Τα κουνούπια πάντα καιροφυλακτούν -πως να αποφύγουμε τα τσιμπήματα

Δεν υπάρχουν Σχόλια Share:

Τα κουνούπια είναι δίπτερα έντομα της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως
Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά, πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται.
Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.
Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού.
Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αβγά.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι εδώ για να μείνει και κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό. «Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια σχεδόν βάση υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας», ενημερώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και απαριθμεί τους τρόπους προστασίας μας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Μέτρα προστασίας
◼ Αφήστε τα σορτσάκια και τις βερμούδες και ας είναι τάση της μόδας. Προτιμήστε τα ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια.
◼ Οσο και αν δεν αντέχεται η έντονη οσμή τους, χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος.
◼ Κάνετε συχνά ένα γρήγορο μπάνιο για να απομακρύνετε τον ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια.
◼ Τοποθετήστε σήτες σε παράθυρα, μπαλκονόπορτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Οταν χαλάνε, επιδιορθώστε άμεσα.
◼ Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα, ειδικά όταν η περιοχή στην οποία βρίσκεστε έχει πολλά κουνούπια ή όταν δεν έχετε άλλο τρόπο προστασίας από τα τσιμπήματά τους. Στα νεογέννητα για παράδειγμα, βάλτε κουνουπιέρα στην κούνια και στο καρότσι αφού πρώτα σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια μέσα σε αυτήν.
◼ Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα εντομοκτόνα / εντομοαπωθητικά χώρου όπως π.χ. ηλεκτροθερμαινόμενες ταμπλέτες ή υγρά, «φιδάκια», αεροζόλ κ.λπ. Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων αυτών καθώς δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
◼ Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.
◼ Ποτίστε το πρωί, για να μειώσετε την έκθεσή σας στα τσιμπήματα.
◼ Απομακρύνετε τα στάσιμα νερά.
Μικρά, αλλά θανατηφόρα
Τα κουνούπια δεν είναι αθώα.
Καθόλου αθώα.
Η κακή συνήθειά τους να βουίζουν δίπλα στο αυτί μας μην αφήνοντάς μας να κοιμηθούμε τα καλοκαιρινά βράδια είναι το λιγότερο.
Τα κουνούπια είναι με διαφορά τα πιο αιμοδιψή όντα στον πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμα και το ανθρώπινο γένος.
Κάθε χρόνο περίπου 725.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Μόνο η ελονοσία μετράει 600.000 θύματα, από 200 εκατομμύρια διαγνώσεις τον χρόνο!
Τα κουνούπια είναι υπόλογα και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως την προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση.
Σε σύγκριση με τους δέκα θανάτους ανθρώπων τον χρόνο που αποδίδονται σε καρχαρίες, 100 σε λιοντάρια, 1.000 σε κροκόδειλους, αλλά ακόμα και τους 10.000 από τη μύγα τσε-τσε, το τσίμπημα του κουνουπιού είναι με διαφορά το πιο απειλητικό για τον άνθρωπο.
Ο τεράστιος αριθμός τους μεγαλώνει τον κίνδυνο που αποτελούν, καθώς στην κορυφή της αναπαραγωγικής τους περιόδου ξεπερνούν σε πληθυσμό κάθε άλλο ζώο, εξαιρουμένων των μυρμηγκιών και των τερμιτών.
Φταίει ο άνθρωπος (πάλι)
Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι μαζικές πλημμύρες και οι καταιγίδες, εμφανίζονται πιο συχνά, γίνονται πιο ευνοϊκές οι συνθήκες αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού των κουνουπιών.
Και περισσότερα κουνούπια σημαίνουν περισσότερες ασθένειες που αυτά μεταφέρουν.
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες όπως ο Paul Reiter, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), προειδοποιούν ότι θα ήταν απλoϊκό να κατηγορούμε μόνο την κλιματική αλλαγή για την επέκταση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια.
Αντίθετα, στη μελέτη του ο Reiter επισημαίνει διάφορους αλληλένδετους παράγοντες που επιτρέπουν την αύξηση των κουνουπιών, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων που μπορούν να έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα οικοσυστήματα, όπως η ταχεία αστική ανάπτυξη, η αποψίλωση των δασών, η μαζική μετανάστευση και η πολιτική και οικονομική αστάθεια.
Κάντε τη ζωή των κουνουπιών δύσκολη
Αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα μικρό καπάκι γεμάτο με νερό αφημένο για περισσότερο από μια εβδομάδα για να αναπαραχθούν και να πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια!
Πολλά από τα κουνούπια γεννιούνται και ζουν στα μπαλκόνια, στις αυλές, στα χωράφια μας.
Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών ελαχιστοποιώντας τα σημεία εκείνα που αφήνουν τα αβγά τους – δηλαδή όπου υπάρχει νερό και τα σημεία στα οποία βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια: το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές.

Αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν:
1) οι ηλικιωμένοι
2) όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, π.χ.:
– ανοσοκατασταλμένοι
– νεφροπαθείς
– καρκινοπαθείς
– διαβητικοί
– με καρδιαγγειακά νοσήματα
– με χρόνια νευρολογικά προβλήματα, π.χ. άνοια
– με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα

Πώς να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά:
Αδειάστε, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τα στάσιμα νερά από τις μικρές εστίες (π.χ. βάζα, πιατάκια γλαστρών, πιατάκια νερού κατοικιδίων).
Αδειάστε ή σκεπάστε ό,τι άλλο μπορεί να κρατήσει νερό στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στον κήπο (π.χ. παιχνίδια, κουβάδες ή βαρέλια, λάστιχα αυτοκινήτου).
Στις μεγάλες εστίες (π.χ. σιντριβάνι, πισίνα) βάλτε σε λειτουργία καθημερινά το φίλτρο καθαρισμού.
Καθαρίστε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.
Καλύψτε με σήτες του αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
Δώστε κλίση στον κήπο για να φεύγουν τα νερά.
Κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές.
Αντικαταστήστε άμεσα σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
Καθαρίστε συχνά και ψεκάστε στάβλους ζώων και κοτέτσια.
Ανανεώστε τακτικά το νερό σε ποτίστρες ζώων, γούρνες, στέρνες.
Σωστή χρήση εντομοαπωθητικών
Για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια, επιλέξτε εντομοαπωθητικά που περιλαμβάνουν αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως DEET, Πικαριδίνη/Ικαριδίνη, IR3535 και Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil h/c)), τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Και όταν χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό, δώστε προσοχή στις οδηγίες χρήσης! Για τα παιδιά, τις έγκυες και τις θηλάζουσες η συμβουλή του γιατρού είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος.
Πώς χρησιμοποιούμε το εντομοαπωθητικό;
Οδηγίες για όλους – μικρούς και μεγάλους:
Μετά το αντιηλιακό
Αν μετά από μερικές ώρες νιώσουμε πως τα κουνούπια επιστρέφουν, ξαναβάζουμε.
Κάθε μέρα ξεπλένουμε το εντομοαπωθητικό με νερό και σαπούνι.
Δεν το εφαρμόζουμε πάνω σε ερεθισμένο δέρμα, τραύματα, αμυχές.
Ούτε στο δέρμα κάτω από τα ρούχα.
Και πάντα μακριά από τα μάτια και το στόμα.
Ειδικά στα παιδιά: ποτέ στις παλάμες και το εφαρμόζει πάντα ενήλικας.

~~~~~~~~~~
Σημείωμα για γονείς και δασκάλους:
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) δημιούργησε αυτό το βιβλιαράκι δραστηριοτήτων για να προσφέρει σε γονείς και δασκάλους έναν διαδραστικό τρόπο για να μιλήσουν στα παιδιά για το πώς μπορούμε να προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα κουνουπιών.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα τσιμπήματα από κουνούπια μπορούν ορισμένες φορές να μεταδώσουν ασθένειες, όπως π.χ. τη νόσο από τον ιό του Δυτικού Νείλου (και άλλες):mosquito_kids_gr

Το video που ακολουθεί μας δείχνει με αποκαλυπτικό τρόπο την δράση των κουνουπιών-

πηγές:
efsyn.gr
gatesnotes.com
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

galatsinews.gr 03-08-2019

Προηγούμενο Άρθρο

Πως αναγεννήθηκε ένα μικρό δάσος που ήταν ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή.

Επόμενο Άρθρο

Η μικρούλα αρκτική αλεπού που περπάτησε 2.175 μίλια

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.