Όμορφα μέρη του κόσμου μας – Η γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Η γέφυρα των Αλυσίδων ή Széchenyi Chain Bridge, είναι κρεμαστή γέφυρα η οποία εκτείνεται πάνω από τον Δούναβη και ενώνει την Βούδα με τη Πέστη, τη δυτική και την ανατολική πλευρά της Βουδαπέστης.
Η γέφυρα άνοιξε το 1849, μετά την Ουγγρική Επανάσταση του 1848 , και ήταν η πρώτη μόνιμη γέφυρα στην ουγγρική πρωτεύουσα.
Την εποχή εκείνη, το κεντρικό της άνοιγμα, των 202 μέτρων,  ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο .
Τα λιοντάρια σε κάθε ένα από τα πέλματα ήταν σκαλισμένα στην πέτρα από τον γλύπτη János Marschalkó  και εγκαταστάθηκαν το 1852.
Έχουν παρόμοια σχεδίαση με τα χάλκινα λιοντάρια της πλατείας Trafalgar.
Στη γέφυρα δόθηκε το σημερινό της όνομα το 1898.
Η γέφυρα σχεδιάστηκε από τον αγγλικό μηχανικό William Tierney Clark το 1839, μετά από πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα István Széchenyi, στον οποίο χρωστά και το όνομά της, με την κατασκευή επιτηρούμενη τοπικά από τον σκωτσέζο μηχανικό Adam Clark.
Πρόκειται για μια εκδοχή μεγάλης κλίμακας της προηγούμενης Marlow Bridge του Tierney Clark , απέναντι από τον ποταμό Τάμεση στο Marlow της Αγγλίας, και σχεδιάστηκε σε τμήματα και μεταφέρθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουγγαρία για τελική κατασκευή.
Χρηματοδοτήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τον Έλληνα έμπορο Γεώργιο Σίνα που είχε οικονομικά συμφέροντα στην πόλη και του οποίου το όνομα είναι εγγεγραμμένο στη βάση του νοτιοδυτικού θεμελίου της γέφυρας στην πλευρά της Βούδας.
Η χαλυβουργική δομή της γέφυρας ενημερώθηκε και ενισχύθηκε το 1914.
Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η γέφυρα ανατινάχτηκε στις 18 Ιανουαρίου 1945 από τους υποχωρήσαντες Γερμανούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Βουδαπέστης  και το μόνο που είχε απομείνει ήταν οι πύργοι.
Η γέφυρα ξανακτίστηκε και άνοιξε το 1949.
Η επιγραφή σε κάθε πλευρά της γέφυρας είναι “Clark Adam”
Μια πινακίδα στην πλευρά του ποταμού Pest αναφέρει: “Για να τιμήσουμε τις δύο μοναδικές επιζώντες γέφυρες που σχεδίασε ο William Tierney Clark: Η γέφυρα αλυσίδων Széchenyi πάνω από το Δούναβη στη Βουδαπέστη και η αναστατωμένη γέφυρα πάνω από τον Τάμεση στο Marlow της Αγγλίας”.
Την εποχή της κατασκευής της θεωρούταν ένα από τα σύγχρονα θαύματα της παγκόσμιας μηχανικής.
Συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης και έγινε σύμβολο της προόδου, της εθνικής αφύπνισης και ένωσης ανατολής και δύσης.

galatsinews.gr 05-03-2020

Προηγούμενο Άρθρο

Γαλάτσι – Στον Αρχηγό της Αστυνομίας ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος

Επόμενο Άρθρο

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς και η χρόνια κόπωση

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.