Σακχαρώδης διαβήτης : Tον νου μας στα παιδιά μας

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Σακχαρώδης διαβήτης

Πρόληψη
Υπεύθυνη η οικογένεια
Το 80% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων προκαλούνται από συνήθειες που υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις οικογενειακές συνήθειες. Όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή την ευκολότερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 όταν αυτός εμφανιστεί.
Η μείωση της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη ξεκινά επομένως από το σπίτι και η οικογενειακή υποστήριξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πρόληψη, πρώιμη εντόπιση, εκπαίδευση, ψυχική-συναισθηματική στήριξη, φροντίδα και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Απαιτείται η μείωση της κατανάλωσης κακής ποιότητας φτηνών επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι πυκνά σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (με δράσεις και στα κυλικεία των σχολείων), καθώς και ελάττωση του χρόνου που τα παιδιά δαπανούν σε καθιστικές δραστηριότητες, ώστε να αυξηθεί η σωματική τους κινητοποίηση με ενεργή συμμετοχή σε κάθε είδους άθληση (δράσεις και ενημέρωση στην οικογένεια, το σχολείο και το κοινωνικό περιβάλλον).

«Δυνητικά, o σακχαρώδης διαβήτης αφορά όλες τις οικογένειες
Επομένως η καλή γνώση των συμπτωμάτων και των παραγόντων κινδύνου όλων των τύπων σακχαρώδη διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψή του».
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας αναλυτικά στην «Εφ.Συν.» για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη ο Γεώργιος Δημητριάδης, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ).
Αφορμή, η ενημερωτική εκστρατεία κατά του σακχαρώδη διαβήτη της ΕΔΕ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), με κεντρικό μήνυμα για δεύτερη χρονιά «Ανακάλυψε, πρόλαβε, διαχειρίσου τον διαβήτη – Εμπόδισε την εμφάνισή του στη δική σου οικογένεια».
«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια», είναι παράλληλα το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για τον σακχαρώδη διαβήτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), για τα έτη 2018 και 2019.
Οι επιπλοκές
Οι χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν πραγματικά τη μεγάλη μάστιγα της νόσου, καθώς ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, είναι η πρώτη αιτία αιμοκάθαρσης, η πρώτη αιτία αμφιβληστροειδοπάθειας που οδηγεί σε τύφλωση, η πρώτη αιτία μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
Ολα αυτά οδηγούν σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 8 έτη (όταν ηλικία διάγνωσης είναι τα 40 έτη και κατά 5 έτη με ηλικία διάγνωσης τα 60 έτη).
Η καταιγίδα των επιπλοκών αποτρέπεται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως έδειξαν πολλές μεγάλες μελέτες, και με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία), καθώς οι διαβητικοί -πολύ συχνά έως και 40% εξ αυτών- έχουν και τις τρεις αυτές συνοδές καταστάσεις.
Οικογενειακή υποστήριξη
1. Δημιουργία υγιεινών συνθηκών ζωής και διαβίωσης
2. Υποστήριξη στην καθημερινή αγωγή και παρακολούθηση: υπενθύμιση, έλεγχος και συμμόρφωση στις οδηγίες
3. Εκπαίδευση και γνώση όλων των μελών της οικογένειας στις πτυχές του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του
4. Πρόσβαση σε προγράμματα και φορείς εκπαίδευσης
5. Δομημένη συναισθηματική υποστήριξη της οικογένειας στο άτομο με σακχαρώδη διαβήτη.

Οι αριθμοί
Κόσμος
● 1 στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζει με σακχαρώδη διαβήτη
● 425 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με σακχαρώδη διαβήτη (2017)
● Το 2045 εκτιμάται ότι θα μετράμε 693 εκατομμύρια ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη
● 1 στους 2 ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος (212 εκατ.)
● Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
● Τα 2/3 των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατ.)
● 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως προκάλεσε ο σακχαρώδης διαβήτης, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών (2017)
● Κάθε 8 λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει από σακχαρώδη διαβήτη
● Οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια
Ελλάδα
Ο σακχαρώδης διαβήτης παρουσιάζει ανοδική τάση στη χώρα μας τις τελευ­ταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τη μελέτη ΕΜΕ­ΝΟ (Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου), που έγινε με τη συνεργασία των Ιατρικών Σχολών της χώ­ρας και ολο­κληρώθηκε το 2016, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και υπολογίστηκε στο 11-12% του πληθυσμού.
Επιπρόσθετα, τις τε­λευταίες δεκαετίες παρατηρείται αύξηση της συχνότητας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (~3% κάθε χρόνο) ο οποίος, αν και αφορούσε κυρίως μικρές ηλικίες, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες (μετά τα 40) σε ποσοστό άνω του 40%.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF, 2017) υπολόγισε το ποσοστό του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα στο 8%.

πηγή:efsyn.gr
galatsinews.gr 24-01-2021
Προηγούμενο Άρθρο

“Γαλάτσι ο Τόπος μου”: Η αυθαιρεσία περισσεύει στην πόλη

Επόμενο Άρθρο

“Γαλάτσι. Ζούμε εδώ!”: Zωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων & γήπεδα τένις

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.