Ένας δασικός χώρος κινδυνεύει άμεσα να τσιμεντοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Ανακοίνωση των Δημοτικών συμβούλων Σπύρου Παναγιώτου και Άρη Παπαδοκωστόπουλου.

Ένας δασικός χώρος κινδυνεύει άμεσα να τσιμεντοποιηθεί.
Επανερχόμαστε σε ένα πολύ οικείο θέμα και ξεκινάμε από την αρχή σε μια υπόθεση που η διαπλοκή, η μεθόδευση και ο τακτικισμός έχουν γίνει επιστήμη για όλες τις διοικήσεις του Δήμου αρχής γενομένης από τη διοίκηση Παπαδιονυσίου.
Στις αρχές του έτους 1976 ο Δήμος Γαλατσίου προωθεί προς το Υπουργείο Δημοσίων Έργων πρόταση επέκτασης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής Άνω Μενιδιάτικα, μιας ομολογημένα άναρχα οικοδομημένης περιοχής με χαρακτηριστικό της γνώρισμα, τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες και την απότομη εδαφική κλίση.
Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, το Σεπτέμβριο του 1976, επιστρέφει στο Δήμο ολοκληρωμένη πολεοδομική μελέτη για την ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής Άνω Μενιδιάτικα.
Η μελέτη αυτή του Υπουργείου ξεσηκώνει πολλές αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής.
Η τότε δημοτική αρχή, δέσμια της πελατειακής νοοτροπίας, υποχωρεί στις πιέσεις των κατοίκων και αναμορφώνει τη μελέτη του Υπουργείου.
Το 1977, στην 5η Συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο, με την υπ’ αριθμ. 69/1977, απόφαση του προτείνει την επέκταση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή Άνω Μενιδιάτικα σύμφωνα με την αναμορφωμένη μελέτη των Λουΐζα Μάρθα και Γιάννη Πολύζου.
Η νέα μελέτη χωροθετεί το ακραίο οικοδομικό τετράγωνο 111 και προωθεί την προσάρτηση του στην προς ένταξη πολεοδομική ενότητα Άνω Μενιδιάτικα.
Η ένταξη αυτού του ακινήτου στο σχέδιο πόλεως προτείνεται από την πολεοδομική μελέτη αποκλειστικά και μόνο για να εξασφαλιστεί χώρος για την ανέγερση σχολείου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής, και για να προσαυξηθεί το ποσοστό σε κοινόχρηστο πράσινο ώστε να μη ρυμοτομηθούν για το σκοπό αυτό κατοικημένοι χώροι.
Στο πέρασμα των χρόνων, σε τμήμα του Ο.Τ. 111, που αποζημιώθηκε από τον ΟΣΚ χτίστηκε το 17ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου.
Στο υπόλοιπο τμήμα του Ο. Τ. 111, επιφάνειας 3,5στρμ., λόγω αδράνειας του Δήμου Γαλατσίου να το αποζημιώσει δεν κατέστη εφικτή η δημιουργία της παιδικής χαράς.
Για το λόγο αυτό οι φερόμενοι ιδιοκτήτες του προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, αιτούμενοι την άρση της απαλλοτρίωσης και δικαιώθηκαν.
Τα χρόνια περνούν και το 2011 το πρώην ΣΧΟΠ λόγω της πλήρους απραγίας της διοίκησης του Δήμου γνωμοδοτεί υπέρ της μετατροπής του εν λόγω οικοπέδου σε οικοδομήσιμο, με χρήσεις πρόνοιας ή εκπαίδευσης.
Είναι ξεκάθαρο, πως η γνωμοδότηση αυτή καταστρατηγούσε τον σκοπό ένταξης της εδαφικής αυτής έκτασης στο σχέδιο πόλης.
Και τούτο επειδή η Διοίκηση Παπαδιονυσίου απόκοψε το χώρο των 3,5 στρεμμάτων από την εκτός σχεδίου περιοχή ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ σκοπό την ένταξή του στο σχέδιο προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πολεοδομικές ανάγκες σε ελεύθερους χώρους της πολεοδομικής ενότητας Άνω Μενιδιάτικα.
Επιπλέον επειδή αυτά τα 3,5 στρέμματα ανήκουν στην δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση των Τουρκοβουνίων, και η ένταξη τους στο σχέδιο πόλεως έγινε ΧΩΡΙΣ την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας χαρακτηρισμού ή αποχαρακτηρισμού τους.
Καταγγείλαμε τότε, στηλιτεύοντας, τη μεθόδευση της διοίκησης Τσίρου, που άφησε αρχικά να περάσει άπραγη η προθεσμία υποβολής ένστασης ΚΑΤΑ αυτής της γνωμοδότησης του ΣΧΟΠ, επειδή με την στάση της αυτή βοηθούσε σιωπηρά τους φερόμενους ιδιοκτήτες του χώρου των 3,5 στρεμμάτων να δρομολογήσουν περαιτέρω την αλλαγή χρήσης του ακινήτου τους σε χώρο οικοδομήσιμο και να ολοκληρώσει ότι ξεκίνησε η διοίκηση Παπαδιονυσίου όταν ενέτασσε το τμήμα αυτό της δημόσιας δασικής -αναδασωτέας έκτασης των Τουρκοβουνίων, στο σχέδιο πόλεως. Και επειδή σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία του ΣΤΕ, μετά την άρση της απαλλοτρίωσής μιας έκτασης αυτή δύναται να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση κατόπιν συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες εν προκειμένω ΠΛΗΡΟΥΝΤΑΙ, το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011, μετά από πίεση που ασκήσαμε, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση ζητά την ΑΠΕΝΤΑΞΗ του τμήματος της έκτασης των τριάμισι στρεμμάτων (3,5στρμ) του ακραίου Ο.Τ. 111 τ.99 της περιοχής Άνω Μενιδιάτικα, που προοριζόταν για την δημιουργία παιδικής χαράς, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ώστε να ενσωματωθεί στην εκτός σχεδίου δασική αναδασωτέα έκταση από όπου τεχνηέντως είχε αποκοπεί περί το 1979 και να παραμείνει ελεύθερος κτισμάτων.
Μετά από μια μακρά περίοδο δυστοκίας του ΚΕΣΥΠΟΘΑ (πρώην ΣΧΟΠ) να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, έρχεται μόλις το 2017, έξι χρόνια δηλαδή μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας να ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ επί της διαδικασίας και της ουσίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για την ΑΠΕΝΤΑΞΗ του τμήματος της έκτασης των τριάμισι στρεμμάτων (3,5στρμ) του ακραίου Ο.Τ. 111 τ.99 της περιοχής Άνω Μενιδιάτικα, επιστρέφοντας την υπόθεση στην διοίκηση για επανεξέταση.
Ελέγχοντας εκ του σύνεγγυς πλέον ένα – ένα τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης με έγκριτο δικηγόρο διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δύο μελανά σημεία το ένα αφορά στην παραπλανητική και ελλιπέστατη έκθεση του διευθυντή δασών και το άλλο στη συστηματική αποφυγή της σημερινής διοίκησης του κ. Μαρκόπουλου να οριοθετήσει ορθά τα όρια του Δήμου σε ότι αφορά την εντός και εκτός σχεδίου περιοχή.
Για να μιλάμε με καθαρά λόγια καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή του κ. Μαρκόπουλου ότι με φτηνούς τακτισμούς συνεπικουρούμενος από τον Διευθυντή Δασών Αθηνών, συντελεί στην αλλαγή χρήσης του χώρου των 3,5 στρεμμάτων και βοηθά τους φερόμενους ιδιοκτήτες να δρομολογήσουν περαιτέρω την τσιμεντοποίηση της έκτασης, ολοκληρώνοντας ότι ξεκίνησε η διοίκηση Παπαδιονυσίου εντάσσοντας το τμήμα αυτό της δημόσιας δασικής -αναδασωτέας έκτασης των Τουρκοβουνίων, στο σχέδιο πόλεως.
Η καταγγελία αυτή γίνεται με πλήρη γνώσει και με στοιχεία αφού κατά τα λεγόμενά του Δημάρχου λεφτά δεν υπάρχουν για την απαλλοτρίωση του χώρου, ΚΟΝΤΡΑ στην τελευταία απόφαση που ΟΔΗΓΗΣΕ το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει.
Η απόφαση αυτή επαναεπιβάλει την απαλλοτρίωση στο συγκεκριμένο οικόπεδο, εντάσσει σε κωδικό του προϋπολογισμού ποσό 1.120.000 ευρώ για την πραγματοποίηση της, αλλά σε επόμενη αναμόρφωση του, καταργεί τα χρήματα από το κωδικό. Αυτό θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η έκταση να περιέλθει στους φερόμενους ιδιοκτήτες με συντελεστή δόμησης.
Από την άλλη δεν προωθεί τη διαδικασία για την επανεξέταση της υπόθεσης με νέα στοιχεία που σαφώς θα ξεκαθάριζαν το τοπίο τόσο για την έκταση των 3,5 στεμμάτων όσο και για την εκτός σχεδίου δασική -αναδασωτέα περιοχή των Τουρκοβουνίων που κινδυνεύει άμεσα μετά την τελευταία γνωμοδότηση του Σ.Τ.Ε. Από το 2015 με έγγραφό μας αλλά και αρκετές φορές από τότε και γραπτά και προφορικά στο Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώσαμε και ζητήσαμε τη διόρθωση των ορίων του Δήμου σε όμορη με το Ο.Τ. 111 περιοχή την οποία κατόπιν ένστασης των κατοίκων που έχει γίνει αποδεκτή από το κτηματολόγιο ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ για να βγει πράξη χαρακτηρισμού ως δασικής και αναδασωτέας από το δασαρχείο. Χρόνος υπήρχε κύριε Δήμαρχε την θέληση δεν έχετε για ποιον λόγο άραγε;
Γαλάτσι 28 Φεβρουαρίου 2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Σπύρος Παναγιώτου
Άρης Παπαδοκωστόπουλος

galatsinews.gr 01-03-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού»

Επόμενο Άρθρο

Νίκη Αναστασέα : «Όσοι δεν έχουμε κάτι να πούμε, ας σωπάσουμε»

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.