε πως: “Στις ισχυρές και μακρές επιφάνειες (ξύλινα κομμάτια) εισάγουν δύο σανίδες.
Όταν έχουν κατασκευάσει το πλοίο τους με αυτόν τον τρόπο, τεντώνουν τις δοκούς πάνω τους … Περνούν τις ραφές από μέσα με τον πάπυρο.
Υπάρχει ένα πηδάλιο, που διέρχεται από μια τρύπα στη τρόπιδα.
Ο ιστός είναι από ακακία και τα πανιά του παπύρου…”.

Στη φωτογραφία η γεωγραφική περιοχή για την οποία έγραψε ο Ηρόδοτος

πηγή:cnn.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Φωτορεπόρτερ και Επίκουρου Καθηγητή του Παν/μίου Δυτ.Αττικής κ.Νικόλαου Αποστολόπουλου

Επόμενο Άρθρο

Γαλάτσι – Προπονητική ημερίδα ποδοσφαίρου την Τετάρτη 20 Μαρτίου

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.