Έτος 1815 – το ηφαίστειο Tamboro εκρήγνυται και παγώνει τον πλανήτη 

Χωρίς σχόλια Share:

Έτος 1815 – το ηφαίστειο Tamboro εκρήγνυται και παγώνει τον πλανήτη,καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε σκέπασε ακόμα και τον ουρανό της Ευρώπης, 

Μια έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία τον Απρίλιο του 2010 έβαλε τον µισό πλανήτη σε πρωτόγνωρη κατάσταση: ηφαιστειακή τέφρα εκλύθηκε τόση που σκέπασε για λίγο τον ουρανό της Ευρώπης, ενώ έκλεισαν οι αεροδιάδροµοι κυρίως στη Βορειοδυτική Ευρώπη αναστατώνοντας ταξιδιώτες και μεταφορές προϊόντων.
Είναι ό,τι πιο κοντινό στις ηµέρες µας προκειµένου να οριστεί ως µέτρο για την τροµακτική σε ένταση, σε έκταση αλλά και σε απώλειες και επιπτώσεις η έκρηξη του ηφαιστείου Tamboro στη νήσο Σουµπάβα της Ινδονησίας τον Απρίλιο του 1815 που εξαφάνισε το εκεί µικρό βασίλειο.

Το όρος Tambora ή Tamboro είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο και υψηλότερη κορυφή του νησιού της Ινδονησίας Σουμπάουα, με ύψος 2.722 μέτρα.
Η Σουμπάουα πλαισιώνεται τόσο προς τα βόρεια και νότια από ωκεάνιο φλοιό και το Ταμπόρα σχηματίστηκε από την ενεργή ζώνη υποβύθισης κάτω από αυτό.
Αυτό ανύψωσε το Ταμπόρα σε ύψος μέχρι 4.300 μέτρων,καθιστώντας το στο παρελθόν μια από τις ψηλότερες κορυφές του αρχιπελάγους της Ινδονησίας. 

Τα µεγέθη συγκλονίζουν: 52.000 φορές ισχυρότερη από την ατοµική βόµβα της Χιροσίµα, ενώ και µόνο ο
αριθµός των 70.000 νεκρών,άµεσα βρήκαν τον θάνατο 11.000-12.000,σοκάρει.
Ακολούθησε ένας άλλος εφιάλτης, το «έτος χωρίς καλοκαίρι» το 1816.
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις κλιµατικές συνθήκες σε µεγάλο µέρος του πλανήτη ήταν τέτοια που άλλαξε εντελώς τους ρυθµούς στο ρολόι της Γης.
Σημειώθηκα κλιµατικές διαταραχές για τρία χρόνια, κάθετη πτώση θερµοκρασίας το έτος 1816, σε πολλές περιοχές αφανίστηκαν πληθυσµοί και καλλιέργειες, ενώ άλλαξαν οι ζωές χιλιάδων ατόμων που εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση.
Από τα 980.000.000 πληθυσμό που υπολογίζεται ότι είχε η Γη το πρώτο µισό του 19ου αιώνα,σχεδόν ο µισός στο βόρειο ηµισφαίριο είδε τον κόσµο να χάνεται κάτω από τα πόδια του από τη στιγµή που η ηφαιστειακή τέφρα του Ταµπόρο εκτινάχθηκε στη στρατόσφαιρα,ενώ οι σημερινές εκτιμήσεις ανεβάζουν τους νεκρούς σε 200.000 νεκρούς συνολικά από τις µακροπρόθεσµες επιπτώσεις του κατακλυσµιαίου φαινοµένου.
Όπως αναφέρεται,το ηφαίστειο εξερράγη σε µια περίοδο µε ασυνήθιστα χαµηλή ηλιακή δραστηριότητα, ενώ παράλληλα τα πυκνά σύννεφα σκόνης σκέπασαν τον ήλιο.
Οι ακτίνες του ήλιου δύσκολα έφταναν στη γη και η θερµοκρασία έπεσε βυθίζοντας τον κόσµο σε έναν µακρύ χειµώνα.
Το ηφαίστειο Ταµπόρα παραµένει ενεργό ηφαίστειο και είχε φτάσει σε ύψος ως και 4.300 µέτρα, ενώ τώρα είναι 2.722 µέτρα.
Η έκρηξη δεν ήταν ξαφνική, είχαν προηγηθεί και άλλες σε διάστηµα τριών χρόνων.
Ωστόσο έχει χαρακτηριστεί η µεγαλύτερη, η ισχυρότερη και πιο θανατηφόρα καταγεγραµµένη από την Εποχή των Παγετώνων σύµφωνα µε µελέτες -ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουµε για την εξίσου τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Ο εκκωφαντικός ήχος,όχι όµως τόσο ισχυρός όσο του Κρακατόα το 1883,ακούστηκε μέχρι τη Σουμάτρα  2000 χιλιόµετρα µακρύτερα.
Μετά από πολλά χρόνια έγινε μια συγκλονιστική ανακάλυψη.
Αποκαλύφθηκε στο νησί η «Ποµπηία της Ανατολής».
Ερευνητές ανέσκαψαν µια θαµµένη πόλη που φιλοξενούσε 10.000 κατοίκους.
Μέσα σε ένα στρώµα που χρονολογείται την εποχή της έκρηξης ήρθαν στο φως,εκτός των άλλων,τα ερείπια ενός αχυρένιου σπιτιού, αγγεία,µπρούντζινα αντικείµενα, καθώς και τα απανθρακωµένα σώµατα δύο ανθρώπων.
Τραγικό όµως ήταν το ότι οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν, µήνες µετά, από την πείνα και τις επιδηµίες.

Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής το 2004, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα πολιτισμό που παρέμενε θαμμένος από την έκρηξη του 1815.
Είχε διατηρηθεί ανέπαφος κάτω από 3 μέτρα πυροκλαστικών ροών.
Στο χώρο, που ονομάστηκε η Πομπηία της Ανατολής, τα αντικείμενα διατηρήθηκαν στις θέσεις που είχαν το 1815.
Η πόλη φιλοξενούσε 10.000 κατοίκους.

Μετά την έκρηξη ως το 1816 µια πυκνή οµίχλη διαχύθηκε στον ουρανό που δεν έλεγε να σκορπίσει.
Καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα θανατώθηκαν,ότι περισώθηκε πρέπει να ήταν απλησίαστο οικονοµικά για πολύ κόσµο.
Οι τιµές των σιταριών, του κρέατος,των λαχανικών, του βουτύρου, του γάλακτος και του αλευριού στη Βόρεια Αµερική πολλαπλασιάστηκαν.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι καλλιέργειες στο Μέιν των ΗΠΑ καταστράφηκαν από παγετό τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τσακίζοντας το ηθικό πολλών αγροτών που έσπευσαν µαζικά να βρουν καλύτερη τύχη στα δυτικά.
Στην Ευρώπη έντονα προβλήµατα προκάλεσε η παρατεταµένη κακοκαιρία.
Ποτάµια πληµµύρισαν, στη Γερµανία και στη Γαλλία επλήγησαν οι αµπελώνες και εκτάσεις µε καλαµπόκι.
Ξέσπασαν εξεγέρσεις για τρόφιµα, στη Βρετανία και στη Γαλλία λεηλατήθηκαν αποθήκες σιτηρών.
Πολλοί Ουαλοί και Ιρλανδοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Ο λιµός και η επιδηµία τύφου που ενέσκηψε θέρισαν 200.000 Ευρωπαίους.
Αλλοι 92.000 πέθαναν κυρίως από την πείνα, τις πληµµύρες και το δριµύ ψύχος στην Απω Ανατολή, ενώ επιδηµία χολέρας ξέσπασε στην Ινδία.
Το φως του ήλιου εκείνη την περίοδο καταγράφηκε ως κοκκινωπό, οι ηλιακές κηλίδες ήταν ορατές δια γυµνού οφθαλµού, ενώ στην Ιταλία είδαν κόκκινο χιόνι!
Η παγκοσµιότητα του φαινοµένου -έκρηξη,µακρύς χειµώνας- επηρέασε τη σκέψη και τη δηµιουργία καλλιτεχνών, συγγραφέων και επιστηµόνων.
Λέγεται ότι τα εντυπωσιακά ηλιοβασιλέµατα εκείνης της περιόδου λόγω της τέφρας αποτυπώθηκαν και στις τοπιογραφίες του βρετανού ζωγράφου J. M. W. Turner

Έτος χωρίς καλοκαίρι, επίσης χρονιά χωρίς καλοκαίρι, χαρακτηρίστηκε η χρονιά 1816, που ακολούθησε την έκρηξη του όρους Tamboro που σημειώθηκε το 1815, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον ηφαιστειακό χειμώνα μέσα στο καλοκαίρι του 1816. Συνέπεια η παγκόσμια θερμοκρασία να μειωθεί κατά 0,4 – 0,7°C.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει έλλειψη τροφής σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Η τρομερή έκρηξη σε αριθμούς
Έχει υπολογιστεί ότι ο δείκτης μεγέθους της ηφαιστειακής έκρηξης (VEI – Volcanic Explosivity Index) ήταν ίσος με 7 με μέγιστο της κλίμακας το 8
52.000 φορές ισχυρότερη έκρηξη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, τέσσερις φορές ισχυρότερη από εκείνη του Κρακατόα το 1883.
Πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μακρύτερα ακούστηκε.
70.000 τα θύματα,που φτάνουν στις 200.000 σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις
Περίπου 60 μεγάτονοι θειούχων αερίων απελευθερώθηκαν στη στρατόσφαιρα, σε ύψος σχεδόν 45 χιλιομέτρων.
140 γιγάτονοι μάγματος εκτινάχτηκαν, ισοδύναμο με περίπου 50 κυβικά μέτρα συμπαγούς βράχου.
Έφερε το ψυχρότερο έτος του 19ου αιώνα και ένα από τα πιο κρύα της Ιστορίας.
Χιονοπτώσεις αναφέρθηκαν μέχρι και στην Ταϊβάν με το τροπικό κλίμα

galatsinews.gr 03-12-2018

Προηγούμενο Άρθρο

Η Έλενα Ζέρβα ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το Δήμο Γαλατσίου στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι»

Επόμενο Άρθρο

Οι ισχυρότερες και εντονότερες χιονοπτώσεις στον κόσμο

Δείτε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.